19 Απρ 2024
READING

Το Meta(Facebook) λανσάρει έναν δωρεάν virtual κόσμο λίγο πριν το metaverse

4 MIN READ

Το Meta(Facebook) λανσάρει έναν δωρεάν virtual κόσμο λίγο πριν το metaverse

Το Meta(Facebook) λανσάρει έναν δωρεάν virtual κόσμο λίγο πριν το metaverse

H Meta, η εταιρεία που γνωρίζαμε ως Facebook, ανακοίνωσε την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, ότι ανοίγει στο κοινό το Horizon Worlds, έναν virtual reality κόσμο όπου οι χρήστες συμμετέχουν ως άβαταρ. Η είσοδος στον εικονικό αυτό κόσμο είναι δωρεάν για άτομα άνω των 18 ετών στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το Horizon Worlds είχε λανσαριστεί από πέρυσι σε beta μορφή και για επιλεγμένους χρήστες Oculus VR. Το άνοιγμα τώρα αυτής της πλατφορμας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη Meta, που κατά την ανακοίνωση του νέου ονόματος της εταιρείας θέλησε να τονίσει πόσο μεγάλη σημασία δίνει στα μελλοντικά της σχέδια στην ανάπτυξη του metaverse. To Horizon Worlds δεν είναι ακόμα το metaverse, ίσως όμως αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα προς αυτό, και πιθανόν φιλοδοξεί να εξοικειώσει το κοινό με έναν κόσμο στo άμεσο μέλλον, όπου τα business meetings θα πραγματοποιούνται όχι πια με Zoom calls αλλά με συναντήσεις στον εικονικό του κόσμο. 

Μέσα στο Horizon Worlds, λοιπόν, οι χρήστες μπορούν να μπουν φορώντας ένα headset της Oculus και να περιπλανηθούν ως άβαταρ χωρίς πόδια σε έναν εικονικό κόσμο, να συναντήσουν άλλους χρήστες – ή μάλλον τα άβατάρ τους, να παίξουν παιχνίδια και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Η Facebook αγόρασε την Oculus το 2014, αλλά δεν είχε μέχρι στιγμής μεγάλη επιτυχία στο να προσελκύσει το ανάλογο κοινό στις αναπτυσσόμενες ακόμα τεχνολογίες και τα προϊόντα της. Σήμερα, φαίνεται ότι έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του metaverse. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ο Mark Zuckerberg, η Meta ελπίζει ότι «μέσα στην επόμενη δεκαετία, το metaverse θα φτάσει σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, θα φιλοξενεί υπηρεσίες ψηφιακού εμπορίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα υποστηρίζει θέσεις εργασίας για εκατομμύρια δημιουργούς και developers». 

Δείτε ακόμα: Ο ρόλος του metaverse στο ψηφιακό marketing σε συνδυασμό με την προστασία της ιδιωτικότητας

Η εταιρεία ανακοίνωσε λοιπόν ότι η Facebook Reality Labs, ο βραχίονάς της που είναι αφιερωμένος στην ανάπτυξη εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, θα αποσπαστεί από τη Meta και θα είναι ανεξάρτητη από το τμήμα των social media εφαρμογών της. Παράλληλα, η Meta δήλωσε ότι θα προσλάβει 10.000 άτομα στην Ευρώπη για να εργαστούν στην ανάπτυξη του metaverse.

Τώρα, με το Horizon Worlds, η Meta ελπίζει ότι μπορεί να αναπτύξει περισσότερο την τεχνολογία του virtual reality και να την κάνει πιο δελεαστική σε ένα ευρύτερο κοινό, που δεν προέρχεται μόνο από τον χώρο του gaming, όπου κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται μέχρι τώρα αυτή η τεχνολογία. Η κοινωνικοποίηση μέσα από εφαρμογές virtual reality είναι εδώ και καιρό στόχος για όσους αναπτύσσουν τέτοιες τεχνολογίες και κατασκευάουν τα ανάλογα headsets. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο, καθώς οι καταναλωτές δε φαίνονται διατεθειμένοι να αγοράσουν ένα headset και να αφιερώσουν χρόνο μέσα σε έναν virtual χώρο, με την ίδια λογική και ευκολία που παίρνουν το κινητό τους και μπαίνουν σε μια εφαρμογή social media. Για να ζήσουν λοιπόν τώρα την εμπειρία του Horizon Worlds, οι χρήστες θα πρέπει να αγοράσουν ένα headset.

Μέσα στο Horizon Worlds, που πολλοί σημειώνουν ότι σε σύλληψη και δυνατότητες θυμίζει το online παιχνιδι Second Life, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν αντικείμενα και να τους αποδώσουν συμπεριφορές και λειτουργίες χάρη σε «κομμάτια κώδικα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Σταδιακά, οι δημιουργοί του λένε ότι θα χτίσουν μια δωρεάν βιβλιοθήκη με διαθέσιμα αντικείμενα για χρήση μέσα στον virtual κόσμο. Η Meta ελπίζει ότι οι χρήστες όχι μόνο  θα περιηγούνται και θα συναντούν άλλους μέσα σε αυτόν τον χώρο, αλλά ότι σιγά σιγά θα χτίζουν και άλλα μέρη/εικονικές τοποθεσίες για να παίζουν.

Η πρόθεση της Meta να δημιουργήσει έναν virtual κόσμο όπου εκτός από το να παίζουν οι χρήστες θα μπορούν να δουλεύουν και να συναλλάσσονται, είναι λίγο πολύ σαφής. Προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγάλει κάποιος χρήματα ως δημιουργός περιεχομένου, παίκτης ή ξεναγός μέσα στο Horizon Worlds.

Το σχέδιο είναι ότι αυτός ο κόσμος κάποια στιγμή θα ενωθεί με το Horizon Venues, που θα προσφέρει τη δυνατοτητα οργάνωσης virtual events, και το Horizon Workrooms, το λογισμικό του για επαγγελματική συνεργασία μέσα από την εικονική πραγματικότητα. Μέχρι τότε και μέχρι να προστεθεί η δυνατότητα να έχει κανείς έσοδα με κάποιο τρόπο, η έμφαση δίνεται στη δημιουργικότητα, που ελπίζουν ότι θα αποδειχτεί και το στοιχείο που θα γοητεύσει το κοινό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.