10 Ιαν 2025
READING

Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τις πωλήσεις εντός καταστήματος

3 MIN READ

Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τις πωλήσεις εντός καταστήματος

Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τις πωλήσεις εντός καταστήματος

Από τότε που οι ηλεκτρονικές αγορές έγιναν πραγματικότητα, το λιανικό εμπόριο έχει γίνει όλο και περισσότερο ψηφιακό και internet-driven. Τα φυσικά καταστήματα έχουν υιοθετήσει στοιχεία της διαδικτυακής εμπειρίας για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να συνεχίσουν να τα επισκέπτονται, αλλά και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν οι προσωπικές εμπειρίες, όπως τα πιο εξατομικευμένα επίπεδα εξυπηρέτησης.

Μετά την πανδημία, οι πολυτελείς μάρκες πειραματίζονται με το διαδίκτυο με τρόπους που είναι πιο ευχάριστοι, παραγωγικοί και προσωπικοί για τους πελάτες. Για πολλές, το ταξίδι ξεκίνησε με τις προσωπικές κλήσεις μέσα απο τα Facetime και Whatsapp, αλλά οι περιορισμοί είναι πολλοί όον αφορά την εξυπηρέτηση σε μια εμπειρία αγορών πολυτελείας. 

Η εξυπηρέτηση των πελατών έχει καίρια σημασία σε έναν κόσμο όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο γίνεται βασικό κομμάτι της αγοράς και η παρουσία των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα είναι μειωμένη. 

Ορισμένες μάρκες έχουν προχωρήσει σε πλατφόρμες που εξελίσσονται ώστε να επικοινωνούν με τους πελάτες εικονικά και να συλλέγουν το είδος των δεδομένων που μπορεί να συλλέξει ένας ιστότοπος, όπως ο χρόνος πλοήγησης των αγοραστών και τα προϊόντα και οι σελίδες που βλέπουν. Για το μέλλον, οι μάρκες δηλώνουν καθολικά ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες εικονικής λιανικής πώλησης, αν και οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν σημαντικά.

Το δεύτερο lockdown στην Ευρώπη ώθησε την Gucci να δοκιμάσει το εικονικό λιανικό εμπόριο στα ευρωπαϊκά flagship stores της. Άρχισε να συνεργάζεται με την Powerfront, μια εταιρεία του Λος Άντζελες που ιδρύθηκε το 2001 ως πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και διαχείρισης περιεχομένου, η οποία εξελίχθηκε σε υπηρεσίες που περιλαμβάνουν ζωντανές εικονικές εκδηλώσεις αγορών. 

Στο κατάστημά της στη Via Monte Napoleone στο Μιλάνο, η Gucci έχει εγκαταστήσει ειδικό φωτισμό και κάμερες σε τρίποδα. Ένας χειριστής κάμερας και ένας βοηθός εκτός κάμερας βοηθούν έναν πωλητή να παρουσιάσει τα προϊόντα σε έναν πελάτη που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά συχνά βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο.Η Gucci, που πειραματίζεται με μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα που ονομάζεται Vault, έχει διαπιστώσει ότι, σε έναν ιστότοπο, οι αγοραστές περνούν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας βίντεο παρά βλέποντας φωτογραφίες. 

Ακόμη και μικρές μάρκες με λίγους πόρους γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία με τις εικονικές συνεδρίες με τους πελάτες, ώστε σχεδιάζουν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τους πόρους μετά την πανδημία. Το ενδιαφέρον για τις εικονικές αγορές οδηγεί μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και χρηματοοικονομικές εταιρείες να αγοράζουν αυτές τις πλατφόρμες.

Αν και το μέλλον διαγράφεται ψηφιακό και όλοι αναζητούν τρόπους να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ψηφιακά ενισχυμένο «μετασύμπαν» (metaverse), οι πωλήσεις εξακολουθούν να αφορούν φυσικούς πελάτες και φυσικά προϊόντα. Ουσιαστικά λοιπόν αυτό που επιδιώκεται είναι ένας τρόπος να γεφυρωθούν οι δύο κόσμοι, με τρόπο αποτελεσματικό για τα brands αλλά συγχρόνως ικανοποιητικό για την εμπειρία των πελατών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.