Το Meta και η προστασία της ιδιωτικής ζωής

Το Meta υπόσχεται να δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους για τη στόχευση διαφημίσεων προωθώντας την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Πλέον οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα προσωπικά τους δεδομένα και αυξάνονται οι αντιδράσεις που αφορούν το tracking στο διαδίκτυο. Από τότε που η Apple άρχισε να ρωτά τους χρήστες εάν θα επιτρέπουν να γίνεται tracking η διαδικτυακή τους δραστηριότητα και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό συμφώνησε, αυτό προκάλεσε προβλήματα στις εταιρείες Direct To Consumer, οι οποίες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις στρατηγικές διαφήμισης και απόκτησης πελατών τους στα social media.

Όπως φαίνεται, το Meta συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για τα δεδομένα στη διαφήμιση και ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τους εμπόρους για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μάλιστα, το Meta δήλωσε ότι πλέον η προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία, καθώς και ότι σκοπεύει να υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια να δοθεί στους ανθρώπους περισσότερος έλεγχος σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους για τη στόχευση των διαφημίσεων.

Το Meta, ακόμα και μετά το rebranding από Facebook, συνέχισε να έρχεται αντιμέτωπο με κατηγορίες ότι δεν σταμάτησε ποτέ ουσιαστικά το λεγόμενο ad targeting απέναντι στους έφηβους χρήστες της πλατφόρμας. Αντ’ αυτού συνέχισε να παρακολουθεί και να στοχεύει παιδιά, διατηρώντας μία σειρά από δυνατότητες AI. Με άλλα λόγια αυτό που έκανε είναι να χρησιμοποιεί τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ανακαλύπτει ακριβώς που περιηγούνται στο διαδίκτυο, ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίζει και να ελέγχει τι είδους διαφημίσεις παρακολουθούν, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αφοσίωση και να ενισχύσει τα έσοδά του μέσω του advertising.

Ωστόσο, πλέον, το Meta τονίζει ότι ο στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εξατομικευμένης διαφήμισης που θα βασίζεται σε λιγότερα δεδομένα. Το Meta θεωρεί την εξατομίκευση ως βασικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τεράστιους προϋπολογισμούς. Μάλιστα, έχει φανεί ότι 3 στις 4 μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι η εξατομικευμένη διαφήμιση είναι σημαντική για την επιτυχία της επιχείρησής τους. Ωστόσο, η εξατομίκευση μπορεί να μην γίνει με τον πιο κατάλληλο τρόπο, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τις μάρκες αποδεκατίζοντας την εμπιστοσύνη.

Το Meta χαρακτήρισε το μέλλον της ιδιωτικότητας ως “προβληματισμό όλου του κλάδου”, ο οποίος μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της συνεργασίας μεταξύ των διαφημιστών, των κυβερνήσεων και άλλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Γενικότερα, το marketing εξαρτάται από το αν οι άνθρωποι εμπιστεύονται τα δεδομένα τους στις εταιρείες.Όσο περισσότερο χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι χρήστες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το καλό marketing. Συνεπώς, η οικοδόμηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του marketing τα επόμενα χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το marketing εξαρτάται από το αν οι άνθρωποι εμπιστεύονται στις εταιρείες τα προσωπικά τους δεδομένα.