19 Απρ 2024
READING

Zara και H&M επιστρέφουν με κέρδη καλύτερα και από ό,τι πριν την πανδημία

4 MIN READ

Zara και H&M επιστρέφουν με κέρδη καλύτερα και από ό,τι πριν την πανδημία

Zara και H&M επιστρέφουν με κέρδη καλύτερα και από ό,τι πριν την πανδημία

Η Inditex, ο μεγαλύτερος retailer μόδας στον κόσμο, που περιλαμβάνει τα brands Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear και Oysho, όπως και η H&M, ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις τους επέστρεψαν σε προπανδημικά επίπεδα, ή ακόμα και ότι τα ξεπέρασαν.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της Inditex το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ανέβηκαν κατά 10% σε σχέση με εκείνες της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ και το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρις τις αρχές του Δεκεμβρίου εμφανίζουν ανοδική τάση, που ενισχύεται από τις online πωλήσεις. Η βασική ανησυχία των brands, πάντως, που θα μπορούσε να επηρεάσει την εντυπωσιακή αυτή ανάκαμψη, αφορά τους τυχόν περιορισμούς τόσο στη λειτουργία των καταστημάτων όσο και στα ταξίδια, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον. Το γεγονός ότι περίπου το 15% των πωλήσεων από τα brands της Inditex προέρχεται από τα καταστήματα που βρίσκονται στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, που είναι τα πιο συνωστισμένα, αλλά και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, εξηγεί τον παραπάνω προβληματισμό. 

Βέβαια, στην εξίσωση για την πορεία της ανάκαμψης, πρέπει να προστίθενται και οι πολλαπλές δυσκολίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις που προκάλεσε η κρίση στην τροφοδοτική αλυσίδα. Τόσο οι πρώτες ύλες για τη δημιουργία των αγαθών όσο και τη μεταφορά των ίδιων των αγαθών εξακολουθεί παγκοσμίως να γίνεται μετ’ εμποδίων. Ωστότο, ως προς αυτό το κομμάτι η Inditex διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: περισσότερη από τη μισή παραγωγή της πραγματοποιείται σε περιοχές κοντά στη βάση της εταιρείας, στην Ισπανία, γεγονός που της επιτρέπει να έχει μεγάλο μέρος των προϊόντων της αμεσότερα διαθέσιμο και να παραδίδει γρηγορότερα στους πελάτες της, σε σχέση με τους αντιπάλους της. 

Εξαιρετική πορεία ακολουθούν και οι διαδικτυακές πωλήσεις του ισπανικού κολοσσού: η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι online πωλήσεις τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς ανέβηκαν κατά 124% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, θα αντιστοιχούν στο τέλος της χρονιάς στο 25% των συνολικών εσόδων της.

Αλλά και η σουηδική H&M επανέρχεται δυναμικά, με τις πωλήσεις της το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 να κυμαίνονται στα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την πανδημία. Παρόλ’αυτά, εκ μέρους του brand ανακοίνωσαν ότι η πανδημία εξακολουθεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία και τα έσοδα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τέλη Νοεμβρίου, περίπου 115 καταστήματα H&M, κυρίως στη Σλοβακία και την Αυστρία, ήταν προσωρινά κλειστά λόγω τοπικών μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ και στη Νοτιοανατολική Ασία 100 περίπου καταστήματα ήταν κλειστά στην αρχή του τριμήνου. Αντίθετα, και τα 1975 καταστήματα της Inditex είναι αυτήν τη στιγμή ανοιχτά. Επιπλέον, η H&M αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της κρίσης της τροφοδοτικής αλυσίδας. 

Δείτε ακόμα: H Zara του μισού δισ. και των 8 brands της Ελλάδας απέναντι στo monobrand της H&M

Παρά τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία, όμως, οι εταιρείες εμφανίζονται συγκρατημένες, καθώς αυτή η ανάκαμψη καταγράφεται την περίοδο που, διεθνώς, η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού καλπάζει, και πολλοί μάλιστα μιλούν για το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Φοβούνται, συνεπώς, ότι αυτό το θετικό κλίμα δε θα διατηρηθεί για πολύ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και οι δύο εταιρείες αναγνωρίζουν την ανάγκη ότι πρέπει να ανανεωθούν, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό δηλώνει ίσως και η αναπάντεχη «μετάβαση εξουσίας»: η κόρη του Amancio Ortega, ιδρυτή της Zara, η Marta Ortega, ανέλαβε την ηγεσία του ομίλου, προκαλώντας μια μικρή αναταραχή, καθώς αναμενόταν ότι θα αναλάμβανε καθήκοντα αρκετά αργότερα. Μαζί της, ορίστηκε και ένας νέος CEO, ο Óscar García Maceiras, που δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο κάθετο μοντέλο λειτουργίας της Inditex – το ίδιο που ακολουθεί και η H&M, βεβαίως. 

Σε αυτό, η εταιρεία ελέγχει πλήρως τόσο την παραγωγή όσο και τη διανομή των προϊόντων. Τώρα, με τη ραγδαία ανάπτυξη των online πωλήσεων, η εφαρμογή αυτού το μοντέλου και σε αυτόν τον τομέα επιτρέπει εξίσου καλό έλεγχο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όσο και στα φυσικά καταστήματα. 

Εκτός από την εξασφάλιση του ελέγχου στη λειτουργία και των δύο καναλιών, που μπορούν έτσι να συνδέονται και να εξασφαλίζουν μια απρόσκοπτη, ενοποιημένη εμπειρία, τα δύο brands προσπαθούν να ξεχωρίσουν και μέσα από συνεργασίες και capsule συλλογές μαζί με άλλους δημιουργούς. Για παράδειγμα, η H&M συνεργάζεται με την βελγική Le Freddie για μια σειρά με vintage κομμάτια, ενώ η Zara λάνσαρε μια συλλογή τζιν με τη Charlotte Gainsbourg. Παράλληλα, το ισπανικό brand κάνει και τα πρώτα του βήματα στο metaverse, δημιουργώντας μια σειρά που θα κυκλοφορεί τόσο σε ψηφιακή όσο και σε φυσική μορφή, σε συνεργασία με το κορεάτικο brand Ader Error.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.