25 Απρ 2024
READING

Ο Μασούτης που αποβιβάστηκε στο «Μακεδονία» επενδύει σε Αττική και Πελοπόννησο

4 MIN READ

Ο Μασούτης που αποβιβάστηκε στο «Μακεδονία» επενδύει σε Αττική και Πελοπόννησο

Ο Μασούτης που αποβιβάστηκε στο «Μακεδονία» επενδύει σε Αττική και Πελοπόννησο

Κάνοντας άνοιγμα στον τουρισμό με αποβίβαση στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ο Μασούτης δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας σε ό,τι αφορά μία διαφοροποιημένη προσέγγιση του τομέα λιανικών πωλήσεων σούπερ μάρκετ σε σχέση με τον ανταγωνισμό του και σημεία που μπαίνουν στην καρδιά της τουριστικής κίνησης της χώρας.

Το πρώτο βήμα έγινε τον Οκτώβριο με το πρώτο κατάστημα Μασούτης σε χώρο αεροδρομίου να είναι αυτό του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο θα είναι αυτό που θα δημιουργηθεί με ανάλογα χαρακτηριστικά και στο αεροδρόμιο Ελευθερίος Βενιζέλος της Αθήνας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η αλυσίδα που ξεκίνησε και εδραιώθηκε στη βόρεια Ελλάδα επενδύει και στο νότο, έχοντας ήδη περισσότερα από 50 καταστήματα στο λεκανοπέδιο Αττικής. 

Επενδυτική προτεραιότητα αποτελεί για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ η ανάπτυξη της Αττικής, στην οποία το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα στην ιστορία της έκανε το 2018, εξαγοράζοντας τότε την μικρού βεληνεκούς αλυσίδα, Προμηθευτική. Σε ό,τι αφορά την Αττική παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η Μασούτης προέβη στην πώληση της αποθήκης που είχε αποκτήσει από την εξαγορά της Προμηθευτικής το 2018 στην περιοχή του Μαρκόπουλου Αττικής, ήδη τα στελέχη της βρίσκονται σε αναζήτηση νέας, η οποία θα είναι αρκετά μεγαλύτερη σε μέγεθος, φτάνοντας περίπου τα 40.000 τ.μ. και αποτελώντας μία ισχυρή επενδυτική κίνηση προς υλοποίηση, την οποία σχεδιάζει η επιχείρηση.

Προς το παρόν πάντως το σύνολο της εξυπηρέτησης και της τροφοδοσίας των καταστημάτων μετά την πώληση του logistics center της Αττικής γίνεται από τις κεντρικές αποθήκες στο Καβαλάρι της Θεσσαλονίκης, μία εγκατάσταση με συνολική επιφάνεια 62.000 τ.μ. από την οποία τροφοδοτείται το σύνολο του δικτύου της Μασούτης πανελλαδικά. 

Στο κάδρο η επέκταση στην Πελοπόννησο

Έναν ακόμα πυλώνα ανάπτυξης θα αποτελέσει η περιοχή της Πελοποννήσου όπου ήδη η Μασούτης δημιούργησε τα πρώτα της καταστήματα στην Πάτρα και σκοπεύει να εξαπλωθεί περαιτέρω. Από τα σχέδια της επιχείρησης πέρα από την οργανική ανάπτυξη που υλοποιεί, δεν λείπει και ο όρος «εξαγορά», όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς κατά καιρούς έχει βρεθεί στο τραπέζι με αρκετούς συνδαιτημόνες με το ενδεχόμενο αυτό. 

Σε επίπεδο πωλήσεων η Μασούτης κινείται φέτος ανοδικά στα επίπεδα του 0,8% στο εννεάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι το 2020 η εταιρεία έγραψε κύκλο εργασιών 882,4 εκατ. ευρώ, από 829,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, ενώ το Ebitda της ήταν στα 60 εκατ. ευρώ από 57,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Οι επενδύσεις της ανήλθαν στα 26 εκατ. ευρώ, ενώ και φέτος το ύψος του επενδυτικού πλάνου της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης άγγιξε τα 20 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο καταστημάτων της στο τέλος του 2020 περιλάμβανε 333 καταστήματα. Για το 2022 σχεδιάζει έξι νέα καταστήματα και περισσότερες από 20 ανακαινίσεις σε ήδη υπάρχοντα σημεία του δικτύου της με το ύψος των επενδύσεων να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ. 

Επιτελικός ο ρόλος του νέου γενικού διευθυντή Θ. Γεροστεργιούδη

Εξέχοντα ρόλο στο πλάνο ανάπτυξης της Μασούτης και στα επόμενά της βήματα θα έχει και ο Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, ένα πρόσωπο με τεχνοκρατικές βάσεις που εντάχθηκε στην διοίκηση της εταιρείας το περασμένο φθινόπωρο και είναι ο άνθρωπος εμπιστοσύνης της οικογένειας Μασούτη και ιδίως του διευθύνοντος συμβούλου, Γιάννη Μασούτη.

Ο Θ.Γεροστεργιούδης παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις της εταιρείας, προτείνει, χαράσσει στρατηγική σε άμεση συνεννόηση με την ιδιοκτησία της επιχείρησης και είναι το πρόσωπο που αναμένεται ότι θα φέρει σημαντική ευθύνη σε επίπεδο στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με διεθνή εμπειρία, προερχόμενο από την πολυεθνική KPMG και τα γραφεία της στο Λονδίνο όπου διετέλεσε Audit and Technology Director, πριν λάβει το κέλευσμα του Γιάννη Μασούτη για να επαναπατριστεί στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. 

Στο πλάνο η δημιουργία dark store για την εξυπηρέτηση του e-shop στην Αττική

Aπό το πλάνο της Μασούτης δεν λείπει το ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου όπως και ο ανταγωνισμός, ποντάρει στην ανάπτυξή του κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Αυτό πρόκειται να συμβεί με την δημιουργία dark stores σε περιοχές ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπου διατηρεί παρουσία με το δίκτυό της η αλυσίδα, προκειμένου να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα τις παραγγελίες της.

Ο επόμενος σταθμός για την εγκατάσταση dark store θα είναι η Αττική, όπου εκτός από το logistics center που εξετάζει να επενδύσει, θα αποτελέσει μία ακόμα κίνηση που θα δούμε να τρέχει – το πιθανότερο σε πιο άμεσο χρονικό ορίζοντα σε σύγκριση με τα logistics – στην πρωτεύουσα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.