24 Νοέ 2024
READING

Πιστεύει η κοινωνία ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι εξίσου κατάλληλοι ηγέτες;

3 MIN READ

Πιστεύει η κοινωνία ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι εξίσου κατάλληλοι ηγέτες;

Πιστεύει η κοινωνία ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι εξίσου κατάλληλοι ηγέτες;

Το Reykjavík Index for Leadership 2021/2022 είναι ένα μέτρο του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις γυναίκες και τους άνδρες όσον αφορά την καταλληλότητά τους για ηγεσία, διερευνώντας πόσο άνετα αισθάνεται συνολικά η κοινωνία με τη γυναικεία ηγεσία.

Το Reykjavík Index  ξεκίνησε το 2018 από την Kantar Public και τις Women Political Leaders για να μετρήσει τις αντιλήψεις της κοινωνίας σχετικά με την καταλληλότητα των γυναικών και των ανδρών για ηγεσία. Φωτίζει τις χώρες, τις κοινωνικο-δημογραφικές ομάδες και τους τομείς όπου οι αντιλήψεις περί ανισότητας είναι πιο διαδεδομένες. Το Reykjavík Index για την Ηγεσία 2021/22 είναι ο μεγαλύτερος δείκτης μέχρι σήμερα, αντανακλώντας τις απόψεις περισσότερων από 35.000 ανθρώπων, σε όλα τα κράτη της G7 και της G20, καθώς και στην Ισλανδία.

Τα αποτελέσματα

Ο δείκτης καταδεικνύει ότι οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να επικρατούν, με τις γυναίκες να περιορίζονται σημαντικά στην πορεία τους προς την ηγεσία από τις κοινωνικές προκαταλήψεις.

Το 2021, η μέση βαθμολογία του Reykjavík Index για τις χώρες G7, δηλαδή τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 73. Η βαθμολογία αυτή είναι η ίδια με το 2020 και το 2019, και μόνο μία μονάδα υψηλότερη από το 2018.

Παρόλα αυτά, ο δείκτης προσφέρει ορισμένους λόγους για αισιοδοξία. Αρχικά, φέτος, η Ισλανδία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά και, όσον αφορά τις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων στην ηγεσία, είναι η πιο προοδευτική από τις 22 χώρες που καλύπτονται. Με βαθμολογία 92, προηγείται κατά πολύ όλων των χωρών της G20, δηλαδή των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση) και έχει προβάδισμα 10 μονάδων έναντι των χωρών με την επόμενη υψηλότερη κατάταξη, δηλαδή της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λαμβάνοντας υπόψη την γυναικεία ηγεσία και στο κομμάτι των επιχειρήσεων, παρά τις άφθονες αποδείξεις ότι η ισότητα των φύλων στην ηγεσία είναι ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών δηλώνει ότι η προώθηση των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους δεν αποτελεί επίσημη επιχειρηματική προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 18% των ανώτερων ηγετικών θέσεων μεταξύ 2.300 οργανισμών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα παγκοσμίως.

Η σημασία των αντιλήψεις για την ισότητα

Οι προκατειλημμένες αντιλήψεις που αποκάλυψε ο δείκτης εκδηλώνονται με πολυάριθμες και εντεινόμενες ανισότητες σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων. Οι στάσεις αυτές συχνά οδηγούν σε περαιτέρω προκαταλήψεις στις ευκαιρίες που προσφέρονται τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, ενώ μπορούν να επιδράσουν σημαντικά και στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Επιπλέον, επηρεάζουν την επιλογή των ηγετών για τη δημιουργία και τη βελτίωση της πολιτικής στις χώρες, διαταράσσοντας την ευκαιρία για τη χάραξη πολιτικής να αντικατοπτρίζει σωστά τις κοινωνίες τις οποίες προορίζεται να υπηρετεί.

Η ισότητα αφορά τη διασφάλιση ότι κάθε άτομο έχει ίσες ευκαιρίες να αξιοποιήσει στο έπακρο τη ζωή και τα ταλέντα του. Είναι επίσης η πεποίθηση ότι κανείς δεν πρέπει να έχει χειρότερες ευκαιρίες στη ζωή του εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γεννήθηκε, της καταγωγής του, των πεποιθήσεών του, του αν έχει κάποια αναπηρία ή του φύλου του. Η διασφάλιση και η επέκταση της προόδου που έχει σημειωθεί για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι επιτακτική ανάγκη – ιδίως ενόψει των δυσανάλογα αρνητικών επιπτώσεων του COVID-19 και των πολυάριθμων περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.