19 Απρ 2024
READING

Η LVMH συνεχίζει να ενισχύεται 200 χρόνια μετά τη δημιουργία της Louis Vuitton

3 MIN READ

Η LVMH συνεχίζει να ενισχύεται 200 χρόνια μετά τη δημιουργία της Louis Vuitton

Η LVMH συνεχίζει να ενισχύεται 200 χρόνια μετά τη δημιουργία της Louis Vuitton

Το 2021 σηματοδοτεί την 200ή επέτειο από τη δημιουργία της Louis Vuitton, αλλά και ένα σημείο καμπής για την LVMH, η οποία κατέχει brands όπως είναι οι Louis Vuitton, Moet, Fendi και Kenzo. Ο γίγαντας της πολυτέλειας μπόρεσε να δει πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας, εκμεταλλευόμενος τη νοοτροπία “αγοράζω λιγότερα, αγοράζω καλύτερα” που υιοθετούν οι νεότερες γενιές.

Σε μια πρόσφατη έρευνα αποτυπώνεται ότι οι millennials και οι καταναλωτές της γενιάς Z, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν το 85% της ζήτησης πολυτελείας έως το 2035, υιοθετούν όλο και περισσότερο αυτή τη νοοτροπία και θεωρούν τις αγορές πολυτελείας ως επένδυση, χάρη στην ακμάζουσα αγορά μεταπώλησης. Η ζήτηση πολώνεται μεταξύ των ισχυρότερων και των ασθενέστερων εμπορικών σημάτων, με την LVMH να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη κατηγορία.

Η διαφοροποίηση της LVMH

Η LVMH διαφέρει από τους υπόλοιπους οίκους πολυτέλειας εξαιτίας του αποκεντρωμένου μοντέλου που εφαρμόζει, το οποίο λειτουργεί ευνοϊκά όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, τη ταχύτητα καθώς και το αίσθημα της κατάκτησης των στόχων. Ως ο μεγαλύτερος όμιλος του luxury τομέα, ο ρόλος της LVMH είναι να βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της έννοιας της πολυτέλειας.

Η LVMH συνεχίζει να επενδύει στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, με στόχο να παραμείνει ελκυστική σε καταναλωτές με κλασικά και σύγχρονα γούστα. Απόδειξη γι’ αυτό είναι πώς στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η LVMH αγόρασε την Tiffany, ενισχύοντας την επιχείρηση κοσμημάτων της LVMH με την προσθήκη μιας από τις πιο ιστορικές μάρκες κοσμημάτων στον κόσμο.

Επιπλέον, τον Αύγουστο, η LVMH έκανε μια τολμηρή κίνηση, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Off-White, το πνευματικό έργο του αείμνηστου Virgil Abloh. Η επένδυση αυτή αποδίδει ήδη καρπούς, καθώς ενίσχυσε τους δεσμούς της LVMH στις αγορές αθλητικών ειδών και streetstyle. Ο διορισμός του Abloh για να βοηθήσει τον όμιλο ανδρικής ένδυσης της Louis Vuitton αντανακλά, επίσης, την αυξανόμενη καθοδηγούμενη από τους καταναλωτές, ανάμειξη των τομέων της πολυτέλειας και του streetwear.

Άλλη μια έξυπνη κίνηση της LVMH είναι το blockchain. Η εταιρεία πρόσφατα ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Cartier και την Prada SpA της Richemont για να προσφέρει μια λύση blockchain που θα διασφαλίζει την αυθεντικότητα των προϊόντων της και θα αποτρέπει την αγορά απομιμήσεων για διαδικτυακούς πελάτες με κρυπτογραφημένο πιστοποιητικό εγγύησης.

Οι αναλυτές της αγοράς πολυτελείας υπενθυμίζουν επίσης την αυξανόμενη βαρύτητα που πρόκειται να έχει αυτή η νεότερη, πιο έξυπνη ομάδα καταναλωτών πολυτελείας τα επόμενα χρόνια, κάτι που η LVMH φαίνεται να το έχει λάβει καλά υπόψη της, όπως φαίνεται από τις διάφορες μάρκες του χαρτοφυλακίου της. Για παράδειγμα, η Dior κυκλοφόρησε τη δική της εκδοχή του εμβληματικού αθλητικού παπουτσιού Air Jordan.

Γενικά, φαίνεται ότι οι συνεργασίες και οι συνδυασμοί μεταξύ brand πολυτελείας τραβούν το ενδιαφέρον της Gen Z. Πιο συγκεκριμένα τόσο η ιδέα της αγοράς ενός προϊόντος, όσο και η φαινομενική απόκτησης δύο ξεχωριστών luxury brands ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική, ειδικά για τη Gen Z. Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένα, η Gen Z εκφράζει μεγαλύτερη προτίμηση για limited-edition συλλογές σχεδιαστών και συνεργασίες.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της LVMH

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της LVMH λειτουργεί και αποδίδει εξαιρετικά καλά. Εκτός από τη μεγάλη κλίμακα στον τομέα της ένδυσης, η LVMH σημειώνεται ότι έχει επωφεληθεί από το έξυπνο marketing, την συνεργασία της με διασημότητες για να βοηθήσει να διατηρήσει τις πολυάριθμες μάρκες σχετικές και να προσελκύσει νεότερους πελάτες.

Η LVMH, όχι μόνο κατάφερε να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους της εν μέσω των καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά είναι και σε ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει τις υψηλές ταμειακές ροές της για να τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερες στρατηγικές συμφωνίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.