To μέγεθος του πλήγματος που δέχτηκε από την πανδημία η αεροπλοΐα υπήρξε τεράστιο, καθώς τα ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο ουσιαστικά σταμάτησαν εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών και των κλειστών συνόρων. Το 2020, τα έσοδα της βιομηχανίας έφτασαν μόλις το 40% της προηγούμενης χρονιάς, τα στοιχεία της ΙΑΤΑ δηλώνουν ότι οι απώλειες θα συνεχιστούν και φέτος, ενώ οι εκτιμήσεις λένε ότι η κυκλοφορία στον αέρα θα χρειαστεί μέχρι το 2024 για να φτάσει στα επίπεδα του 2019.
Εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, υπάρχουν και μια σειρά από άλλες συνέπειες, που θα επιδράσουν μακροπρόθεσμα στη βιομηχανία. Οι πιο προφανείς αφορούν τους κανόνες υγιεινής και την ψηφιοποίηση της συνολικής εμπιερίας του ταξιδιού με τη χρήση εφαρμογών, που θα ελέγχουν και για τους εμβολιασμούς. Αλλά είναι και η αλλαγή της συμπεριφοράς και των προτεραιοτήτων από την πλευρά των ταξιδιωτών, που αλλάζουν τώρα τα δεδομένα των αεροπορικών εταιρειών. Είναι σημαντικό ότι αναμένεται αρκετά αργή αποκατάσταστη των επαγγελματικών ταξιδιών, εξαιτίας της διάδοσης της υβριδικής και της εξ αποστάσεως εργασίας. Μάλιστα, σε έκθεσή της, η McKinsey αναμένει ότι θα χρειαστεί το διάστημα μέχρι το 2024, για την αποκατάσταση των επαγγελματικών ταξιδιών κατά 80%. Συνεπώς, τα ταξίδια αναψυχής είναι εκείνα που ίσως γρηγορότερα να τροφοδοτήσουν την επιστροφή στην ανάπτυξη του κλάδου.
Δείτε ακόμα: Τα επιχειρηματικά ταξίδια έχουν αλλάξει, ίσως για πάντα
Επιπλέον, η επανόρθωση της ταξιδιωτικής οικονομίας σχετίζεται πολύ στενά με τον αριθμό των κρουσμάτων Covid. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα και εφαρμόζονται μέτρα, ο αντίκτυπος στα ταξίδια είναι άμεσος.
Πάντως, αν και οι απώλειες συνεχίζονται για τον κλάδο, φέτος εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ. Επίσης, φέτος αναμένεται να αυξηθούν τα επιβατοχιλιόμετρα, φτάνοντας ωστόσο μόλις το 40% των προπανδημικών επιπέδων. Στη σκιά της παραλλαγής Όμικρον, μάλιστα, η Fitch Ratings διόρθωσε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2021 και το 2022, σε σχέση με την άνοδο των διεθνών πτήσεων και τα επαγγελματικά ταξίδια.
Μια περιοχή που θα μπορούσε να σημειώσει κέρδη την επόμενη χρονιά είναι η Βόρεια Αμερική. Στις ΗΠΑ, ήδη οι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες σημειώνουν άνοδο και προσθέτουν νέες γραμμές στους εσωτερικούς προορισμούς, έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό (47.500 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν από τον Νοέμβριο του 2020) και να παραγγέλνουν νέα αεροσκάφη με χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Η κρατική στήριξη που δέχτηκαν στη μισθοδοσία τους το προηγούμενο διάστημα τις βοήθησε να ανακάμψουν γρηγορότερα, σημειώνουν επαγγελματίες του χώρου.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της ΙΑΤΑ για το τέλος της χρονιάς, οι εμπορικές πτήσεις έχουν ανακάμψει ήδη σε επίπεδα υψηλότερα του 2019 και αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να ισχυροποιούνται και μέσα στο 2022.
Εκτιμάται ότι τα προγράμματα εμβολιασμών θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ώστε μέσα στο 2022 τα διεθνή ταξίδια να φτάσουν στο 61% του 2019. Παράλληλα, οι απώλειες κερδών, από 52 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος, θα μειωθούν στα 12 δισεκατομμύρια το 2022. Ωστόσο, οι πιέσεις στα κόστη θα συνεχίζονται για τις εταιρείες, που θα πρέπει να τα μειώσουν κατά 31% αυτήν τη χρονιά, σε σχέση με το 2019.
Πάντως, μέσα στο 2022 η ΙΑΤΑ περιμένει ότι η αεροπλοΐα θα ανακάμψει οικονομικά σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη Βόρεια Αμερική να ξεχωρίζει ως η περιοχή όπου αναμένεται οι εταιρείες να δουν κερδοφορία, όπως προαναφέρθηκε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.