22 Νοέ 2024
READING

Είναι η επένδυση σε Lego πιο επικερδής από τον χρυσό;

4 MIN READ

Είναι η επένδυση σε Lego πιο επικερδής από τον χρυσό;

Είναι η επένδυση σε Lego πιο επικερδής από τον χρυσό;

Μια νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει κάτι που οι λάτρεις των συλλεκτικών παιχνιδιών μάλλον γνωρίζουν ήδη, αποτελεί ωστόσο μια εντυπωσιακή είδηση για όσους έχουν ταυτίσει την έννοια της επένδυσης με αγαθά που παραδοσιακά θεωρούνται πολύτιμα, όπως ο χρυσός.

Τα στοιχεία δείχνουν, λοιπόν, ότι το να επενδύσει κανείς σε παιχνιδια Lego είναι πιο επικερδές από μια επένδυση σε χρυσό, έργα τέχνης και κρασί.

Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν οι τιμές 2.322 σετ Lego της περιόδου από το 1987 μέχρι το 2015 και βρέθηκε ότι οι τιμές των παιχνιδιών στην αγορά secondhand ανεβαίνουν όσο περνούν τα χρόνια, αλλά και ότι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν αφορούν το αν η παραγωγή ενός σετ ήταν περιορισμένη, αν πρόκειται για συλλεκτική έκδοση και πόσο σπάνιο είναι πλέον στην αγορά. Βέβαια, η έρευνα ασχολήθηκε μόνο με σετ που βρίσκονταν σφραγισμένα στην αρχική τους συσκευασία. 

Η αξία των secondhand Lego ανεβαίνει κατά 11% κάθε χρόνο, που σημαίνει γρηγορότερη και καλύτερη απόδοση από τον χρυσό, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα γραμματόσημα και το κρασί. 

Οι ερευνητές της Ανώτερης Σχολής Οικονομικών στη Ρωσία, που διεξήγαγαν την έρευνα, εξηγούν ότι μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτερα οφέλη αν επενδύσει κανείς σε πιο ασυνήθιστα και μη αναμενόμενα αγαθά, σε είδη των οποίων την αγορά δεν παίρνουμε συνήθως και πολύ στα σοβαρά, ακριβώς όπως τα παιχνίδια – από τα Lego μέχρι τις Barbie και από τα μοντέλα τρένων και αυτοκινήτων μέχρι τις μίνι φιγούρες ηπερηρώων.

Δεν είναι λοιπόν μόνο τα κοσμήματα, τα έργα τέχνης και οι αντίκες επενδύσεις, λένε οι ερευνητές, που διαπίστωσαν ότι στην αγορά μεταπώλησης Lego κλείνονται δεκάδες χιλιάδες συμφωνίες, κάτι που από μόνο του αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια τεράστια, δραστήρια αγορά, άγνωστη στους περισσότερους επενδυτές – ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το ότι για τα περισσότερα σετ οι τιμές είναι σχετικά μικρές.

Δείτε ακόμα: Γιατί η Lego χτίζει ένα νέο εργοστάσιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου στο Βιετνάμ

Πάντως, τα πιο ακριβά σετ είναι βασισμένα στον κόσμο του κινηματογραφικού «Πολέμου των Άστρων»: το διαστημόπλoιο του Χαν Σόλο, το Millennium Falcon, το Death Star II και το Imperial Star Destroyer βρίσκονται στην κορυφή, όπως και το μνημείο του Taj Mahal. 

H επενδυτική αξία των Lego δε θα έπρεπε να προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Η προτίμηση σε συλλεκτικά παιχνίδια εδραιώνεται ως εναλλακτική επενδυτική τάση τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, ενώ μέσα στην πανδημία ισχυροποιήθηκε, καθώς ο κόσμος άρχισε να ψάχνει για εναλλακτικές επενδύσεις. Έτσι είδαμε να αναπτύσσεται μια αγορά που αφορά τις κάρτες που αντάλλασσαν παλιά τα παιδιά, τα κόμικ αλλά και τα παιχνίδια συλλεκτικών εκδόσεων.

Μάλιστα, το φαινόμενο πέρασε και στον χώρο της τέχνης: σύγχρονοι καλλιτέχνες συνεργάζονται με αθλητικές ομάδες για να δημιουργήσουν συλλεκτικές κάρτες, καλλιτέχνες όπως ο δημοφιλής Kaws δημιουργούν φιγούρες/παιχνίδια/έργα τέχνης (ήδη εδώ και είκοσι χρόνια), που γίνονται ανάρπαστα. Χαρακτηριστική της τάσης, η πώληση τον Αύγουστο του 2014 του πρώτου τεύχους κόμικ όπου εμφανίστηκε ο Σούπερμαν, το 1938, που πουλήθηκε για 3,25 εκατομμύρια δολάρια. Σαφώς, αυτά τα ποσά και οι δυνατότητες που έχουν τα παιχνίδια, ειδικά αν αποτελούν μέρος μιας περιορισμένης, εξανλτημένης έκδοσης, πολύ πιθανό να έχουν στείλει κάποιους στις αποθήκες και τα πατάρια τους, για να ανακαλύψουν τυχόν ξεχασμένους θησαυρούς.

Εκτός από τη σπανιότητα και τα «αντικειμενικά» κριτήρια – όπως το πότε κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι, αν υπάρει ακόμα στην αγορά, αν βρίσκεται στην αρχική του συσκευασία -, υπάρχει και ο παράγοντας της νοσταλγίας που κινητοποιεί τους λάτρεις των Lego, επισημαίνουν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει, επιπλέον, ότι πρέπει κανείς να είναι αληθινός γνώστης τους, για να μπορεί να αναγνωρίσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά και πού αξίζει να επενδύσει. Ίσως, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια επένδυση που κρύβει μέσα της και λίγο συναίσθημα, πέρα από υπολογισμό. 

Εξάλλου, το πόσο αγαπούν όλοι την Lego, που φροντίζει να λανσάρει σετ που ικανοποιούν όλες τις ηλικίες, μικρούς και μεγάλους, είναι εμφανές: Τον περασμένο μήνα, η Lego έδωσε μπόνους και τρεις ημέρες επιπλέον άδεια στους 20.000 υπαλλήλους της, ως δώρο για την αύξηση των κερδών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.