Delivery μέσω TikTok; Οι χρήστες θα μπορούν να παραγγείλουν το φαγητό των viral βίντεο 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

H άνοδος των πλατφορμών delivery και η παράλληλη ανάπτυξη των ghost καταστημάτων και εστιατορίων δείχνουν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά, καθώς αποδεικνύεται, λόγω της ευελιξίας που έχουν ως concepts, ότι προσφέρουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες αξιοποίησης σε συνεργασία με πολλά επιχειρηματικά πεδία.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα, η πρόσφατη είδηση για το νέο λανσάρισμα που ετοιμάζει το TikTok για την επόμενη χρονιά, πιθανόν από τον Μάρτιο, και για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής: Η πλατφόρα κοινωνικής δικτύωσης, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση το τελευταίο διάστημα στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της στον χώρο των πωλήσεων, θα λανσάρει μια νέα υπηρεσία, που θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να παραγγέλνουν μαγειρεμένα τα φαγητά που βλέπουν στα viral βίντεό της.

Η υπηρεσία αυτή, που θα ονομάζεται TikTok Kitchen, θα προσφέρεται σε συνεργασία με την εταιρεία ghost restaurants, Virtual Dining Concepts και την πλατφόρμα delivery Grubhub. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία των εστιατορίων TikTok Kitchen, που θα προσφέρουν μόνο σε delivery τα πιάτα τους στις ΗΠΑ. Το μενού τους θα είναι βασισμένο στα πιο δημοφιλή βίντεο του TikTok με φαγητό, το οποίο θα μπορούν οι χρήστες να παραγγέλνουν. Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν τη λειτουργία τέτοιων εστιατορίων σε 300 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία θα δέχονται παραγγελίες από τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, θα λειτουργούν περισσότερα από 1000 τέτοια εστιατόρια.

Δείτε ακόμα: Κι όμως, και οι μεσίτες αγαπούν το TikTok 

Το μενού με το οποίο θα ξεκινήσει η λειτουργία του TikTok Kitchen περιλαμβάνει πιάτα όπως το «baked feta pasta» – με τη συνταγή με τυρί φέτα η οποία, αφού έγινε viral στο TikTok, αναδείχθηκε η συνταγή με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google το 2021 (προκαλώντας και το ενδιαφέρον των ελληνικών media, μάλιστα, χάρη στην ελληνική του έμπνευση). Ακόμα, ανάμεσα στα πρώτα πιάτα που θα διατίθενται βρίσκεται ένα smash burger, corn ribs και chips ζυμαρικών. Όσο περνάει ο καιρός, το μενού θα εμπλουτίζεται με τα νέα πιάτα που θα γίνονται viral εν τω μεταξύ. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν τα πιο δημοφιλή πιάτα του μενού, όπως ακριβώς τα ζυμαρικά φούρνου με φέτα, θα προσφέρονται σε μόνιμη βάση, ή αν ο κατάλογος θα ανανεώνεται συνεχώς με τα νέα virals.

Οι δημιουργοί των συνταγών και των αντίστοιχων βίντεο, στα οποία θα βασίζεται το μενού, θα προβάλλονται από την πλατφόρμα και την υπηρεσία αυτή, για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται οι συνταγές τους. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του TikTok Kitchen θα πηγαίνουν τόσο στους δημιουργούς των αντίστοιχων βίντεο του TikTok, όσο και προς υποστήριξη και άλλων χρηστών που θέλουν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα από τις δυνατότητες που τους προσφέρει το TikTok, «για την ενίσχυση της αποστολής του να εμπνεύσει δημιουργικότητα και να φέρει χαρά στους άλλους», σύμφωνα με δηλώσεις εκ μέρους της πλατφόρμας.

Αν και αυτή η κίνηση από την πλευρά του TikTok δείχνει με πόσους τρόπους μπορούν να μπουν στην ημι-ψηφιακή καθημερινότητα των χρηστών όχι μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι υπηρεσίες delivery και το concept των ghost καταστημάτων και εστιατορίων, για την επιτυχία των οποίων πολλοί διαφωνούν, η πλατφόρμα αποσαφηνίζει ότι δεν την ενδιαφέρει να κάνει κάποιο άνοιγμα στο χώρο της εστίασης. Το TikTok Kitchen είναι ουσιαστικά μια καμπάνια που στόχο έχει να φέρει στους χρήστες του TikTok το φαγητό που τους αρέσει να βλέπουν στην πλατφόρμα του. Συνεπώς, παραμένει κάπως ασαφές αν αυτό το νέο πλάνο αφορά ένα μακορπρόθεσμο σχέδιο ή αν, ως καμπάνια, θα έχει περιορισμένο χρονμικό ορίζοντα κατά τον οποίο θα «τρέχει». Ακόμα, δεν έχει γίνει γνωστό με ποια κριτήρια θα επιλέγονται τα βίντεο τα πιάτα των οποίων θα μπαίνουν στο μενού, ούτε ποια θα είναι η διαδικασία παραγγελίας, και πόσο θα εμπλέκεται πρακτικά η πλατφόρμα σε αυτό.

Το TikTok, πάντως, βλέποντας πόσο δημοφιλή είναι τα βίντεο με συνταγές, τα οποία ωφελεί πολύ το format των σύντομων βίντεο στο οποίο βασίζεται η πλατφόρμα, λογικό ήταν να αναζητήσει τρόπους να εκμεταλλευτεί αυτό το virality. Έτσι, μπορεί να δυναμώσει το brand identity του και να ενισχύσει την εικόνα του ως ενός μέσου που στηρίζει τους δημιουργούς του, χάρη στο content των οποίων αναπτύσσεται με τόσο ταχείς ρυθμούς. Εξάλλου, και το γεγονός ότι σταδιακά αναπτύσσει τις δυνατότητες που προσφέρει για αγορές απευθείας από την εφαρμογή, αποδεικνύει ότι βλέπει τον social media χώρο στον οποίο κινείται με μια πολύ πιο διευρυμένη οπτική.