18 Απρ 2024
READING

Τα Smartwatch συνεχίζουν να αυξάνουν την δημοτικότητα τους την περίοδο των Χριστουγένων

5 MIN READ

Τα Smartwatch συνεχίζουν να αυξάνουν την δημοτικότητα τους την περίοδο των Χριστουγένων

Τα Smartwatch συνεχίζουν να αυξάνουν την δημοτικότητα τους την περίοδο των Χριστουγένων

Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν στην κατοχή τους ένα smartwatch έχει αυξηθεί παγκοσμίως. Παρόλο που πολλές κατηγορίες προϊόντων επηρεάστηκαν από τις προκλήσεις του COVID-19 η κατηγορία των smartwatch δεν ήταν μία από αυτές.

Πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας το 3ο τρίμηνο 2020, η εξάπλωση των smartwatch ήταν αυξημένη κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ κατείχε ένα smartwatch, μια αύξηση που κυμαίνεται σχεδόν στο 30%.

Τα έξυπνα ρολόγια αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες φορητών συσκευών παγκοσμίως και αναμένεται να φτάσουν σε αποστολές άνω του ενός τετάρτου του δισεκατομμυρίου τεμαχίων έως το 2025. Έχει διαπιστωθεί ότι η εστίαση στην γυμναστική, τα χαρακτηριστικά υγείας και τα παιδικά wearables τροφοδότησαν την αποστολή 193 εκατομμυρίων wearables παγκοσμίως.

Εξαπλωση των Smartwatch

Οι κυριότεροι κατασκευαστές smartwatch που έχουν ξεχωρίσει είναι η Apple, η Huawei, η Samsung, η Garmin, η Fitbit και η νεοεισερχόμενη Amazfit, οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν το 60% της αγοράς. Στις ΗΠΑ, το Apple Watch παραμένει το πιο δημοφιλές smartwatch. Συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο πωλήσεων κατά 4% σε ετήσια βάση, καταλαμβάνοντας το συντριπτικό 63% των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, παρόλο που η Samsung συνεχίζει να αυξάνει την βάση πελατών smartwatch, σε όρους πωλήσεων, το μερίδιο μειώνεται κατά 4% σε ετήσια βάση στο 12%.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Fitbit από το Google, το μερίδιο της Fitbit στις πωλήσεις smartwatch αυξάνεται κατά 2% σε ετήσια βάση, φτάνοντας το μερίδιο πωλήσεων στο 12%. Παρά την αύξηση των πωλήσεων της Fitbit, οι ισχυρότερες επιδόσεις της Apple και της Samsung σημαίνουν ότι το μερίδιο της Fitbit μειώθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις των smartwatch συνέχισαν να αυξάνονται, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 71% των πωλήσεων smartwatch, αποτέλεσμα αύξησης κατά 5% σε ετήσια βάση. Οι καταναλωτές κάνουν επίσης την έρευνά τους στο διαδίκτυο πριν από την αγορά τους, με το 28% να δηλώνει ότι “επισκέφθηκε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του ρολογιού” και το 23% ότι “επισκέφθηκε κάποιον ιστότοπο λιανικής πώλησης” πριν προβεί στην αγορά.

Υπάρχει αναμφίβολα μια τεράστια ευκαιρία για τις μάρκες να συνεχίσουν να προωθούν την απήχηση των smartwatch κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων που ο κόσμος πραγματοποιεί μαζικά αγορές, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι οι προωθητικές ενέργειες αποτελούν σχετικά ασήμαντο παράγοντα για την αγορά smartwatch. Συγκεκριμένα, οι προωθητικές ενέργειες αναφέρθηκαν μόνο από το 15% των αγοραστών το γ’ τρίμηνο ως παράγοντα επιρροής στο να αγοράσουν ένα smartwatch.

