23 Απρ 2024
READING

O Virgil Abloh, η αξία της νεότητας και τα luxury brands

3 MIN READ

O Virgil Abloh, η αξία της νεότητας και τα luxury brands

O Virgil Abloh, η αξία της νεότητας και τα luxury brands

Τα luxury brands έχουν προσαρμόσει το στυλ, τον τρόπο επικοινωνίας ακόμη και τα καταστήματά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίζουν την νεότερη γενιά όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Βασικός στόχος της επιχειρηματικής κοινότητας είναι να αποκομίσει τα οφέλη του νεότερου καταναλωτικού κοινού.

Ένας από τους δημοφιλέστερους πρωτοπόρους της luxury κοινότητας, ο οποίος προσέγγισε το νεότερο καταναλωτικό κοινό και το ώθησε προς διάφορα luxury brands είναι ο σχεδιαστής Virgil Abloh ή αλλιώς ο Karl Lagerfeld των millennials. Είναι ο πρώτος έγχρωμος καλλιτεχνικός διευθυντής της αντρικής συλλογής της Louis Vuitton και ιδρυτής του brand Off-White από το 2012, με έδρα το Μιλάνο, ο οποίος απεβίωσε πριν μερικές μέρες σε νεαρή ηλικία χάνοντας τη μάχη με το καρκίνο. Αν και μόλις 41 ετών ο δημοφιλής σχεδιαστής κατάφερε να αφήσει το δικό του στίγμα και ιστορία στη βιομηχανία της μόδας κάνοντας embrace την αξία της νεότητας.

Η αμερικανική κουλτούρα ασκεί επιρροή στη μοίρα των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων καθώς έχουν καταφέρει να εντάξουν στη γενικότερη φιλοσοφία τους αξίες όπως είναι το inclusivity και το diversity.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια η ανάπτυξη του κλάδου της πολυτελείας προβλέπεται ραγδαία. Συγκεκριμένα οι Κινέζοι καταναλωτές, οι γυναικείες δαπάνες καθώς και οι δαπάνες της νεολαίας συμβάλουν στη γενικότερη άνθιση των luxury brands. Ωστόσο μία μερίδα επενδυτών και δημοσιογράφων φοβόντουσαν ότι ο τομέας πολυτελείας θα εξαφανιστεί καθώς οι επερχόμενες γενιές των καταναλωτών (Gen Z, Alpha), θα έχαναν κατά κάποιο τρόπο το ενδιαφέρον τους για τις μάρκες πολυτελείας και θα στρέφονταν προς πιο προσιτές επιλογές, οι οποίες εστιάζουν παράλληλα και στο κομμάτι της εμπειρίας. Κάτι που πιθανώς να μην ισχύει.

Διαβάστε επίσης: Πολυτέλεια δεν είναι μόνο το προϊόν αλλά κυρίως η εμπειρία

Στη σύγχρονη εποχή μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της βιομηχανίας είναι η προσφορά μίας μοναδικής καταναλωτικής εμπειρίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα luxury brands. Έτσι οι νέοι καταναλωτές ηλικίας 15 έως 25 ετών ή αλλιώς «selfie generation», όχι μόνο δεν αγνοούν τα πολυτελή εμπορικά σήματα, αλλά έχουν και εμμονή μαζί τους. Γνωρίζουν πολυτελής οίκους μόδας όπως είναι οι Balenciaga, Gucci, Dior, Cartier ή Louis Vuitton, κάτι το οποίο πριν από μερικά χρόνια δε συνέβαινε. Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη γενιά αφιερώνει αρκετές ώρες τη μέρα στα social media (Snapchat, TikTok, Instagram), σαφέστατα και θα έχει και μεγαλύτερη τριβή με brands ανάλογου βεληνεκούς.

Ο Virgil Abloh και οι σχεδιαστές της γενιάς του κατάφεραν να συμβάλουν στη  γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε ένα αριστοκρατικό ευρωπαϊκό υπόβαθρο και μία πιο χαλαρή, χωρίς αποκλεισμούς και ποικιλόμορφη αμερικανική κοινωνία και κουλτούρα, καταφέρνοντας να συνδέσουν τις αξίες της πολυτέλειας με την νεότερη γενιά. Αποστολή της luxury βιομηχανίας είναι να γίνει πιο ανοιχτή όπως θα έπρεπε να είναι και η κοινωνία, κάτι το οποίο κάνει τον Virgil Abloh αναντικατάστατο.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.