25 Απρ 2024
READING

Οι πρωταγωνιστές του convenience στην ελληνική αγορά

4 MIN READ

Οι πρωταγωνιστές του convenience στην ελληνική αγορά

Οι πρωταγωνιστές του convenience στην ελληνική αγορά

Μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά στην Ελλάδα αποτελεί αυτή των convenience stores, στην οποία σταδιακά αυξάνονται αυτοί που μοιράζονται την πίτα. Μεγαλύτερος και σημαντικότερος παίκτης εξ αυτών  – βάσει οικονομικών μεγεθών – είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος που αναπτύσσει δίκτυο καταστημάτων ευκολίας με στόχο να φτάσει τα 200 έως και το τέλος του 2022 με όχημα τα εμπορικά σήματα AB Shop&Go και AB Food Market.

Ταυτόχρονα όμως και άλλοι παίκτες όπως η παραδοσιακή δύναμη του χώρου, η OK Anytime Markets με επικεφαλής τη Δέσποινα Ξυνού και τον Κώστα Κορκιδάκη, έχουν καταφέρει να αναπτύξουν σημαντικά το δίκτυό τους. Πρόσφατα μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγόρασε την Kosmothess Cash & Carry, γεγονός που της έδωσε την δυνατότητα σημαντικής επέκτασης στη βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Kosmothess Cash & Carry καταγράφει χονδρικές πωλήσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ, διατηρεί κεντρικές αποθήκες 4.200 τ.μ. με εγκαταστάσεις σε Ευκαρπία και Μουδανιά Χαλκιδικής, ενώ διαχειρίζεται και 110 καταστήματα με την επωνυμία Happy Markets.

Η OK Anytime Markets καταγράφει πωλήσεις 62,2 εκατ. ευρώ με βάσει τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για το 2020 και κέρδη προ φόρων 1,5 εκατ. ευρώ. Διατηρεί 116 καταστήματα, εκ των οποίων τα 15 είναι εταιρικά και επενδύει διαρκώς στην επέκτασή της, έχοντας προχωρήσει ταυτόχρονα σε αναδιάταξη του δικτύου της όπου κρίθηκε απαραίτητο τα τελευταία χρόνια. 

Η νεοεισερχόμενη 362grocery που έκανε το βήμα στη Θεσσαλονίκη

Μία ακόμα επιχείρηση που το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται στην αγορά των καταστημάτων ευκολίας είναι η 362 Grocery, με επικεφαλής τον Θεόκλητο Δραγώνα. H εταιρεία που αυτή τη στιγμή διατηρεί στο δίκτυό της 15 καταστήματα, το 2021 έκανε και το βήμα επέκτασης στη Θεσσαλονίκη με τρία καταστήματα στον Εύοσμο, στην Καλαμαριά και στην Ξηροκρήνη. Οι χώροι πώλησης της επιχείρησης λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 07.00 έως τις 00.00 και έχουν κάνει και ένα βήμα ακόμα σε σχέση με τον παραδοσιακό ανταγωνισμό – που διαθέτει μόνο προϊόντα σούπερ μάρκετ ή περιπτέρου – σερβίροντας καφέ, φρέσκο μαγειρευτό φαγητό αλλά και προϊόντα σούπερ μάρκετ, συσκευασμένα κρέατα και πουλερικά, φρούτα και λαχανικά, προϊόντα κάβας, περιοδικά και εφημερίδες. Στην πρώτη ολοκληρωμένη ουσιαστικά οικονομική χρήση, καθότι το 2019 ήταν το πρώτο έτος λειτουργίας της αλυσίδας, ο τζίρος έφτασε τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει την προσθήκη σταδιακά και άλλων καταστημάτων. 

