16 Απρ 2024
READING

Η άνοδος των plant-based brands τροφίμων χάρη στη Gen Z

4 MIN READ

Η άνοδος των plant-based brands τροφίμων χάρη στη Gen Z

Η άνοδος των plant-based brands τροφίμων χάρη στη Gen Z

H προτίμηση και η ζήτηση των καταναλωτών για plant-based τρόφιμα και ποτά δεν είναι μια παροδική τάση ή μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και το 2024, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της γενιάς των Gen Z-ers κυρίως, με έρεισμα στη θέλησή τους να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση της υγείας τους.

Αυτή η συνειδητοποιημένη επιλογή εξηγεί γιατί η ανάπτυξη των brands που προσφέρουν φυτικές τροφές συνεχίστηκε ακόμα και μέσα στην πανδημία. Μάλιστα, καθώς κατά την περίοδο των lockdowns παρατηρήθηκε ότι πολλοί καταναλωτές στράφηκαν στο μαγείρεμα, όχι μόνο επειδή τα εστιατόρια ήταν κλειστά, αλλά και επειδή τώρα υπήρχε περισσότερος χρόνος και διάθεση για ωφέλιμες δραστηριότητες, φαίνεται ότι δόθηκε μια επιπλέον ευκαιρία για να ανακαλύψουν όσα έχουν να τους προσφέρουν οι plant-based τροφές.

Το ενδιαφέρον επεκτείνεται πέρα από το γάλα αμυγδάλου και τα burgers λαχανικών πλέον. Οι νέοι vegans ή απλά αυτοί που επιθυμούν να εντάξουν στη διατροφή τους περισσότερες plant-based τροφές, εξερευνούν τις εναλλακτικές που έχουν για το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τι σνακ μπορούν να βρουν χωρις ζωικά συστατικά, δοκιμάζουν συνταγές και πειραματίζονται με αληθινό ενδιαφέρον.  

Συνεπώς, αυτή η γενιά που τα μέλη της γεννήθηκαν περίπου μεταξύ του 1997 και του 2012, γνωρίζει καλά τι θέλει από τα brands των plant-based τροφίμων. Οι Gen Z-ers δεν έχουν γνωρίσει τον κόσμο χωρίς ίντερνετ, είναι καλά ενημερωμένοι, και η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι για αυτούς ένα μακρινό ενδεχόμενο, αλλά μια πραγματικότητα μέσα στην οποία μεγαλώνουν και μέσα στην οποία αντιλαμβάνονται ότι θα φέρουν και τα παιδιά τους. 

Δεν υπάρχει λοιπόν η ανάγκη να πειστούν για το πόσο ωφέλιμη για την υγεία τους και καλύτερη για το περιβάλλον είναι η plant-based διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι τα brands πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να τους δελεάσουν, αν θέλουν να κερδίσουν μια θέση στη shopping list αυτού του 65% που επιθυμούν μια πιο φυτική διατροφή. Το αποδεικνύουν όχι μόνο οι σχετικκές έρευνες, αλλά  και οι αναρτήσεις τους στα social media, τα βιντεάκια τους στο TikTok, η προτίμησή τους στο εναλλακτικό street food και οι γνώσεις τους στη μαγειρική.

Δείτε ακόμα: Πόσο vegan είναι η γενιά Ζ;

Αφού λοιπόν το βασικότερο πλεονέκτημα της κατηγορίας αυτής των προϊόντων θεωρείται από όλους δεδομένο, απαιτείται τα brands να κινηθούν με έξυπνες επιλογές marketing, που θα δίνουν έμφαση στη γεύση. Κάποιες μάρκες κάνουν θαρραλέες επιλογές, θέλοντας να δώσουν έμφαση σε ένα coolness που επικοινωνούν κλείνοντας το μάτι, με ένα στυλ που μπορεί να θυμίζει παλιές διαφημίσεις junk food, ή ακόμα και να χρησιμοποιούν ευθείες αναφορές σε αυτά, εικονογραφώντας ουσιατικά μια νέα εποχή. Τολμούν να γίνουν πιο ειλικρινείς, να μιλήσουν για το περιβάλλον και τα ζώα, προσπαθώντας να πετύχουν μια σύνδεση με το κοινό τους. 

Και αυτό είναι που θέλει αυτό το ιδιαίτερο κοινό από τις εταιρείες, συμβουλεύουν ειδικοί του χώρου. Να διατηρήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στη συζήτηση για βιωσιμότητα και στο fun. Nα πείσουν ότι είναι ενημερωμένες και πιστεύουν σε αυτές τις νέες περιβαλλοντικκές αξίες – ειδικά αν μιλάμε για μεγάλα brands με προϊστορία, που τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι του plant-based. Να επικοινωνήσουν παράλληλα πως κατανοούν ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι ήδη ενημερωμένο – να αποφύγουν δηλαδή τον διδακτισμό, προς τον οποίο μπορεί να κατρακυλήσει μια δήλωση αξιών. Να τους πουν πράγματα που δε θα ακούσουν για εκατομμυριοστή φορά, να σεβαστούν δηλαδή τη νοημοσύνη τους.

Είναι μια ιδιαίτερη ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί εδώ, γιατί η ανάπυξη του κλάδου είναι δεδομένη, το κοινό υπάρχει ήδη και ενδιαφέρεται ειλικρινά. Αυτό συνεπάγεται, όμως, και ότι είναι έτοιμο να ακυρώσει κάθε ανειλικρινή προσπάθεια από την πλευρά των brands.

Τελικά, για την επιτυχία μιας εταιρείας σε αυτόν τον κλάδο και με αυτό το κοινό, τη δεδομένη κρίσιμη περιβαλλοντικά στιγμή, οι επαγγελματίες του marketing πρέπει να μην ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ένα brand την customer persona στην οποία απευθύνεται. Η περίπτωση των καταναλωτών που αναζητούν plant-based τρόφιμα έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και αναζητά ειλικρίνεια. Είναι στο χέρι των εταιρειών να κινηθούν ανάλογα και με σεβασμό σε αυτήν τη γενιά των ευασθητοποιημένων καταναλωτών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.