24 Απρ 2024
READING

Το χρώμα του 2022: Very Peri

4 MIN READ

Το χρώμα του 2022: Very Peri

Το χρώμα του 2022: Very Peri

Η πολυεθνική εταιρεία χρωμάτων Pantone αποκάλυψε ότι το χρώμα της χρονιάς για το 2022 είναι το Pantone 17-3938 που ονομάζεται Very Peri και είναι μια νέα απόχρωση του periwinkle μπλε, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του μπλε και του βιολετί, με μοβ και κόκκινο υπόβαθρο.

Για χρόνια, η Pantone βοήθησε τους σχεδιαστές μόδας και τα εμπορικά σήματα να προβλέψουν ποια χρώματα θα είναι στη μόδα.Η εταιρεία συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα χρώματα που κυριαρχούν σε μια σειρά βιομηχανιών – από μόδα και εσωτερική διακόσμηση έως στα μέσα ενημέρωσης – και στη συνέχεια τα συνθέτει σε μια έκθεση. Τώρα, είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία δημιουργεί ένα ολοκαίνουργιο χρώμα αντί να επιλέξει ένα από την ήδη τεράστια γκάμα αποχρώσεων της, θέλοντας να παρέχει κάτι φρέσκο και πρωτότυπο.

Αυτό το χρώμα παρουσιάζεται ως η πιο χαρούμενη και ζεστή από όλες τις μπλε αποχρώσεις με μια αίσθηση νεωτερισμού που συνδέεται με το σημερινό τοπίο. Η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, θέτοντας εμπόδια και αναγκάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο δημιουργικά. Η Pantone υπογράμμισε την περίοδο απομόνωσης από την οποία βγαίνει ο κόσμος, υποδηλώνοντας ότι οι έννοιες και τα πρότυπα αλλάζουν μέσα από τη συνεχή συγχώνευση της φυσικής και της ψηφιακής ζωής.

Η Pantone δήλωσε ότι, καθώς κινούμαστε σε έναν κόσμο πρωτοφανών αλλαγών, η επιλογή του Pantone 17-3938 Very Peri φέρνει μια νέα προοπτική και όραμα της αξιόπιστης και αγαπημένης οικογένειας των μπλε χρωμάτων. Συμπεριλαμβάνοντας τις ιδιότητες του μπλε, αλλά ταυτόχρονα διαθέτοντας μια βιολετί-κόκκινη χροιά, το Pantone 17-3938 Very Peri επιδεικνύει μια ζωηρή, χαρούμενη διάθεση και δυναμική παρουσία που ενθαρρύνει τη θαρραλέα δημιουργικότητα και έκφραση.

Είναι η ψηφιακή άνοδος που έχει εξιτάρει ιδιαίτερα την Pantone, με τον οργανισμό να αναφέρει ότι η συνεχής ανάπτυξη του ψηφιακού σχεδιασμού έχει επιτρέψει τη δημιουργία νέων εικονικών κόσμων που επιτρέπουν την εξερεύνηση και τη δημιουργία νέων χρωματικών δυνατοτήτων. Οι τάσεις του gaming, η ανάπτυξη του metaverse και η ψηφιοποίηση της τέχνης επισημαίνονται από την Pantone ως μια επίδειξη των τάσεων των χρωμάτων που συγχωνεύονται από τον ψηφιακό κόσμο στον φυσικό, ξεκινώντας με το Very Peri.

Καθώς η κοινωνία συνεχίζει να αναγνωρίζει το χρώμα ως μια κρίσιμη μορφή επικοινωνίας και ως έναν τρόπο έκφρασης και επίδρασης ιδεών, συναισθημάτων, εμπλοκής και σύνδεσης, η πολυπλοκότητα αυτής της νέας μπλε απόχρωσης εμπλουτισμένης με κόκκινο-βιολετί αναδεικνύει τις εκτεταμένες δυνατότητες που υπάρχουν.

Το Very Peri στη μόδα, την ομορφιά και το design

Το χρώμα έχει ήδη εντοπιστεί σε εξέχουσες επιδείξεις μόδας σε πασαρέλες για τις προηγούμενες σεζόν, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο πιθανό ότι η δημοτικότητά του θα αυξηθεί μέσα στο 2022. Η Pantone περιγράφει τη χρήση του στη μόδα και την ένδυση ως “αυθόρμητη χρωματική δήλωση”, επιτρέποντάς του να κάνει αντίθεση με άλλες αποχρώσεις με απρόβλεπτο αλλά αρμονικό τρόπο.

Η Pantone, ενθαρρύνοντας τον πειραματισμό, πρότεινε ότι η ξεχωριστή εμφάνισή του μπορεί να εξερευνηθεί μέσω της εναλλαγής υλικών και φινιρισμάτων, προτρέποντας τους σχεδιαστές να κοιτάξουν προς τα πάντα, από τα μεταλλικά και τα high-tech υφάσματα μέχρι τις χειροποίητες εμφανίσεις και τις φυσικές ίνες. Η τολμηρή πλευρά του χρώματος προτείνεται επίσης να είναι εμφανής στις τάσεις ομορφιάς και μαλλιών, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως statement για το μακιγιάζ, τα νύχια και τα μαλλιά.

Για τον εορτασμό του χρώματος της χρονιάς, πραγματοποιείται μια συνεργασία με το στούντιο βιωματικής τέχνης Artechouse, κατά την οποία το Very Peri θα υπάρχει σε μια καθηλωτική ψηφιακή εμπειρία, εξερευνώντας υφές και εικόνες του χρώματος . Στο χώρο του art house που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το χρώμα θα στεγαστεί και θα χρησιμεύσει ως σκηνικό μιας έκθεσης το 2022 για να βυθίσει περαιτέρω τους ανθρώπους στην απόχρωση.

Διάσημοι που φόρεσαν το χρώμα Very Peri

Το χρώμα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από πολλές διασημότητες κατά τη διάρκεια του έτους, εδραιώνοντας τη θέση του σε εκδηλώσεις στο κόκκινο χαλί. Πιο πρόσφατα, η Lady Gaga εντοπίστηκε με την ισχυρή απόχρωση στην πρεμιέρα του House of Gucci. Το ταιριαστό φόρεμα Gucci προήλθε από την επίδειξη Love Parade του οίκου, μια εκδήλωση που παρουσίασε την ανοιξιάτικη συλλογή του οίκου για το 2022.

Η απόχρωση εντοπίστηκε για πρώτη φορά πάνω στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris, η οποία φόρεσε ένα custom Christopher John Rogers μωβ παλτό και φόρεμα στην ορκωμοσία του προέδρου τον Ιανουάριο. Το φόρεμα είχε φορεθεί στο παρελθόν από την Beyoncé και προερχόταν από την ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή σειρά του οίκου του 2003. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.