Ένας ακόμα παίκτης που έχει κάνει επίσης το δικό του βήμα για επέκταση στη μικρή λιανική, είναι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία ανέπτυξε πρόσφατα δύο μοντέλα μικρών καταστημάτων το πρώτο εκ των οποίων έχει επιφάνεια 80 έως 100 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει επιλεγμένο κωδικολόγιο, ενώ το δεύτερο μοντέλο καταστημάτων αφορά σε αίθουσες πώλησης 200 έως 250 τετραγωνικών μέτρων. Και τα δύο σχήματα έρχονται να καλύψουν ανάγκες του καταναλωτικού σε αστικές περιοχές, ωστόσο το πρώτο έχει εφαρμογή σε πυκνοκατοικοιμένες περιοχές με περιορισμένους διαθέσιμους εμπορικούς χώρους προς μίσθωση, εν αντιθέσει με το δεύτερο που μπορεί να έχει ευρύτερη εφαρμογή σε περιοχές που διαθέτουν εμπορικές εγκαταστάσεις για την δημιουργία των καταστημάτων αυτής της μορφής. 

Οι πλατφόρμες

Από τη συγκεκριμένη αγορά δεν λείπουν και οι νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με πλατφόρμες εξυπηρέτησης διανομής κατ’ οίκον. Αφενός η efood, η οποία δια της μητρικής εταιρείας Delivery Food προέβη στην εξαγορά της αλυσίδας Kiosky’s από τον όμιλο Μούχαλη. Αφετέρου η Wolt, η οποία έχει βάλει ως στόχο να αναπτύξει περαιτέρω την δραστηριότητά της στη μικρή λιανική μέσω της υπηρεσίας Wolt Market, η οποία μάλιστα αποτελεί στρατηγικά πλέον μία επιμέρους οντότητα. Η Wolt διαχειρίζεται συνολικά, τζίρο παραγγελιών περίπου στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ συνεργάζεται με 4.500 επιχειρήσεις. Ο φετινός της τζίρος θα φτάσει τα 27 εκατ. ευρώ. H εταιρεία διανομών φαγητού και προϊόντων λιανικής, για την εξυπηρέτηση του Wolt Market διατηρεί dark stores σε Νέο Κόσμο, Περιστέρι, Μαρούσι, ενώ δημιούργησε ένα ακόμη στη Γλυφάδα, η λειτουργία του οποίου ήταν προγραμματισμένη εντός του μήνα που διανύουμε. 

Σε ό,τι αφορά την efood η εταιρεία Inkat που εξαγόρασε από τον όμιλο Μούχαλη διατηρεί δίκτυο περιπτέρων Kiosky’s αλλά και μικρών καταστημάτων γειτονιάς και τζίραρε το 2020 54,8 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ζημιογόνες επιδόσεις μετά από τους φόρους, ύψους 637,5 χιλ. ευρώ. Επιπλέον η Kiosky’s διατηρεί και μία καλά οργανωμένη ηλεκτρονική σελίδα – eshop, όπου διατίθενται περισσότεροι από 1.500 κωδικοί προϊόντων, μεταξύ των οποίων προϊόντα περιπτέρου και είδη σούπερ μάρκετ, μαναβική, καφές και επί της ουσίας αποτελεί ένα ακόμα δυνατό χαρτί στη φαρέτρα της Delivery Hero στην ελληνική αγορά. Το δίκτυο της Kiosky’s μετρά περισσότερα από 40 καταστήματα και λειτουργεί επίσης με τη μέθοδο του franchise. 

Εξετάζοντας την αγορά της λιανικής με βάση στοιχεία ερευνών της IRI και της Nielsen, μετά το lockdown οι καταναλωτές κατά 75% επισκέφθηκαν περίπτερα και λοιπά καταστήματα εξυπηρέτησης, έναντι 87% που επισκέφθηκαν τα σούπερ μάρκετ. Η μέση συχνότητα επισκέψεων ήταν 6,5 φορές το μήνα σε περίπτερα, 6,3 σε μίνι μάρκετ, 5,1 σε καταστήματα ψιλικών και 10,2 σε σούπερ μάρκετ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.