19 Απρ 2024
READING

Πως αλλάζουν τα social media

5 MIN READ

Πως αλλάζουν τα social media

Πως αλλάζουν τα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσαρμόζονται και αυτά σε ένα κόσμο που αλλάζει   αλλά και στην είσοδο νέων μέσων που επηρεάζουν την αφοσίωση των χρηστών.

Το Twitter έχει υιοθετήσει ένα νέο, ταχύτερο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και προσθέτει πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά τους τελευταίους 18 μήνες – αν και πολλές από αυτές τις νέες ενημερώσεις έχουν επίσης μείνει ανεπαρκείς ή είχαν μικρό συνολικό αντίκτυπο.Παρόλα αυτά, τα νούμερα του Twitter συνεχίζουν να βελτιώνονται, τόσο από άποψη δέσμευσης όσο και από άποψη εσόδων. Και ενώ υπάρχουν βασικά στοιχεία που θα χρειαστούν περισσότερη εστίαση, θεωρητικά βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης, τους οποίους ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος.

Η κύρια ώθηση του Twitter κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τουλάχιστον όσον αφορά τις επιχειρηματικές του προσπάθειες, ήταν η δημιουργία ευκαιριών για να κερδίζουν οι δημιουργοί χρήματα από τα tweets τους, ενώ παράλληλα καθιέρωσε διευρυμένες ροές εσόδων για την ίδια την πλατφόρμα.Το Twitter, επίσης, αναπτύσσει τις επιλογές ηλεκτρονικού εμπορίου του, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την αυξανόμενη στροφή στις αγορές μέσω κινητών τηλεφώνων. Δοκιμάζει ήδη νέα στοιχεία καταστημάτων στα Επαγγελματικά Προφίλ, την παραλλαγή των επαγγελματικών σελίδων του, μαζί με την άμεση, εντός ροής αγορά από tweets.Επίσης το Twitter θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο βίντεο το επόμενο έτος, καθώς επιδιώκει να ενσωματώσει τις επιλογές παρουσίασης σε πλήρη οθόνη και αυτό θα οδηγήσει επίσης σε νέες τάσεις στη χρήση,

Instagram

Η πλατφόρμα συνεχίζει να κυνηγάει τις τάσεις, είτε αυτές προέρχονται από το Snapchat είτε από το TikTok, με διαφορετικά επίπεδα επιτυχίας, και παραμένει δημοφιλές στους νεότερους χρήστες.Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η βασική εστίαση στο Instagram και η δυνατότητα αγοράς στην εφαρμογή.Ιδανικά, το Instagram θέλει όλα τα αντικείμενα σε όλες τις αναρτήσεις να είναι shoppable, ή τουλάχιστον, να είναι σε θέση να καθοδηγήσει στην ανακάλυψη προϊόντων, και εργάζεται πάνω σε εργαλεία αναγνώρισης αντικειμένων, σε ακίνητες εικόνες και βίντεο, για να διευκολύνει ακριβώς αυτό.

Αυτό θα παρέχει επίσης περισσότερες οδούς νομισματοποίησης για τους δημιουργούς και θα δημιουργήσει μια νέα εστίαση χρήσης για την εφαρμογή στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Snapchat

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρότερο, όσον αφορά τον αριθμό των χρηστών, από τους ανταγωνιστές του, το Snapchat έχει κερδίσει μια πολύτιμη θέση στην αγορά των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ενώ έχει επίσης διευκολύνει τις νέες τάσεις στην κατανάλωση περιεχομένου μέσω μικρότερων εκπομπών και περιεχομένου.Το Snapchat βοηθά τις εταιρείες να παρακολουθούν τις τάσεις. Η πλατφόρμα διαθέτει το Snapchat Trends, το οποίο δεν παρακολουθεί τα ιδιωτικά μηνύματα και, αντ’ αυτού, αναδεικνύει τις τάσεις που προκύπτουν από τις δημόσιες Ιστορίες και του My Stories.