Που οφείλεται η αύξηση των Smartwatch στις ΗΠΑ;

Η COVID έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών smartwatch να επιλέγουν να αγοράσουν ένα προκειμένου να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία/κατάστασή. Αυτοί οι αγοραστές μεταφράζονται σε ποσοστό 63% με αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά τα κριτήρια αγοράς, από λιγότερους αγοραστές αναφέρεται ως κύριος λόγος αγοράς η “μάρκα”, συγκεκριμένα από το 55% έναντι του 63% πέρυσι, ενώ το “λειτουργικό σύστημα” αυξήθηκε κατά 2%. Αναφορικά με τη λειτουργικότητα, η “διάρκεια ζωής της μπαταρίας” και η “υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών” αναφέρθηκαν συχνότερα ως σημαντικά στοιχεία.

Πώς χρησιμοποιούνται τα smartwatches;

Σε σχέση με τους σκοπούς χρήσης ενός smartwatch αναφέρεται ότι 3 στους 4 αγοραστές που αγόρασαν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή τους για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης/υγείας τους, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι. Όλες οι άλλες προβλεπόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, ιδίως ο “έλεγχος του καιρού”, ο οποίος έπεσε κατά 5%.

Για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τη συσκευή τους για γυμναστική και υγεία, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη λειτουργία ήταν ο μετρητής βημάτων, με το 74% να το χρησιμοποιεί. Ο έλεγχος του συνολικού ενεργού χρόνου ήταν επίσης πιο δημοφιλής ως λειτουργία, καθώς και η καταμέτρηση του αριθμού των σκαλοπατιών που ανέβηκαν. Ένας ενδιαφέρων αναπτυσσόμενος τομέας για το Apple Watch είναι η παρακολούθηση του ύπνου, που αναφέρεται από το 18% των χρηστών, 3% περισσότερο από πέρυσι.

Τα smartwatches συνδέουν τα προσωπικά δεδομένα με τα smartphones τους πιο απρόσκοπτα σε σύγκριση με τα αρχικά βραχιόλια. Επίσης, σε σύγκριση με τα smartphones, οι φορητές συσκευές παρακολουθούν τις δραστηριότητες με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι κατασκευαστές πρέπει να εργαστούν ακόμα περισσότερο προκειμένου να κρατήσουν τους χρήστες τους απασχολημένους, καθώς η εβδομαδιαία χρήση μειώθηκε σε 14 δραστηριότητες χρήσης που παρακολουθούνται. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στη χρήση ήταν η “Αποστολή/λήψη μηνυμάτων κειμένου”, η “Προβολή ειδοποιήσεων”, η “Πραγματοποίηση/λήψη φωνητικών κλήσεων” και η “Ακρόαση μουσικής”.

Τα μεγαλύτερα επίπεδα εμπλοκής με το smartwatch παρατηρούνται τους πρώτους 6 μήνες, ενώ ο “έλεγχος ημερολογίων”, ο “έλεγχος του καιρού” και η “πραγματοποίηση φωνητικών κλήσεων” είναι μεταξύ των λειτουργιών που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε αυτούς τους πρώτους μήνες. Επιπλέον, έχει φανεί ότι είναι πιο πιθανό οι κάτοχοι smartwatch να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή γύρω στους 6-11 μήνες.

Το 2015, όταν η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Apple Watch Series 1, οι αμφιβολίες και οι επικρίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν παντού για την επιλογή της Apple να εισέλθει στον κλάδο της φορητής τεχνολογίας. Όταν ο αριθμός των πωλήσεων δεν πήγε όπως είχε προβλεφθεί μετά από μερικούς μήνες από την κυκλοφορία, τα smartwatches θεωρήθηκαν ως αποτυχημένα επειδή δεν ήταν αρκετά ισχυρά ή μοντέρνα. Ωστόσο, από το 2017 που άρχισαν να δείχνουν τις δυνατότητές τους έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, μοντέρνα και σύγχρονα, με τους καταναλωτές να τα προτιμούν όλο και περισσότερο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.