27 Απρ 2024
READING

Γιατί η Lego χτίζει ένα εργοστάσιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου στο Βιετνάμ

3 MIN READ

Γιατί η Lego χτίζει ένα εργοστάσιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου στο Βιετνάμ

Γιατί η Lego χτίζει ένα εργοστάσιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου στο Βιετνάμ

Tα σχέδιά της για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Βιετνάμ ανακοίνωσε η Lego. Πρόκειται για μια επένδυση αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, βασικός στόχος της οποίας είναι να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα Lego στην Ασία, όπου η εταιρεία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη από το 2019. Αυτό θα είναι το δεύτερο εργοστάσιο του κολοσσού παιχνιδιών στην Ασία. Το πρώτο άρχισε τη λειτουργία του πριν από πέντε χρόνια στην Κίνα.

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της εταιρείας, η ανάπτυξη της Lego στην Ασία είναι εξαιρετική, γεγονός που τους οδηγεί στην πρόβλεψη ότι πολύ σύντομα θα χρειάζεται να διευρύνουν τις δυνατότητες παραγωγής τους. Στην ανοδική αυτή πορεία εκτιμούν ότι συντελεί μια νέα μεσαία τάξη που μεγαλώνει στην περιοχή, σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη γεννήσεων. Πρόκειται δηλαδή για μια αγορά που αναπτύσσεται τώρα, σε αντίθεση με τις πιο ώριμες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Μάλιστα, το εργοστάσιο αυτό, η κατακευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά και η λειτουργία του το 2024, θα είναι το πρώτο της Lego με ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς για τις ενεργειακές του ανάγκες θα βασίζεται σε φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην οροφή του και σε μια φάρμα φωτοβολταϊκών της περιοχής. Ο σχεδιασμός αυτός συμφωνεί με την πρόθεση του brand να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά πλαστικά του τουβλάκια με νέα, φτιαγμένα από βιώσιμα υλικά, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Οι νέες αυτές εγκαταστάσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν περίπου 4000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

Αυτό που έχει τραβήξει, όμως, την επιπλέον προσοχή των αναλυτών είναι ότι η κίνηση φαίνεται σαν ένα παράδειγμα στρατηγικής, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην τροφοδοτική αλυσίδα και τα μεταφορικά. Αν και από την Lego σημειώνουν ότι η κρίση που προέκυψε με την πανδημία δεν έπαιξε ρόλο στην απόφαση για τη δημιουργία του εργοστασίου, υπογραμμίζεται ότι χάρη σε αυτές τις νέες εγκαταστάσεις μειώνεται ο χρόνος παράδοσης στους πελάτες και αποκτούν μεγαλύτερη ευελξία να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στις ανάγκες.

Αυτή ακριβώς είναι όμως και η στρατηγική της Lego την τελευταία δεκαετία: να τοποθετεί την παραγωγή της όσο πιο κοντά γίνεται στις βασικές της αγορές, ώστε αφενός να μειώνει το κόστος της, αφετέρου να είναι καλύτερα προστατευμένη από εξωτερικούς αστάθμητους παράγοντες. «Αυτό μας δίνει την ευελιξία να αταποκρινόμαστε γρήγορα στις απότομες μεταβολές της τοπικής καταναλωτικής ζήτησης, κονταίνει την τροφοδοτική αλυσίδα και περιορίζει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των μεταφορικών μεγάλων αποστάσεων», λένε από την εταιρεία, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη τους για την υποστήριξη από την πλευρά της βιετναμέζικης κυβέρνησης.

Δείτε ακόμα: Γιατί μικροί – μεγάλοι αγαπούν τη Lego;

Αυτό λοιπόν που σημειώνουν οι ειδικοί, είναι ότι η απόφαση της Lego για αυτό το νέο εργοστάσιο θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για τις εταιρείες που αγωνίζονται να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους και έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα και κρίσεις όπως η πρόσφατη της τροφοδοτικής αλυσίδας. 

Βέβαια, καθώς στο Βιετνάμ έχουν εγκαταστάσεις και άλλες μεγάλες εταιρείες, τα τελευταία δύο χρόνια οι συνθήκες εκεί αποδείχθηκε δεν ήταν και τόσο ρόδινες, καθώς η χώρα πάλευε να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ωστόσο, τα μαθήματα που πήραν οι εταιρείες logistics μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον, και ότι η χώρα πλέον γνωρίζει καλύτερα πώς να διατηρεί μια σταθερότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.