19 Απρ 2024
READING

Μερικά από τα σημαντικότερα retail trends για το 2022

4 MIN READ

Μερικά από τα σημαντικότερα retail trends για το 2022

Μερικά από τα σημαντικότερα retail trends για το 2022

Το 2021 ήταν μια χρονιά με αρκετά σκαμπανεβάσματα στον χώρο του retail, συμπεριλαμβάνοντας ένα αρκετά μεγάλο εύρος ζητημάτων όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και οι in-person αγορές. Οδεύουμε ολοταχώς προς το 2022 και τα συγκεκριμένα ζητήματα θα εξακολουθούν να συνοδεύουν την επερχόμενη χρονιά, μολονότι τα δεδομένα της αγοράς μεταβάλλονται και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις νέες καταναλωτικές συμπεριφορές. Μερικά από τα σημαντικότερα retail trends για το 2022 είναι τα παρακάτω:

Τα Directtoconsumer brands θα συνεχίζουν να διαφοροποιούν τις σειρές των προϊόντων τους

Η πανδημία άνοιξε τις πόρτες για νέα (DTC) brands, προκαλώντας ταυτόχρονα την αγορά να προσελκύσει ακόμη περισσότερους καταναλωτές αλλά και να γίνει πολύ περισσότερο ανταγωνιστική. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ψηφιακά εγγενείς επωνυμίες συνεχίζουν να επεκτείνονται πέρα ​​από τις βασικές τους προσφορές, παρέχοντας νέες καινοτόμες σειρές προϊόντων.

Σύμφωνα με την State of DTC Report το 2019,  υπήρχαν μόνο 320 brands ενδυμάτων DTC, ενώ το 2021 ο συγκεκριμένος αριθμός εκτινάχθηκε στα 1.111. Λαμβάνοντας υπόψη τη δεδομένη ανάπτυξη του κλάδου DTC, γίνεται αντιληπτό ότι οι προσπάθειες διαφοροποίησης είναι πλέον ζωτικής σημασίας, εφόσον έχουμε να κάνουμε με μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των brands σε μία αρένα ανταγωνισμού.

Γενικότερη αναστάτωση στον χώρο των αλκοολούχων ποτών

Το 2021 τα ποτά που διατίθενται στο εμπόριο ως κατά βάση πιο υγιεινά και εναλλακτικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξήθηκαν σημαντικά. Πράγματι η συγκεκριμένη τάση βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς η αγορά ποτών είτε με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ είτε χωρίς καθόλου αλκοόλ αναμένεται να αυξηθεί κατά (31%) μέχρι το 2024. Πολλές εταιρείες αλκοολούχων ποτών καταβάλλουν προσπάθειες να ισορροπήσουν ανάμεσα σε όλες αυτές τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές, στάσεις και πρακτικές.

Διαβάστε επίσης: Οι εταιρείες αλκοόλ κάνουν ολοένα και περισσότερο ενέργειες για βιωσιμότητα 

Παραδείγματος χάρη ένα brand που εδρεύει στο συγκεκριμένο χώρο είναι η Juneshine, μία εταιρεία αρκετά γνωστή για τα εναλλακτικά αλκοολούχα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά και χωρίς γλουτένη. Στα τέλη του 2021, η Juneshine ανακοίνωσε τον τελευταίο της γύρο χρηματοδότησης σειράς Β και αξίας 24 εκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας το αποτύπωμα της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά.

Σωστή διαχείριση των καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο

Γενικότερα τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συγκλόνισαν τον κόσμο της retail κοινότητας το 2021, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα brands να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να ανακαλύψουν ακόμη πιο creative λύσεις και να επιλύσουν το ζήτημα των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων των παραγγελιών.

Ακόμα περισσότερες αγοραστικές εμπειρίες με δυνατότητες AR

Τα διάφορα καινοτόμα retail trends, τα οποία συνδέονται άμεσα με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας (AR) καθώς και με μηχανικές μάθηση και τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχουν έρθει για να μείνουν. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές εξακολουθούν να βασίζονται στις διαδικτυακές αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι retailers να αξιοποιούν εργαλεία τεχνολογικού χαρακτήρα AR με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του ψηφιακής και της φυσικής αγοράς. Στην πραγματικότητα ο δείκτης λιανικής πώλησης 2020 της IBM στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ο COVID-19 έχει επιταχύνει τη μετάβαση σε ψηφιακές αγορές κατά περίπου πέντε χρόνια.

Τα ζητήματα ηθικής και αξιών είναι ζωτικής σημασίας πλέον 

Η διαφάνεια, οι αξίες και η ηθική δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά για τους αγοραστές, πράγμα που σημαίνει ότι οι μάρκες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με στοιχεία το (71%) των καταναλωτών προτιμά να αγοράζει από μάρκες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους. Το (50%) των καταναλωτών δηλώνουν πιο «φιλικοί προς το περιβάλλον», ενώ οι αγοραστές αξιολογούν όλο και περισσότερο τα προϊόντα και τα εμπορικά σήματα με βάση την ηθική και τις αξίες μιας εταιρείας, με το (41%) ​​των καταναλωτών των ΗΠΑ να αναζητούν ενεργά να αγοράσουν από μια εταιρεία που σχετίζεται με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά ιδανικά. Η προσφορά πραγματικής διαφάνειας καθώς και η στάση για θέματα ηθικής μπορεί να είναι επικίνδυνη για τις μάρκες, αλλά όταν γίνει σωστά, μπορεί να οικοδομήσει μόνιμη πίστη και εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Εξαιρετικά γρήγορο delivery ή ακόμη και αυθημερόν 

Οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τους χρόνους αποστολής αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Όλο αυτό διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας της ανόδου του Amazon Prime. Διάφορα μεγάλες εταιρείες ακολουθούν τα βήματα του Amazon, με την Target να ενισχύει την υπηρεσία αποστολής και το Walmart να εντάσσει στο λειτουργικό δυνατότητες παράδοσης express μέσα σε δύο ώρες. 

Ζούμε στην εποχή της άμεσης ικανοποίησης. Οι αγοραστές επιθυμούν τις παραγγελίες τους το συντομότερο δυνατό, ακόμη και την ίδια μέρα. Το Amazon Prime Air, χρησιμοποιεί τεχνολογία drone για να παραδίδει τις παραγγελίες των αγοραστών μέσα σε μόλις 30 λεπτά ή και λιγότερο. Παράλληλα η άνοδο των startups εταιρειών που δημιουργούν ρομπότ παράδοσης ενισχύει ακόμη περισσότερο τον τομέα του delivery. 

Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι επιφυλάσσει το τοπίο του retail το επόμενο έτος, οι συγκεκριμένες τάσεις είναι αυτές που ξεκαθαρίζουν το τοπίο προμηνύοντας τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Ένα είναι σίγουρο. Καθώς ο συγκεκριμένος χώρος συνεχίζει να εξελίσσεται γρήγορα, τα brands που παραμένουν ευέλικτα και προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και συμπεριφορές των καταναλωτών θα είναι και αυτά που θα έχουν μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.