14 Νοέ 2024
READING

Πόσο σύντομα θα αντικατασταθούν οι βιντεοκλήσεις με ολογράμματα;

4 MIN READ

Πόσο σύντομα θα αντικατασταθούν οι βιντεοκλήσεις με ολογράμματα;

Πόσο σύντομα θα αντικατασταθούν οι βιντεοκλήσεις με ολογράμματα;

Όλα δείχνουν ότι εικόνες που θυμίζουν σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με ολογράμματα ανθρώπων να συμμετέχουν σε συναντήσεις και δραστηριότητες στις οποίες δεν μπορούν να παρευρεθούν με τη φυσική τους παρουσία, θα ζήσουμε πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι θα περιμέναμε.

Η σχετική τεχνολογία αναπτύσεται με γοργούς ρυθμούς και, αν και τα προϊόντα της είναι ακόμα ακριβά, τα brands που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό διαθέτουν ήδη με επιτυχία τα προϊόντα τους σε μεγάλες επιχειρήσεις και κάνουν λόγο για εντυπωσιακή ζήτηση.

Από τον κόσμο των επιχειρήσεων ξεκινά λοιπόν η εφαρμογή στην πράξη της τεχνολογίας των ολογραμμάτων. Μάλιστα, κάθε εταιρεία έχει δημιουργήσει το δικό της προϊόν, κάτι που σημαίνει ότι στην αγορά ήδη υπάρχουν αρκετές επιλογές, οι οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται στο μέλλον.

Για παράδειγμα, η αμερικανική εταιρεία Portl έχει δημιουργήσει ένα portal, που έχει το σχήμα ενός κουτιού, με γυάλινη την μπροστινή του επιφάνεια και ύψος 2,5 μέτρα, μέσα στο οποίο εμφανίζεται το ολόγραμμα του χρήστη σε φυσικό μέγεθος. Το portal είναι εξοπλισμένο με μικρόφωνα, κάμερες και ηχεία που μεταδίδουν τη φωνή του, ώστε ο χρήστης να μπορεί να βλέπει, να ακούει και να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους γύρω από το ολόγραμμά του. Αντίστοιχα, και αυτός εκεί που βρίσκεται, όπου και αν βρίσκεται, έχει κάμερα και μικρόφωνο, που καταγράφουν την όψη, τις κινήσεις και τα όσα λέει.

Σε αυτό το σύστημα της Portl μπορούν να συνδεθούν πολλά portals, που προβάλλουν ολογράμματα από διαφορετικούς χρήστες, σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκονται – τόσο οι χρήστες όσο και τα «κουτιά» αυτά. Η τιμή ενός τέτοιου portal ξεκινά από τα 60.000 δολάρια, αλλά διατίθεται και προς ενοικίαση. Ήδη το χρησιμοποιούν εταιρείες για τις περιπτώσεις που στελέχη τους δεν μπορούν να παρευρεθούν σε κάποιο event ή συνάντηση – και μάλιστα είναι και εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς είναι πολύ υψηλή η ποιότητα του ολογράμματος. Εταιρείες όπως το Netfix και η T-Mobile, χρησιμοποιούν ήδη αυτά τα portals. Η επιτυχία τους εξηγεί και την πεποίθηση της εταιρείας ότι αυτός ο τρόπος επαγγελματικής επικοινωνίας θα καταστεί σε λίγα χρόνια η νόρμα, καταργώντας τελικά τις βιντεοκλήσεις.

Δείτε ακόμα: Η δυσμορφία του Zoom μας ακολουθεί στον πραγματικό κόσμο

Το ενδιαφέρον για τα ολογράμματα άρχισε να αυξάνεται εντυπωσιακά μέσα στην πανδημία, που απαγόρευσε τα ταξίδια. Ένα ολόγραμμα, καθώς παρουσιάζει μια πολύ πιο «αληθινή» εκδοχή του ανθρώπου που βρίσκεται στο άλλο σκέλος της επικοινωνίας, είναι μια βελτιωμένη αισθητηριακά εναλλακτική των βιντεοκλήσεων. Υπάρχει καλύτερη οπτική επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων, μπορεί το βλέμμα να ακολουθήσει καλύτερα το πρόσωπο, η εμπειρία είναι κάπως πιο ανθρώπινη από αυτήν της οθόνης, λένε άνθρωποι του χώρου.

Άλλες μεγάλες εταιρείες παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις. Για παράδειγμα, τα τρισδιάστατα ολογράμματα της Microsoft δεν είναι ακριβώς ανθρώπινα, παρά μοιάζουν με άβαταρ, και για να δημιουργηθεί η εμπειρία, οι χρήστες πρέπει να φορούν ένα headset. Όταν όμως δύο ή περισσότεροι χρήστες φορούν αυτά τα headsets και επικοινωνούν, τα ολογράμματά τους προβάλλονται μπροστά τους σαν να βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο. 

Μια άλλη εταιρεία, η Ikin, που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο, εξελίσσει τις τεχνολογίες της στοχεύοντας κυρίως στο καταναλωτικό κοινό και όχι στο επιχειρηματικό. Εδώ, λοιπόν, έχουν δημιουργήσει ένα μικρό gadget, που προσαρμόζεται στο κινητό τηλέφωνο και προβάλλει στον αέρα ένα διάφανο τρισδιάστατο ολόγραμμα του συνομιλητή στην κλήση. 

Είναι λοιπόν διαφορετικές οι δυνατότητες που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, όπως είναι πολλές και οι δυνατότητες της χρήσης τους – και αν αυτό συμβαίνει ήδη από τώρα, το πιθανότερο είναι ότι η ανάπτυξη της αντίστοιχης τεχνολογίας και της δημοφιλίας της θα συνεχίσει εντυπωσιακά. 

Δείτε ακόμα: Τα deepfake βίντεο σχεδόν «αληθινών» ανθρώπων γίνονται το νέο εργαλείο των εταιρειών

Για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες ανελκυστήρων στον κόσμο, χρησιμοποιεί το σύστημα της Microsoft, που κοστίζει 3.500 δολάρια, για να «στέλνει» τα ολογράμματα των τεχνικών της εκεί που οι κατά τόπους τεχνικοί χρειάζονται καθοδήγηση – και να μην απαιτείται να ταξιδεύουν. Ανάλογη χρήση κάνουν και οι Ιαπωνικές Αερογραμμές.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα των ολογραμμάτων, ο προβληματισμός που εκφράζουν οι ειδικοί αφορά την αληθοφάνειά τους. Καθώς η ποιότητά τους βελτιώνεται και μοιάζουν περισσότερο με αληθινούς ανθρώπους, θα γίνεται δυσκολότερο να αναγνωρίζεται ότι δεν είναι αληθινά. Όσο όμως μια συνθετική εμπειριά προσομοιάζει περισσότερο προς την πραγματικότητα, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες για εκματάλλευση και παραπλάνηση.

Όπως και να’χει, οι αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι η τεχνολογία των ολογραμμάτων σε πέντε περίπου χρόνια θα έχει σχεδόν εκτοπίσει τις βιντεο-συσκέψεις, ενώ παράλληλα θα αρχίσει να αντικαθιστά και τις οθόνες που χρησιμοποιούνται ως μέσα παρουσίασης, για παράδειγμα σε εμπορικά κέντρα. Ο επομενος τρόπος για να επικοινωνούν το περιεχόμενό τους οι επιχειρήσεις είναι ήδη εδώ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.