25 Απρ 2024
READING

Η Volvo, μάρκα για την ασφάλεια που παρέχει

5 MIN READ

Η Volvo, μάρκα για την ασφάλεια που παρέχει

Η Volvo,  μάρκα για την ασφάλεια που παρέχει

Η ασφάλεια στα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν είναι πλέον απλώς θέμα μηχανικής. Είναι μια τεχνολογική και σχεδιαστική πρόκληση που εξαρτάται από αισθητήρες και λογισμικό και βασίζεται σε μια εμπειρία που είναι σαφής και διαισθητική για τους οδηγούς. Εδώ και δεκαετίες, η Volvo προστατεύει και ενισχύει τη φήμη της για την κατασκευή των ασφαλέστερων οχημάτων στους δρόμους. Για να μπορεί η Volvo να υποστηρίζει το ρεκόρ ασφαλείας της, έχει επενδύσει σε πρωτοποριακή έρευνα και ανάπτυξης της εταιρείας.

Η Volvo, μια εταιρεία συνώνυμη με την ασφάλεια, πείθει τους πελάτες ότι είναι καινοτόμος, προνοητική και ευέλικτη χωρίς να εγκαταλείψει το βασικό μήνυμα της ασφάλειας. Υποδείξεις για το πώς η Volvo σκοπεύει να φτάσει σε αυτό το γρήγορο, καινοτόμο αλλά και ασφαλές σημείο βρίσκονται στην προσέγγισή της στη δημόσια εγγραφή και στα μελλοντικά της σχέδια για τα οχήματα.

Το 1959, ήταν οι ζώνες ασφαλείας. Το 1972, το κάθισμα αυτοκινήτου με την όψη προς τα πίσω, ακολουθούμενο από το κάθισμα booster το 1978. Η προστασία από πλευρικές συγκρούσεις εισήχθη το 1994. Το 2008 ακολούθησε η αποφυγή σύγκρουσης και στη συνέχεια η προστασία των πεζών. Την ίδια χρονιά, η Volvo έθεσε ως στόχο να μην τραυματιστεί κανείς σοβαρά στα αυτοκίνητά της. Το 2021, δόθηκε σε 11 οχήματα της Volvo κορυφαία βαθμολογία ασφάλειας.

Ωστόσο, ακόμη και μια μάρκα που θεωρείται πρωτοπορία για την ασφάλεια μπορεί να έχει ατυχίες. Η σύγχρονη ασφάλεια των οχημάτων εκτείνεται πέρα από το αυτοκίνητο και στον τεράστιο όγκο δεδομένων που απαιτούνται για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων. Η Volvo ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα δεδομένα έρευνας και ανάπτυξης της εκλάπησαν σε παραβίαση της ασφάλειας. Η εταιρεία έσπευσε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια λέγοντας πως δεν βλέπει, με τις διαθέσιμες προς το παρόν πληροφορίες, ότι αυτό έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια των αυτοκινήτων των πελατών της ή στα προσωπικά τους δεδομένα.

Polestar έναντι Volvo

Η Polestar, το αδελφάκι της Volvo, χαράζει μια διαφορετική πορεία όταν ορίζει την εταιρική ταυτότητα. Η Volvo είναι επικεντρωμένη στην ασφάλεια και την αυτονομία ενώ η Polestar είναι επικεντρωμένη στην τεχνολογία και τις επιδόσεις. Η Volvo είναι επίσης “ασφαλής και υπεύθυνη” και η Polestar είναι “βιώσιμη και προοδευτική”.

Η στρατηγική της Volvo ήταν να προχωρήσει με προσοχή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η αδελφή της μάρκα Polestar. Για παράδειγμα, παρόλο που η Volvo συμμετείχε στην ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Android Automotive με το Google, η μάρκα Polestar παρουσίασε πρώτη το σύστημα και στη συνέχεια κέρδισε τίτλους όπως “Η Polestar θέλει να φτιάξει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τρόπο που η Volvo δεν μπορεί”. Βέβαια, η Polestar ως νεοεισερχόμενη εταιρεία, είναι ακόμα σχετικά μικρή, πουλώντας περίπου 10.000 οχήματα ετησίως έναντι μισού εκατομμυρίου της Volvo.

