22 Ιαν 2025
READING

Οι εταιρείες αρχίζουν να μετακινούν τις εγκαταστάσεις τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

3 MIN READ

Οι εταιρείες αρχίζουν να μετακινούν τις εγκαταστάσεις τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι εταιρείες αρχίζουν να μετακινούν τις εγκαταστάσεις τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Και οι μεγάλες επιχειρήσεις ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, που μάλιστα έχουν αρχίσει έμπρακτα να βιώνουν τις συνέπειές της, οι οποίες τις αναγκάζουν να καταφύγουν σε δραστικές λύσεις. 

Την περασμένη άνοιξη, η έκθεση για το κλίμα 2021 Climate Check της Deloitte είχε παρουσιάσει στοιχεία ότι τα φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή επηρεάζουν 1 στους 4 οργανισμούς διεθνώς, από τους οποίους ιδιαίτερη ανησυχία δείχνουν εκείνοι που ανήκουν στον δημόσιο τομέα και στον υγειονομικό κλάδο. Ήδη, οι απτές συνέπειες στις επιχειρήσεις είναι ορατές και αφορούν τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας τους, δηλαδή ζημιές στις υλικές υποδομές τους· την έλλειψη πόρων, όπως τροφή, νερό και ενέργεια· την πολιτική αστάθεια, που μπορεί να επηρεάζει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται· το κόστος ασφάλισής τους, που ανεβαίνει· το brand identity τους, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιώσιμη στάση τους. 

Όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο ευάλωτες είναι και οι επιχειρήσεις απέναντι στην κλιματική κρίση και μάλιστα, οι πολύ χειροπιαστές συνέπειές της αρχίζουν να τις επηρεάζουν σε βαθμό που τις ωθεί ακόμα και να μετακομίζουν. Ήδη, δηλαδή, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες μεγάλες εταιρείες αναζητούν κτιριακές εγκαταστάσεις σε περιοχές λιγότερο ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες. Αυτή η τάση που ξεκινά τώρα, αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις τοπικές κοινότητες, αφού ουσιαστικά σημαίνει ότι απομακρύνονται από συγκεκριμένες, ευάλωτες περιοχές μεγάλοι εργοδότες, για τους οποίους εργάζονται οι κατά τόπους πληθυσμοί. 

Δείτε ακόμα: Είναι το ενδιαφέρον της αγοράς για την κλιματική αλλαγή η επόμενη μεγάλη φούσκα;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Hewlett Packard Enterprise, που αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει την κατασκευή των νέων κεντρικών της εγκαταστάσεων στο Σπρινγκ του Τέξας, όπου θα μεταφερθεί από το Χιούστον, έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 και το χτύπημα του τυφώνα Harvey.

Aντίστοιχα, ένα μεγάλο νοσοκομείο στη Νότια Καρολίνα ανακοίνωσε το σχέδιό του να μετακομίσει προς την ενδοχώρα, έπειτα από 165 χρόνια στη χερσόνησο του Τσάρλεστον, έχοντας πληγεί επανειλημμένα από πλημμύρες που προκάλεσε ο συνδυασμός παλίρροιας και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάζει κτιριακές εγκαταστάσεις με αναβαθμισμένες τεχνολογικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να αντέξει σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τυφώνες και σεισμούς. Μάλιστα, ήδη ο Τύπος της περιοχής σχολιάζει ότι αυτή η απόφαση αποτελεί μια ένδειξη ότι στο μέλλον, το να ζει και να εργάζεται κανείς στην περιοχή, που πλημμυρίζει εύκολα και βρίσκεται εκτεθειμένη στον Ατλαντικό, θα καταστεί δύσκολο.

Καθώς οι προβλέψεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 30 εκατοστά έως 1 μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα, είναι πολύ πιθανό περιπτώσεις σαν του νοσοκομείου αυτού να μην είναι οι μοναδικές. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να είναι απολύτως ακριβείς, και θα μπορούσε να παρατηρηθεί άνοδος μέχρι και 2 μέτρα, ανάλογα με το λιώσιμο των πάγων.

Ακόμα και μια αεροπορική εταιρεία, η Spirit, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων, μακριά από τη Μιραμάρ της Φλόριντα, όπου εδρεύει τώρα, για να είναι λιγότερο ευάλωτη σε ζημιές από τυφώνες που όλο και συχνότερα χτυπούν την περιοχή. Ο κίνδυνος από τυφώνες είναι ολοένα και μεγαλύτερος, καθώς, σύμφωνα με περιβαλλοντικές μελέτες, η υπερθέρμανση του πλανήτη ενιχύει τους τυφώνες και προκαλεί συχνότερες καταιγίδες στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δείτε ακόμα: Έρευνα για την κλιματική αλλαγή: 82,9% ζητά αυστηρότερους νόμους

Ανάλογες κινήσεις ίσως δούμε από επιχειρήσεις άμεσα και στον χώρο της Μεσογείου, καθώς πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μεταξύ άλλων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.