25 Απρ 2024
READING

3 νέες κατηγορίες πολυτελούς ανάπτυξης στην Κίνα

6 MIN READ

3 νέες κατηγορίες πολυτελούς ανάπτυξης στην Κίνα

3 νέες κατηγορίες πολυτελούς ανάπτυξης  στην Κίνα

Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται αβέβαιη, αλλά η αγορά πολυτελείας της Κίνας παραμένει ανθεκτική και ισχυρή, διατηρώντας την επέκτασή της μέσω μιας αυξανόμενης ομάδας νέων καταναλωτών πολυτελείας. Είναι γεγονός ότι πολλές κατηγορίες θα ωριμάσουν μαζί με αυτούς τους καταναλωτές, θέτοντας ορισμένες μάρκες πολυτελείας υπό μεγαλύτερη ανταγωνιστική πίεση.

Υπάρχουν ορισμένες αγορές προϊόντων που πρόκειται να απογειωθούν και να παρουσιάσουν νέες προοπτικές επέκτασης. Περιγράφονται τρεις κατηγορίες που έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Τονίζεται ότι οι μάρκες πολυτελείας πρέπει να προηγηθούν της καμπύλης ανάπτυξης και των ανταγωνιστών τους για να αξιοποιήσουν τις μελλοντικές ευκαιρίες της αγοράς της Κίνας.

Αρώματα

Οι εγχώριες μάρκες ομορφιάς και περιποίησης δέρματος βρίσκονται σε άνοδο στην Κίνα, αλλά τα αρώματα κυριαρχούνται εδώ και καιρό από διεθνείς κολοσσούς. Η κινεζική αγορά αρωμάτων εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με άλλους βασικούς προορισμούς της αγοράς πολυτελείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα στον τομέα των Prestige Fragrances της Κίνας ανέρχονται μόνο σε 630 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 3,15 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Η αργή υιοθέτηση των αρωμάτων στην Κίνα οφείλεται σε πολιτιστικούς παράγοντες. Τα αρώματα είναι λιγότερο εμφανή σε σύγκριση με τις αγορές με λογότυπο, όπως οι τσάντες σχεδιαστών. Ωστόσο, η οικονομία των αρωμάτων αρχίζει να φτάνει σε κρίσιμο σημείο καμπής, καθώς οι νεότεροι καταναλωτές αναζητούν νέες μορφές ατομικής έκφρασης και ελκυστικότητας. Αυτή η  προτίμηση της γενιάς Z για το καινούργιο και τις τοπικές επιχειρήσεις μπορεί να αρχίζει να το αλλάζει το καθεστώς επικράτησης δυτικών εταιρειών στον τομέα των αρωμάτων. Ταυτόχρονα, η επιστήμη είναι με το μέρος των νέων καταναλωτών, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι ανακαλούν τις οσφρητικές αναμνήσεις ευκολότερα από άλλες αισθητηριακές εμπειρίες χρόνια στο μέλλον.

Υπάρχει άφθονο ανεκμετάλλευτο δυναμικό στην κινεζική αγορά αρωμάτων, η οποία σήμερα κυριαρχείται από διεθνείς ομίλους όπως οι Estée Lauder, L’Oréal, Coty και άλλους. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εισαγάγει πιο εξειδικευμένα αρώματα, όπως τα Jo Malone και Frédéric Malle, και ακόμη και αγαπημένοι νεοεισερχόμενοι όπως τα Byredo και Diptyque. Πράγματι, τα τείχη που έχουν χτίσει οι ξένες μάρκες, όσον αφορά τις πρώτες ύλες, τη δεξιοτεχνία και ακόμη και το παγκόσμιο marketing, καθιστούν δύσκολο για τους εγχώριους ανταγωνιστές να προηγηθούν.

Προβλέπεται ότι η βιομηχανία αρωμάτων της Κίνας θα αναπτύσσεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό 17% έως το 2025, με τις πωλήσεις της αγοράς να φτάνουν τα 2,39 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Εκτιμάται ότι η αγορά θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που μπορεί να είναι ακόμη και υποεκτίμηση. Στην τελευταία οικονομική ενημέρωση του 1ου τριμήνου του 22, η Coty ανέφερε ότι τα έσοδα από τα αρώματα κύρους στην Κίνα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%. Η ραγδαία ανάπτυξη των αφορολόγητων αγορών στην Κίνα έχει συμβάλει στην ενίσχυση του μεγέθους της αγοράς της, με το 1/3 των Κινέζων έχουν αγοράσει αρώματα από τα κανάλια duty-free.

Τα αρώματα θα συμβάλουν στον καθορισμό των προτιμήσεων της επόμενης γενιάς καταναλωτών πολυτελείας και οι βασικοί παίκτες της αγοράς επενδύουν σε αυτά πολύ πέρα από τη διανομή. Ακόμα, η καινοτομία θα διαδραματίσει σίγουρα βασικό ρόλο στη μελλοντική επιτυχία των αρωμάτων. Το Fragrance Studio 2.0 της Sephora δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να ανακαλύψουν το άρωμα που τους χαρακτηρίζει από αλγόριθμους, ψυχολογία χρωμάτων και σωματοαισθητική διαδραστική τεχνολογία. Αυτός είναι ένας φρέσκος και εντυπωσιακός τρόπος για να εμπλακούν οι καταναλωτές όταν πρόκειται για αρώματα.

