20 Απρ 2024
READING

Πώς τα luxury brands στοχεύουν την Gen Z στην Κίνα μέσω της τάσης νοσταλγίας

2 MIN READ

Πώς τα luxury brands στοχεύουν την Gen Z στην Κίνα μέσω της τάσης νοσταλγίας

Πώς τα luxury brands στοχεύουν την Gen Z στην Κίνα  μέσω της τάσης νοσταλγίας

Στη κινεζική αγορά διάφορα brands υιοθετούν πρωτοποριακά trends όπως είναι το στυλ Y2K (Year 2000), το οποίο αρέσει ολοένα και περισσότερο στους καταναλωτές της Gen-Z. Μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες πολυτελείας όπως είναι οι Saint Laurent, Miu Miu και Versace έχουν επηρεαστεί από τα συγκεκριμένα trends καθώς τα έχουν ήδη συμπεριλάβει στις συλλογές τους για τη φετινή περίοδο  Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022.

Η τάση της αγοράς, η οποία  στηρίζεται στο συναίσθημα της νοσταλγίας έχει αποκτήσει δυναμική και στο κόσμο των social media. Συγκεκριμένα εξαιτίας τόσο του TikTok όσο και της κοινωνικής lifestyle πλατφόρμας Xiaohongashu (Little Red Book), τα διαχρονικά στυλ των millennials έχουν καταφέρει να προσελκύσουν εκατομμύρια θαυμαστές. Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης τάσης από το νεότερο καταναλωτικό κοινό δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την άνοδο των πωλήσεων των ειδών πολυτελείας, αλλά έχει γίνει πλέον ένας τρόπος να διαφοροποιηθούν τα μέλη της Gen-Z από τα πιο mainstream στυλ, τα οποία κατακλύζουν τη σημερινή αγορά.

Η Gen Z έχει γεννηθεί στο διάστημα μεταξύ 1996 και 2010 και αποτελεί το (17%) του πληθυσμού της Κίνας. Περισσότεροι από τους μισούς (51%) των καταναλωτών της Gen-Z της Κίνας προτιμούν brands που προσφέρουν customized προϊόντα, ενώ το (53%) επιλέγει εμπορικά σήματα που προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες. Η αξία της μοναδικότητας είναι κάτι το οποίο αναμφίβολα χαρακτηρίζει τη κινεζική αγορά.

Σαφέστατα αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Gen-Z δεν κυνηγά τις νέες τάσεις, αλλά προσπαθεί να αναβιώσει διαχρονικά fashion trends, όπως είναι τα low-rise τζιν, οι φούστες τένις, τα εμπριμέ T-shirts, οι πολύχρωμες σκιές ματιών καθώς και τα εκκεντρικά αξεσουάρ. Παράλληλα στην εγχώρια αγορά, γνωστά brands παπουτσιών όπως οι Dr. Martens, Casadei και Blumarine προτιμώνται αρκετά από την Gen-Z αποτελώντας σημείο συζήτησης στα  social media.

Διαβάστε επίσης: Millennials, Gen Z και ο χρόνος αλλάζουν την αγορά

Φυσικά η αγορά ακολούθησε αυτή την τάση προωθώντας προϊόντα που συνδέονται άμεσα με το αίσθημα της νοσταλγίας, δημιουργώντας τεράστιες επιχειρηματικές δυνατότητες. Όλα τα trends της αγοράς ειδικά τη σημερινή εποχή, μπορούν πολύ πιο εύκολα να διαδοθούν και να γίνουν αυτό που λέμε «viral». Πράγματι η άνοδος του trend της νοσταλγίας εξαιτίας της έντονης προτίμησης από το νεότερο καταναλωτικό κοινό δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τις πωλήσεις ειδών πολυτελείας. Αυτό που έχει κάνει είναι να πυροδοτήσει ένα νέο πολιτιστικό φαινόμενο που ενοποιεί την παλιά αισθητική με έναν νέο τρόπο ζωής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.