Απλότητα στην εμπειρία του οδηγού

Σε αντίθεση με το προοδευτικό μήνυμα της Polestar, όσον αφορά την τεχνολογία που απευθύνεται στον πελάτη, η Volvo έχει μετατοπίσει την εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο στο less-is-more. Αυτό σημαίνει λιγότερο κουδούνισμα, βουητό και αποσπασματικές ειδοποιήσεις, εκτός αν χρησιμοποιούνται για να ειδοποιήσουν τον οδηγό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η Volvo θέλει το σύστημα να ελαφρύνει το γνωστικό φορτίο του οδηγού και απασχολεί συμπεριφορικούς ψυχολόγους στην ερευνητική της ομάδα για να κατανοήσει πώς οι πληροφορίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η φιλοσοφία της Volvo είναι να απλοποιήσει την εμπειρία του χρήστη και να ελαχιστοποιήσει την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Καθώς οι οθόνες έχουν εισχωρήσει στα αυτοκίνητα, η Volvo παρουσίασε για πρώτη φορά το XC90 και ήταν μεταξύ της πρώτης ομάδας αυτοκινητοβιομηχανιών που έκαναν την οθόνη στάνταρ. Η μάρκα εργάζεται τώρα για το περαιτέρω φιλτράρισμα των πληροφοριών που παρουσιάζει στον οδηγό. Έχουν αναθέσει στην NVIDIA να συλλέξει ανώνυμα δεδομένα ασφαλείας για τους αισθητήρες lidar εισόδου, τα ραντάρ και τις κάμερες που απαιτούν επεξεργασία γραφικών για να βελτιώσουν την κατανόησή τους. Ο στόχος είναι να παρέχει μόνο τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες, περικόπτοντας οτιδήποτε περιττό ώστε να μειώσει τα ερεθίσματα για τον οδηγό.

Μείωση της χρήσης του smarphone

Αυτό που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι η επιθυμία των πελατών τους να παρακάμπτουν το ενσωματωμένο σύστημα χρησιμοποιώντας τη λιγότερο ασφαλή πτυχή της οδήγησης: τα smartphones. Η Volvo δίνει προτεραιότητα σε τρόπους για να κρατήσει τις συσκευές μακριά από τα χέρια των καταναλωτών.

Η λύση για τη μείωση χρήσης των smartphones ενσωματώθηκε στην δομή του Android Automotive για να φιλοξενήσει εφαρμογές τρίτων και μια πλατφόρμα που θα ήταν ασφαλής για χρήση κατά την οδήγηση. Η Volvo συνεργάστηκε με τις ομάδες Android, Google Maps, Google Assistant και Google Play Stories και τα αποτελέσματα αποτυπώνονται σε μια απλή, καθαρή εμπειρία.

Ασφάλεια πάνω απ’ όλα

Πολύ συχνά εμφανίζονται παραδείγματα που δείχνουν ότι η ασφάλεια και η τεχνολογική πρόοδος δεν είναι πάντα συμβατές, ειδικά όταν εμπλέκεται η ανθρώπινη κρίση.

Η Volvo, όπως όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, επιδιώκει να ενσωματώσει περισσότερες λειτουργίες ADAS στα μελλοντικά προϊόντα. Οι λειτουργίες ADAS είναι προηγμένα συστήματα βοήθειας οδηγού που υποστηρίζουν τους οδηγούς στις λειτουργίες οδήγησης και στάθμευσης. Μέσω μιας ασφαλούς διεπαφής ανθρώπου-μηχανής, το ADAS αυξάνει την ασφάλεια των αυτοκινήτων και των δρόμων. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας δεν συμβαδίζει όμως πάντα με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την αίσθηση ασφάλειας. Μόνο 1 στους 10 οδηγούς θα αισθανόταν άνετα σε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Αυτό στο οποίο ποντάρει η Volvo είναι ότι μπορεί να πείσει τους πελάτες της ότι μπορεί να είναι πρώιμη στα συστήματα αυτονομίας όσο, αλλά ταυτόχρονα να παρέχει περισσότερη ασφάλεια από ποτέ, ενώ παράλληλα πείθει τους καταναλωτές ότι μπορεί να είναι μια κορυφαία κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.