Νοοτροπία ” home living”

Η έκρηξη των ακινήτων στην Κίνα έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη ιδιοκτητών σπιτιού. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 90% των νοικοκυριών στην Κίνα αναγνωρίζονται ως ιδιοκτήτες σπιτιού, σε σύγκριση με το 65% στις ΗΠΑ. Στην Κίνα, το σπίτι αντικατοπτρίζει πλέον τόσο την κοινωνική θέση του ατόμου όσο και την ατομική του προσωπικότητα μέσω διαφοροποιημένων χώρων του και της προσωπικής του πινελιάς σε αυτούς.

Η Ikea έχει συμβάλει στην εισαγωγή προσιτού σχεδιασμού στα σπίτια των σύγχρονων Κινέζων καταναλωτών μέσω των προσιτών της τιμών στα 37 καταστήματα της και του ηλεκτρονικού καταστήματος στο Tmall, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια για σημαντική ανάπτυξη. Η Κίνα συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ikea, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια για σημαντική ανάπτυξη, καθώς υπολείπεται κατά πολύ της κάλυψης της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Οι Κινέζοι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τα σπίτια τους, και αυτό περιλαμβάνει προϊόντα πολυτελείας. Μια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι μόλις το 53% των Κινέζων ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το σπίτι τους καλύπτει τις ανάγκες τους για ύπνο και το 52% ότι καλύπτει τις ανάγκες τους για χαλάρωση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να επενδύσουν σε προϊόντα για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των home influencers έφερε επίσης το οικιακό περιβάλλον, που παραδοσιακά θεωρείται ιδιωτικό και οικείο, στη δημοσιότητα. Η Missoni άνοιξε πρόσφατα το πρώτο της κατάστημα-ναυαρχίδα στη Σαγκάη, το οποίο πωλεί είδη σπιτιού καθώς και ρούχα και αξεσουάρ, σε μια ένδειξη ότι οι μάρκες βασίζονται ότι τα προϊόντα οικιακής διαβίωσης μπορούν να βοηθήσουν στο άνοιγμα των αγορών πολυτελείας.

Χειμερινά αθλήματα

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022 θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα και ζωντανή κατηγορία αγοράς στην Κίνα: τα χειμερινά σπορ. Οι μαζικές επενδύσεις σε υποδομές σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον για τα υπαίθρια αθλήματα θα μπορούσαν να μετατρέψουν τους πολίτες της Κίνας σε πλήρεις λάτρεις των χειμερινών σπορ. Πράγματι, έχει αναφερθεί ότι τα χιονοδρομικά κέντρα στο Heilongjiang, στο Xinjiang και σε άλλους χιονισμένους προορισμούς είναι πλήρως κλεισμένα.

Υπάρχουν προφανείς ευκαιρίες για εταιρείες υψηλού επιπέδου, από πολυτελή ξενοδοχεία και εταιρείες πολυτελών επώνυμων ειδών ένδυσης μέχρι κατασκευαστές εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα.  Η ιταλική μάρκα πολυτελείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, γνωστή κυρίως για τα προϊόντα σκι της, Moncler, ανέφερε ότι τα έσοδά της διπλασιάστηκαν στην Κίνα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Ομοίως, οι άμεσες πωλήσεις της εταιρείας χειμερινών ενδυμάτων, Canada Goose, στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 86% το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2022, σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η έκρηξη των χειμερινών σπορ στην Κίνα ήρθε επίσης σε μια εποχή που το κύρος και το στυλ ενσωματώνουν πλέον σημαντικές δηλώσεις τρόπου ζωής και τα χειμερινά προϊόντα θα πρέπει να ωφελήσουν τους καταναλωτές πέρα από τις πίστες του σκι. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους Κινέζους καταναλωτές να κατευθυνθούν στα βουνά για να αποκτήσουν την εμπειρία της υπαίθρου. Το Wintastar Shanghai, το οποίο σύντομα θα είναι το μεγαλύτερο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει μέχρι το τέλος του 2022.

Τα νέα και μεταβαλλόμενα καταναλωτικά πρότυπα θα δημιουργήσουν και θα ξεκλειδώσουν νέες κατηγορίες στον χώρο της πολυτέλειας και αυτές οι αγορές υψηλής ανάπτυξης παρουσιάζουν ελκυστικές ευκαιρίες κέρδους. Οι μάρκες πολυτελείας πρέπει να είναι έτοιμες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους σε τομείς όπου οι καταναλωτές είναι όλο και πιο δεκτικοί σε νέες καταναλωτικές εμπειρίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.