23 Απρ 2024
READING

Γιατί οι αλυσίδες fast food αλλάζουν το design των καταστημάτων τους και γίνονται όλα ίδια;

3 MIN READ

Γιατί οι αλυσίδες fast food αλλάζουν το design των καταστημάτων τους και γίνονται όλα ίδια;

Γιατί οι αλυσίδες fast food αλλάζουν το design των καταστημάτων τους και γίνονται όλα ίδια;

Μια ιδιότυπη ανανέωση συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στα fast food εστιατόρια, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, η οποία είναι όμως ενδεικτική τού πώς αλλάζουν οι συνθήκες και οι συνήθειες όσον αφορά το φαγητό έξω γενικότερα – και στις αλυσίδες fast food ειδικότερα.

Αυτό που παρατηρείται είναι η υιοθέτηση ενός design πολύ περισσότερο μινιμαλιστικού και με πιο καθαρές γραμμές, σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει παραδοσιακά στα fast food. Για την ακρίβεια, αν ήθελε κανείς να περιγράψει αυτό το νέο στυλ, θα μπορούσε να πει απλά ότι πρόκειται για λιτά κουτιά, με πολύ γυαλί που τα κάνει να δείχνουν πιο αέρινα, και  καθαρές γραμμές, χωρίς καθόλου περιττά στοιχεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι, επιπλέον, την τάση υιοθετούν όλα τα brands σχεδόν μαζικά: από τα McDonald’s μέχρι τα Burger King, όλο και περισσότερα εστιατόρια fast food μεταμορφώνονται σε ανάλαφρους, σχεδόν πανομοιότυπους κύβους, που μάλιστα χαρακτηρίζουν «εστιατόρια του μέλλοντος».

Ασφαλώς και δεν επισκεπτόταν κανείς ένα fastfood-άδικο για τη διακόσμησή του, ωστόσο πάντα υπήρχαν κάποια διακριτικά στοιχεία στο design, ιδιαίτερες γωνίες και καμπύλες, ανάλογα με το brand. Τώρα όλα αυτά καταργούνται σταδιακά, και μάλιστα με απολύτη σύμπνοια, γιατί, πλέον, τα εστιατόρια αυτά πρέπει να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ανάγκες.

Εν ολίγοις, ο τρόπος που τρώμε έξω – ή απ’εξω – αλλάζει.

Ένα από τα πολλά ζητήματα που απασχόλησαν στην πανδημία ήταν η επιβίωση των εστιατορίων. Υπήρξαν και αυτοί που προμήνυαν τον θάνατο τους είδους, εκείνου με τα τραπεζοκαθίσματα, όπου ο πελάτης απολαμβάνει εστιατορική εξυπηρέτηση. Αυτός ο θάνατος δεν ήρθε, ευτυχώς, όμως μια μεγάλη αλλαγή έχει γίνει, και σε αυτό έχει συμβάλει αφενός η άνθηση του street food, ως λύση σε καιρούς lockdown, αφετέρου η ραγδαία ανάπτυξη των πλατφορμών delivery, που έκαναν εφικτό να παραγγέλνει κανείς φαγητό από οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου του εστιατορίου. 

Δείτε ακόμα: Τα μεγάλα fast food brands στρέφονται στους celebrities

Τα fast food εστιατόρια, που εξαρχής είναι βασισμένα στην ιδέα του γρήγορου φαγητού που μπορεί να πάρει κανείς και takeaway ή να φάει «στο πόδι», βλέπουν τώρα τις επιλογές που μπορούν να προφσέρουν στους πελάτες τους να πολλαπλασιάζονται και αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις νέες ανάγκες με αποτελεσματικότητα αλλά και με το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος.  

Έτσι, αυτό το νέο στυλ σχεδιασμού, το τόσο λιτό και μινιμαλιστικό, με τους ουδέτερους χρωματικούς τόνους, υιοθετείται ουσιαστικά για πολύ πρακτικούς λόγους: για να είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά συγχρόνως οι πελάτες που βρίσκονται στο κατάστημα, οι πελάτες του drive-thru, αλλά και οι παραγγελίες που έρχονται να παραλάβουν οι διανομείς των delivery apps. 

Η ευκολία στην πρόσβαση και στην εξυπηρέτηση είναι ο βασικός παράγοντας που λαμβάνεται πλέον υποψη όταν σχεδιάζεται ένα fast food εστιατόριο, τώρα που οι επιλογές στον τρόπο παραγγελίας είναι περισσότερες. Επιπλέον, το design αυτό σημαίνει ευκολότερη, γρηγορότερη και οικονομότερη διαδικασία κατασκευής, ώστε τα αρχικά συνολικά κόστη της επιχείρησης να είναι χαμηλότερα.

Ακόμα, εκτός από τον τρόπο, έχουν αλλάξει και οι πελάτες. Κάποτε το βασικό κοινό τέτοιων αλυσίδων ήταν τα παιδιά· τώρα που τα μεγάλα brands προσπαθούν να πείσουν για την ποιότητα του φαγητού τους και δίνουν έμφαση σε αυτό, το κοινό τους έχει διευρυνθεί και, μάλιστα, όλα τα brands απευθύνονται στους ίδιους ουσιαστικά πελάτες, γι’ αυτό φροντίζουν να τους προσελκύσουν με ένα πιο ξεκάθαρο branding, με καθαρά σχεδιαστικά στοιχεία, όχι πια παιγνιώδη και κιτς.

Το επίκεντρο γίνεται δηλαδή πλέον το ίδιο το φαγητό και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτό. Φαίνεται ότι τα μεγάλα fast food εστιατόρια συμφωνούν ότι αυτός ο νέος μινιμαλισμός είναι η λύση της επιτυχίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.