Τα πράγματα αλλάζουν τόσο για τα brands, όσο και για τους influencers, καθώς το κοινό μεταβάλλει τις προτεραιότητές του και, κατά βάση, ζητά περισσότερη αυθεντικότητα και ειλικρίνεια.
Κάπως έτσι, την τελευταία χρονιά δημιουργήθηκαν οι «genuinfluencers», δηλαδή οι influencers που δεν τους ενδιαφέρει να πουλήσουν κάποιο προϊόν, αλλά να μοιραστούν πληροφορίες, συμβουλές, πράγματα που τους εμπνέουν. Μάλιστα, αυτή η νέα γενιά των influencers, δεν κρίνεται για την επιρροή της ανάλογα με τους αριθμούς των followers που έχουν, αλλά με βάση το πόσο ποιοτικό είναι το περιεχόμενο που δημιουργούν. Μπορεί δηλαδή να πρόκειται για micro-influencers, που έχουν όμως μια μικρή πιστή κοινότητα που εμπνέεται από αυτούς.
Τα μεγάλα brands έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται με genuinfluencers, επιδεικνύοντας μια αλλαγή στις προτεραιότητές τους όσον αφορά τις συνεργασίες τους. Τις μάρκες πλέον τις ενδιαφέρει να συμμετέχουν ή να πυροδοτήσουν σημαντικές συζητήσεις, να συνδέσουν το όνομά τους με ονόματα που το κοινό εκτιμά, και όχι να συνδέσει το όνομα ενός mega-influencer με τα προϊόντα τους.
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι που πέρασε, ο οίκος Valentino, με αφορμή τη συλλογή του διάσημου Rockstud παπουτσιού του, συμμετείχε με τη βοήθεια μιας genuinfluencer σε μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει να είναι κανείς τολμηρός, που το brand θεωρεί μια από τις βασικές του αξίες. Το θέμα λοιπόν εδώ δεν ήταν το παπούτσι, αλλά το να αναδειχθεί η αξία της μάρκας μέσα από τη σύνδεσή του με έναν αξιόλογο ομιλητή, ο οποίος μάλιστα έχει το δικό του κοινό που τον εκτιμά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κρίση της πανδημίας έχει παίξει κάποιον ρόλο στην άνοδο της τάσης. Κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων, λένε, οι άνθρωποι στρέφονται σε ανθρώπους που εκτιμούν, και αυτοί μπορεί να είναι από τους συγγενείς και τους φίλους τους, μέχρι τους influencers που θαυμάζουν/ ακούν/ λαμβάνουν υπόψη – αυτούς δηλαδή με τους οποίους νιώθουν μια συναισθηματική σύνδεση.
Ακόμα και τα περιοδικά μόδας, που απευθύνονται σε ένα αμιγώς καταναλωτικό κοινό, καταγράφουν και σχολιάζουν την τάση αυτή, μιλώντας για αυθεντικότητα και περιεχόμενο που κάνει τον χρήστη/follower να νιώθει ότι τον εκτιμούν και όχι ότι τον αντιμετωπίζουν σαν το επόμενο κλικ αγοράς. Οι genuinfluencers, εξηγούν, μπορεί να ειδικεύονται σε κάποιον συγκεκριμένο κλάδο, όπως είναι η μόδα ή το φαγητό, αλλά δε μιλούν μόνο για αυτό. Μοιράζονται τις ζωές τους, τις σκέψεις τους, τις εμπνεύσεις τους, επιτυγχάνοντας αληθινή σύνδεση με τους followers τους.
Δείτε ακομα: O νέος ρόλος των influencers στην εξέλιξη των brands
Αυτοί οι μικροί σταρ των social media έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στους Gen Z-ers, που είναι πιο συνειδητοποιημένοι τόσο ως καταναλωτές όσο και ως χρήστες. Την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και το θάρρος να μιλήσουν για όλα τα θέματα – αυτό που ζητούν από τα brands, τη βρίσκουν εςδώ.
Γι’ αυτό οι μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί τους. Στην ερώτηση τι έχει να κερδίσει μια εταιρεία από μια τέτοια συνεργασία, δεδομένου ότι, ουσιαστικά, δε διαθέτει προς πώληση άμεσα ουσιαστικά τίποτε, άνθρωποι του κλάδου των influecers εξηγούν ότι μπορούν να ωφεληθούν με δύο τρόπους: από τη μία, υπάρχει πάντα η ρεαλιστική πιθανότητα κάποιος που θα δει το content που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με έναν genuinfuencer να κατευθυνθεί έπειτα στο κατάστημα του brand (ηλεκτρονικό ή φυσικό). Από την άλλη – και οι υπεύθυνοι των εταιρειών υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πιο σημαντικό – καλλιεργούν μια πιο συναισθηματική σχέση με το κοινό, το brand αποκτά ανθρώπινο πρόσωπο και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Δεν είναι δηλαδή τα κλικ στο website τους που μετράνε, αλλά το ότι αναδεικνύεται ο χαρακτήρας, το brand identity της εταιρείας, ανεξάρτητα από το προϊόν της.
Δείτε ακόμα: To φαινόμενο των virtual influencers
Oι εταιρείες στρέφονται λοιπόν όλο και περισσότερο προς αυτήν την κατηγορία influencers, όπως αποδεικνύουν στοιχεία που αφορούν το budget που αφιερώνουν σε ενέργειες marketing. To τελευταίο διάστημα, το budget που προορίζεται για τους πραδοσιακούς inlfuencers και τους κλασικούς τρόπους διαφήμισης στα social media, μειώνεται, ενώ αυξάνεται το ποσοστό που αφορά τους genuinfluencers.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.