18 Απρ 2024
READING

Η βιομηχανία κινηματογράφου, το Netflix και οι Χρυσές Σφαίρες

4 MIN READ

Η βιομηχανία κινηματογράφου, το Netflix και οι Χρυσές Σφαίρες

Η βιομηχανία κινηματογράφου, το Netflix και οι Χρυσές Σφαίρες

Τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την απονομή των βραβείων Χρυσές Σφαίρες, ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για τα βραβεία του 2022. Η αντίδραση από τον κόσμο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης δεν έμοιαζε καθόλου με εκείνην από άλλες χρονιές.

Παραδοσιακά, μέχρι πέρυσι, οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνταν ο προάγγελος των Όσκαρ, και μάλιστα πολλοί της βιομηχανίας του θεάματος αναγνώριζαν μία διαφορετικού τύπου «ποιότητα» στον θεσμό και τις βραβεύσεις του. 

Φέτος, όμως, το Χόλιγουντ είχε φροντίσει ήδη, εδώ και μήνες, να απομακρυνθεί από τον θεσμό, έπειτα από καταγγελίες ότι όλα τα μέλη της Ένωσης είναι λευκά, ότι υπάρχει ελλιπής αντιπροσώπευση, ανισότητες και ρατσιστικές αντιλήψεις, ότι τα βραβεία απονέμονται μέσα από διεφθαρμένες διαδικασίες και ότι τα μέλη της χρηματίζονται. Μετά τις περσινές αποκαλύψεις, μεγάλα στούντιο όπως τα Amazon, Netflix και WarnerMedia ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να συνεργαστούν με την Ένωση μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί και επιλέγει τους υποψηφίους της. Παράλληλα, ηθοποιοί προσπάθησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους (για παράδειγμα, ο Tom Cruise επέστρεψε τις τρεις Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει), ενώ πάνω από 100 εταιρείες δημοσίων σχέσεων του Χόλιγουντ ανακοίνωσαν από κοινού ότι οι πελάτες τους δε θα συμμετέχουν σε events και συνεντεύξεις του θεσμού, μέχρι να γίνουν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανάλογη στάση τηρεί και το κανάλι NBC, που δήλωσε ότι δε θα μεταδώσει, όπως έκανε κάθε χρόνο, την τελετή απονομής.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Ένωση τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι έχει δεσμευτεί να αλλάξει τις πρακτικές της. 

Η σιωπή λοιπόν από το μεγαλύτερο μέρος της πλευράς των προτεινόμενων καλλιτεχνών και των στούντιο παραγωγής, ίσως δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Εξάλλου, οι Χρυσές Σφαίρες δεν είναι η εξαίρεση σε μια βιομηχανία που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Έπειτα από τα γεγονότα και το κίνημα του #MeToo, τις διαμαρτυρίες για την εκπροσώπηση των γυναικών και των μαύρων τόσο στις ταινίες και τα προϊόντα του Χόλιγουντ όσο και στους θεσμούς της βιομηχανίας, που πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις χάρη και στις διαδηλώσεις του Black Lives Matter της περασμένης χρονιάς, το Χόλιγουντ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες πολιτισμικές προκλήσεις. Οι καταναλωτές δείχνουν  ότι δεν εντυπωσιάζονται πια από τη λάμψη του, κάτι που φαίνεται κατ’ αρχάς και στις απανωτές βουτιές που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι τηλεθεάσεις των τελετών απονομής της «σεζόν των βραβείων». 

Ο τρόπος που λειτουργεί η βιομηχανία του κινηματογράφου πλέον αλλάζει, καθώς οι θεατές στρέφονται στις πλατφόρμες streaming, οι οποίες μάλιστα φιλοδοξούν να γίνουν οι νέοι μεγάλοι παίκτες στον χώρο, συλλέγοντας βραβεία (όπως το Netflix) και εκτοπίζοντας από τους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους τα παραδοσιακά μεγάλα στούντιο. 

Δείτε ακόμα: Τα Κρυπτονομίσματα στο Χόλιγουντ

Έτσι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι φετινοί υποψήφιοι δεν αντέδρασαν με τις συνηθισμένες ευχαριστίες στο άκουσμα του ονόματός τους. Επόμενο είναι λοιπόν να παραμένει ασαφές αν και πόσοι θα παρευρεθούν στην απονομή των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου του 2022. Παρόλο που η Ένωση των Ανταποκριτών ανακοίνωσε ότι έχει προσθέσει 21 νέα μέλη στον φορέα, έξι από τα οποία είναι μαύροι, ότι απαγόρευσε δώρα και χάρες, για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να ενισχύσει την αντικειμενικότητα, και ότι εγκαινιάζει προγράμματα εκπαίδευσης για την ποικιλομορφία και τη σεξουαλική παρενόχληση, τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο διατηρούν τις αποστάσεις τους.

Πάντως, το Netflix συγκέντρωσε 17 υποψηφιότητες συνολικά, δείγμα τού πόσο σοβαρά έχει πάρει τον ρόλο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής. Από την πλευρά της, η Ένωση ανακοίνωσε ότι φέτος οι υποψηφιότητες αποφασίστηκαν με δίκαιες διαδικασίες, με προβολές σε κινηματογράφους αλλά και μέσω streaming, και δήλωσε ότι, παρόλο που η τελετή δε θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, η 78χρονη παράδοση των Χρυσών Σφαιρών θα συνεχίσει. «Οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν δύσκολοι, αλλά είμαστε περήφανοι για τις αλλαγές που έχουμε καταφέρει», σημειώνεται. Το μέλλον θα δείξει αν το κοινό θα πειστεί, ή αν η βιομηχανία του χολιγουντιανού κινηματογράφου έχει αλλάξει για πάντα – προς όφελος των μεγάλων εταιρειών streaming.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.