25 Απρ 2024
READING

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι υιοθετούν τον “Κανόνα της Ανθεκτικότητας”

3 MIN READ

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι υιοθετούν τον “Κανόνα της Ανθεκτικότητας”

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι υιοθετούν τον “Κανόνα της Ανθεκτικότητας”

Ο κανόνας της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι ένας συναισθηματικά έξυπνος τρόπος να αντιμετωπίζουμε την πίεση, να ξεπερνάμε τις προκλήσεις και να προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια ιδιότητα απαραίτητη της επίτευξης οποιαδήποτε επιτυχίας σε μια επιχείρηση και στη ζωή.

Στην επιχειρηματικότητα η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια δεξιότητα που αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη για κάθε επιχειρηματία καθώς στοχεύει στο να τον βοηθήσει να επιβιώσει από την δύσκολη επαγγελματική του καθημερινότητα χωρίς συνέπειες στην ψυχική του υγεία. Ακόμα βοηθάει στην παραγωγικότητα, στην συνεργατικότητα και στην πειθαρχία.

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα;

Η ψυχική ανθεκτικότητα ορίζεται ως η ικανότητα να ανακάμπτουμε εύκολα και γρήγορα από δυσάρεστα και επιζήμια γεγονότα και να προσαρμοζόμαστε σε νέα δεδομένα. Εμπίπτει στην ομπρέλα της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ικανότητας εντοπισμού, κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων. Όπως ένα ελατήριο μπορεί να αντέξει την πίεση και να επιστρέψει στην αρχική του μορφή, έτσι και οι ανθεκτικοί άνθρωποι μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πίεση.

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια ανεκτίμητη ιδιότητα, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προκλήσεων, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πίεσης και όλα αυτά διατηρώντας παράλληλα την ψυχική υγεία. Οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι μπορούν να αντέξουν και να προσαρμοστούν σε αντίξοες συνθήκες χωρίς μεγάλες δυσκολίες, ενώ οι λιγότερο ανθεκτικοί δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις αλλαγές στη ζωή.

Το να είναι κανείς ανθεκτικός δε σημαίνει ότι το άτομο δεν αντιμετωπίζει δυσκολία ή κίνδυνο. Το συναισθηματικό στρες και η θλίψη είναι κοινά σε άτομα που έχουν υποστεί αντιξοότητες στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, ο δρόμος προς την ανθεκτικότητα είναι πιθανό να συνεπάγεται σημαντική συναισθηματική δυσφορία.

Οι κανόνες της ψυχικής ανθεκτικότητας

  1. Κάντε ένα διάλειμμα.

Όλοι μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου είμαστε έτοιμοι να τα παρατήσουμε. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα διάλειμμα και να παίρνουμε λίγο χρόνο. Κάτι τέτοιο βοηθά να τεθούν υπό έλεγχο τα συναισθήματά και να γίνει επαναφόρτιση των “συναισθηματικών μας μπαταριών”, πράγμα που δίνει τη  δύναμη να προσπαθήσουμε ξανά.

  1. Αγκαλιάστε τα συναισθήματά σας.

Κατά τις στιγμές πίεσης ή επαναλαμβανόμενων αποτυχιών, είναι πιθανό να αναδύονται συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού. Αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν πρέπει να αγνοούνται, αντίθετα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και να βρίσκουν διέξοδο προς τα έξω.

  1. Καινοτομήστε.

Όταν μια συμπεριφορά ή μια προσπάθεια δεν καταλήγει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί και να αλλάξει.

Σε ένα επιχειρηματικό πλαίσιο, όταν κανείς φτάνει σε ένα αδιέξοδο προτείνεται να επιλυθούν τα προβλήματα με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που χρησιμοποιείται συνήθως ή αυτόν των ανταγωνιστών. Η εξερεύνηση αντίθετων απόψεων και νέων ιδεών μπορεί να είναι ευεργετική εκ του αποτελέσματος αλλά και ψυχικά. Φυσικά, αυτή η αρχή βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής.

Η ψυχική ανθεκτικότητα βοηθά τους ανθρώπους να:

  • Έχουν αυτοπεποίθηση.

  • Αντιμετωπίζουν το στρες και τις αντιξοότητες της ζωής.

  • Είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε στρες και κατάθλιψη.

  • Ανεβάζουν την ενέργειά τους.

  • Δημιουργούν θετικές, επικοδομητικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

  • Ζουν νέες ευκαιρίες και να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες.

Όταν πρόκειται για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, το “λιγότερο από το ιδανικό” είναι κάτι παραπάνω από αρκετό. Η οποιαδήποτε προσπάθεια που μας φτάνει έστω και λίγο πιο κοντά στο επιθυμητό έχει εξίσου αξία και σημασία και είναι ένα βήμα προς την επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.