H εκρηκτική άνοδος της subscription economy

To business τοπίο αλλάζει με γρήγορο ρυθμό προσφέροντας νέες επιλογές στο καταναλωτικό κοινό, που πλέον, εξαιτίας και της πανδημίας, έχει ανακαλύψει νέους τρόπους αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Τo παραδοσιακό μοντέλο κατά το οποίο ο καταναλωτής πληρώνει ανά υπηρεσία ή προϊόν δεν είναι πλέον το κυρίαρχο, καθώς όλο και περισότερες επιχειρήσεις στρέφονται και στην εναλλακτική της προσφοράς των προϊόντων τους μέσω συνδρομητικών πλάνων. Το συνδρομητικο μοντέλο έχει πολλά οφέλη και για τις δύο πλευρές, δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση η γρήγορη ανάπτυξή του.

Το βασικότερο για τον καταναλωτή έγκειται στην ευκολία, ενώ για τις επιχειρήσεις μια συνδρομή είναι η ιδανική επισφράγιση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και, κυρίως, διάρκειας, με πολύ σταθερό κέρδος. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι πλατφόρμες streaming με συνδρομή είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του συνδρομητικού μοντέλου, και το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυτών των πλατφορμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξοικείωσε τον καταναλωτή μαζί του, ίσως παίζει τον ρόλο του στην παρούσα ευκολία του να αγοράσει μία ακόμα συνδρομή, και μάλιστα όχι μόνο για να απολαμβάνει σταθερά μια υπηρεσία, αλλά και για να κάνει αγορές αγαθών. Ακόμα και κάποια καφέ και fast food εστιατόρια έχουν μπει με επιτυχία σε αυτήν τη λογική, προσφέροντας ροφήματα ή πιάτα σε καθημερινή βάση με σταθερό μηνιαίο αντίτιμο.

Είμαστε μάρτυρες λοιπόν της ισχυροποίησης μιας τάσης σε πραγματικό χρόνο:  το συνδρομητικό μοτίβο υιοθετείται σταδιακά από όλο και περισσότερους κλάδους, και οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο πρόθυμοι να δημιουργήσουν έναν ακόμα λογαριασμό για να απολαμβάνουν σταθερά μια συγκεκριμένη υπηρεσία. 

Τα θετικά του μοντέλου αυτού εξηγούν το γιατί:

Για τις εταιρείες, οι συνδρομές σημαίνουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας δεδομένα για τους πελάτες τους. Αυτό τις βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών και να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους. 

– Εκτός αυτού, ουσιαστικά μια συνδρομή ισοδυναμεί με «κλείδωμα» του πελάτη για μια δεδομένη χρονική περίοδο. Καθώς το κόστος της συνδρομής και οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα που αντιστοιχούν σε αυτήν είναι προαποφασισμένα, αυτό το σύστημα συνεπάγεται και οικονομική σταθερότητα για την εταιρεία. 

– Για τον καταναλωτή, το συνδρομητικό μοντέλο προσφέρει συχνά περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Σε συνδρομητικές υπηρεσίες λιανεμπόρων, η γρήγορη παραγγελία μέσω μιας εφαρμογής και χάρη στην προκαθορισμένη συνδρομή, μπορεί να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ακόμα και για τα καθημερινά ψώνια.  

– Ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στις διαθέσιμες προσφερόμενες υπηρεσίες, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Από το Netflix και τους ομοίους του μέχρι το Spotify,το διαθέσιμο περιεχόμενο είναι απεριόριστο αλλά και, επιπλέον, έχει ο συνδρομητής τη δυνατότητα να βρει ακριβώς το εξειδικευμένο content που του ταιριάζει,  να ανακαλύψει δηλαδή τη niche αγορά που τον αφορά, και να δει/ακούσει ακριβώς αυτό που θέλει.

Όμως…

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά η υπερβολικά μεγάλη ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί τελικά να κάνει κάποιες απλές επιλογές πιο περίπλοκες απ’ ό,τι θα έπρεπε, κοστίζοντας, κατά βάση, σε χρόνο. 

Και, καθώς οι καταναλωτές πλέον γνωρίζουν ότι τα δεδομένα που έχουν παραχωρήσει στις εταιρείες για να αγοράσουν τη συνδρομή τους, στόχο έχουν την εξατομίκευση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται, σταδιακά γίνονται και πιο απαιτητικοί. Έχουν δηλαδή αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά το πόσο καλά τους καταλαβαίνουν τα brands στα οποία είναι συνδρομητές. Για παράδειγμα, τα προτεινόμενα σίριαλ ή ταινίες από μια πλατφόρμα streaming, μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις τους, όπως θα ήθελαν. 

Θα μπορούσε να προστεθεί ακόμα ως μειονέκτημα και το γεγονός ότι πλέον οι καταναλωτές πρέπει να διαχειρίζονται αναρίθμητα accounts και passwords. Η ασφάλεια των δεδομένων τους εδώ μπορεί να κινδυνεύει, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι· δεν αφορά μόνο δηλαδή τη διαδικασία του login ο προβληματισμός .

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η ευκολία που προσφέρει μια συνδρομή θα συνεχίσει να ενισχύει αυτήν την τάση, γι’ αυτό οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν τι μπορούν να προσφέρουν σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, για να μη μείνουν εκτός συναγωνισμού. Από την πλευρά τους, τα φυσικά καταστήματα που λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο θα πρέπει να φανούν τώρα περισσότερο δημιουργικά για να παραμείνουν ελκυστικά για τους πελάτες και να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη ανάγκη για εκ του σύνεγγυς συναναστροφή – έστω και στο πλαίσιο του shopping. Ο καταναλωτής μπορεί, τελικά, να απολαμβάνει τα καλύτερα και των δύο κόσμων.