19 Απρ 2024
READING

Πόλος έλξης της luxury αγοράς είναι η GenZ

3 MIN READ

Πόλος έλξης της luxury αγοράς είναι η GenZ

Πόλος έλξης της luxury αγοράς είναι η GenZ

Το κοινό της GenZ απαρτίζει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ευρύτερης κατανάλωσης κάτι το οποίο σημαίνει ότι αποτελεί πόλο έλξης για πολλές και διαφορετικές βιομηχανίες. Μία από αυτές είναι και ο τομέας της πολυτέλειας, καθώς καταβάλει σημαντικές προσπάθειες με στόχο να καταφέρει να προσελκύσει μία νεότερη βάση αγοραστών.

Παραδοσιακά τα luxury brands στηρίζονται κατά βάση στην πλειοψηφία των μεγαλύτερων ηλικιακά αγοραστών, καθώς και των πιο ευκατάστατων καταναλωτών. Παράλληλα η νεότερη αγοραστική γενιά είναι αρκετά πρόθυμη να επικοινωνήσει τη γενικότερη φιλοσοφία της luxury βιομηχανίας. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η αγορά πολυτελείας έχει αποκτήσει περισσότερο δημοκρατικό χαρακτήρα, αποτελείται από νεότερους καταναλωτές, έχει εξελίξει τη ψηφιακή της δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη παγκόσμια αγορά. Πλέον τα προϊόντα πολυτελείας δε θεωρούνται απλώς ένα μέσο σηματοδότησης του πλούτου, αλλά ως έναν τρόπο να αντικατοπτρίζει το προσωπικό στυλ του εκάστοτε ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία της πολυτέλειας προσεγγίζει την Gen Z

Βασικός μοχλός της συγκεκριμένης αλλαγής αποτελεί η γενιά των millennials. Τις προηγούμενες δεκαετίες τα luxury brands από τη μία συνδέονταν με την προώθηση του πλούτου ως αξία, ενώ από την άλλη εστίαζαν αποκλειστικά και μόνο στο αντικείμενο αυτό καθαυτό. Οι νέοι καταναλωτές των πολυτελή αγαθών δεν είναι έτσι, καθώς είναι πρόθυμοι να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν οτιδήποτε κεντρίζει το ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της BCG, τόσο οι millennial καταναλωτές όσο και οι Gen Zers έχουν (30%) περισσότερες πιθανότητες από τον μέσο καταναλωτή πολυτελών ειδών να επικοινωνήσουν σε άλλους κάποια προηγμένη αγοραστική τους εμπειρία, ενώ παράλληλα έχουν (60%) περισσότερες πιθανότητες να προτείνουν το εκάστοτε brand σε κάποιον άλλον.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι η GenZ σπαταλά το ήμισυ του αγοραστικού ταξιδιού της είτε αναζητώντας προσωπική έμπνευση είτε εμπνέοντας άλλους. Ωστόσο το νεότερο καταναλωτικό κοινό δεν περιηγείται απλώς σε site με luxury αγαθά ή αντλώντας έμπνευση από επώνυμα Instagram accounts. Αυτό που κάνουν είναι να ψωνίζουν. Το 2019 τόσο οι millennials όσο και η Gen Z αντιπροσώπευαν σχεδόν το (40%) των παγκόσμιων δαπανών πολυτελών αγαθών, ενώ μέχρι το 2026 ο συγκεκριμένος αριθμός θα αγγίξει το (60%).

Ήδη στην Κίνα οι καταναλωτές της Gen Z αντιπροσωπεύουν περίπου το (15%) των συνολικών luxury προϊόντων.  Η αυξανόμενη επιρροή των συγκεκριμένων γενεών στη βιομηχανία πολυτελείας είναι αναμφίβολα εμφανής. Για παράδειγμα οι εκπρόσωποι των Millennials αλλά και της Gen Z, οι brand ambassadors και οι creative directors αποτελούν πλέον κανόνα για την αγορά των luxury brands. Κάτι τέτοιο ισχύει ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου διασημότητες της Gen Z πρωτοστατούν σε καμπάνιες των οίκων Chanel, Prada, Givenchy και πολλά ακόμη.

Διαβάστε επίσης: Οι συνεργασίες μεταξύ brands πολυτέλειας προσελκύουν την GenZ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το (52%) των καταναλωτών που γεννήθηκαν μετά το 1990 θα αγοράσουν luxury προϊόντα ανεξάρτητα ​​από τις «προτιμώμενες» μάρκες που επιλέγουν. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των καταναλωτών της Gen Z στην Κίνα αποτελεί η πίεση που ασκείται στις επωνυμίες να διατηρήσουν το λεγόμενο ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα το (70%) των Κινέζων Gen Zers αναζητούν από τις μάρκες κάτι φρέσκο ​​και νέο. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένοι στο να αναζητούν εύκολες λύσεις και υπηρεσίες όπως με το να πραγματοποιούν τις αγορές τους διαδικτυακά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.