Πρόκειται για ένα εργαλείο έρευνας αγοράς ανεπτυγμένο ειδικά για την πλατφόρμα, το οποίο οι μάρκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ενημερώσουν τη στρατηγική marketing τους. Παρέχει στους marketers σύνολα νέων δεδομένων σχετικά με τους χρήστες του Snapchat και αναδεικνύει ευρύτερες τάσεις στην κοινότητα του Snapchat, τις οποίες οι μάρκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σχεδιάσουν τις καμπάνιες και τη συνολική στρατηγική τους τόσο εντός όσο και εκτός της πλατφόρμας.

Pinterest

Από όλες τις μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες, το Pinterest μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο μεγαλύτερος νικητής της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο που καθοδηγείται από την πανδημία, με πολλούς περισσότερους χρήστες να στρέφονται στην εφαρμογή ως αντικαταστάτη του εμπορικού κέντρου και ως μέσο για την ανακάλυψη νέων προϊόντων και τάσεων.Η πρόκληση τώρα για το Pinterest είναι να κεφαλαιοποιήσει αυτή την ώθηση και να διασφαλίσει ότι οι νέοι χρήστες που κέρδισε ως αποτέλεσμα της πανδημίας δεν θα απομακρυνθούν ξαφνικά καθώς τα φυσικά καταστήματα θα ανοίξουν ξανά.

Όπως όλες οι πλατφόρμες, έτσι και το Pinterest προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με τις τάσεις της κατανάλωσης προσθέτοντας νέες μορφές προβολής βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των Stories, με ένα ειδικό για το Pin σε κάθε περίπτωση.Το live-streaming δεν αποτελεί μέρος των προϊόντων του Pinterest αυτή τη στιγμή, αλλά με την εκτεταμένη ώθηση στο live-stream commerce, ακολουθώντας τις τάσεις του ασιατικού ηλεκτρονικού εμπορίου, αυό μπορεί να προστεθεί στις επιλογές του Idea Pin, πιθανότατα στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του επόμενου έτους.

TikTok

Το TikTok συνεχίζει να ενισχύεται όλο και περισσότερο και, παρά τις παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με τη σύνδεσή του με την κινεζική κυβέρνηση, φαίνεται ότι θα γίνει ένα βασικό κανάλι για όλους τους ψηφιακούς εμπόρους.

Ενώ το TikTok συνεχίζει να επεκτείνεται και έχει πλέον ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, η βασική του πρόκληση εξακολουθεί να έγκειται στην αποτελεσματική κερδοφορία, τόσο για την ίδια την πλατφόρμα όσο και για τους κορυφαίους δημιουργούς του. Αν οι δημιουργοί δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα στην εφαρμογή, θα βρουν άλλες πλατφόρμες που θα τους ανταμείψουν για τις προσπάθειές τους, με την άμεση νομισματοποίηση σε βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας.

Γενικά συμπεράσματα

Πρόκειται για μια εποχή σημαντικών αλλαγών, από πολλές απόψεις, με πολλούς ανθρώπους να επιδιώκουν να εξελιχθούν από την προπανδημική εποχή, και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στην αγορά. Το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει σημαντικές νέες δυνατότητες για όσους δίνουν προσοχή, και αυτά τα νέα χαρακτηριστικά θα προσπαθήσουν να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις τάσεις και να διευκολύνουν την ανάπτυξη.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το ποιός προωθεί τα προς πώληση προϊόντα. Η πλειονότητα (79%) των online αγοραστών αποκαλύπτει ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αγοραστικές τους αποφάσεις.

Κατά την πανδημία αυξήθηκαν οι αναρτήσεις και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με την έρευνα να δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές είναι πλέον ανοιχτοί στην ιδέα να δημιουργούν και να βλέπουν το δικό τους περιεχόμενο να μοιράζεται από τις μάρκες στις κοινωνικές πλατφόρμες. Το 58% θα έδινε άδεια σε μια μάρκα να χρησιμοποιήσει μια εικόνα ή ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο ίδιος για ρούχα ή αξεσουάρ για να το χρησιμοποιήσει για το marketing της.

Όλες οι γενιές αγοραστών λένε στις μάρκες ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα αν δουν αυθεντικό περιεχόμενο πελατών σε ιστότοπους. Τα αποτελέσματα της έρευνας λένε ότι οι online αγοραστές επηρεάζονται και περιμένουν να δουν οπτικό περιεχόμενο από πραγματικούς πελάτες περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.