27 Απρ 2024
READING

Clever Point | η κουκουβάγια είναι έξυπνη

6 MIN READ

Clever Point | η κουκουβάγια είναι έξυπνη

Clever Point | η κουκουβάγια είναι έξυπνη

Τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία άλλαξε την ζωή μας, τα φυσικά καταστήματα έκλεισαν και το ηλεκτρονικό εμπόριο είχε εκθετική ανάπτυξη.Όμως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου παραμένει αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως last mile, δηλαδή η παράδοση των παραγγελιών στους παραλήπτες.

Η ποιότητα εξυπηρέτησης των εταιρειών courier παραμένει μεταβλητή και χρειάζεται σοβαρή βελτίωση, οι παραλήπτες δυσκολεύονται να παραλάβουν, η ζήτηση μεγαλώνει και η αγορά ψάχνει για εναλλακτικές.Μια νέα και καινοτόμα υπηρεσία που έχει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και φαίνεται ότι θα έχει αντίστοιχη πορεία στην Ελλάδα είναι το PUDO, η αλλιώς Pick-Up and Drop-Off.

Στην Ελλάδα η Clever Point έχει ήδη χτίσει δίκτυο PUDO με εκατοντάδες σημεία σε όλη την χώρα, ένα έξυπνο δίκτυο που «άνθισε» με στόχο να παρέχει εναλλακτικές υπηρεσίες στις παραδόσεις, στις παραλαβές και τις επιστροφές των δεμάτων.Είναι η μοναδική εταιρεία PUDO στην Ελλάδα και οι υπηρεσίες της μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών και υπηρεσιών για 4 διαφορετικά κοινά.
E-shops

Το Clever Point μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο last mile για τα ηλεκτρονικά καταστήματα κυρίως με δύο τρόπους, πρώτον ο πελάτης μπορεί να παραλάβει σε ένα σημείο πέρα από το σπίτι του και δεύτερον αποτελεί ένα φυσικό σημείο εξυπηρέτησης και επαφής με τους πελάτες του όταν το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν διαθέτει φυσικά καταστήματα.Για παράδειγμα ο πελάτης μπορεί να παραλάβει αλλά και να επιστρέψει μέσα απο το δίκτυο Clever Point.Ουσιαστικά το δίκτυο Clever Point μπορεί να βελτιώσει ποιοτικά και μετρήσιμα το επίπεδο εξυπηρέτησης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος στις παραλαβές αλλά και στις επιστροφές.

Couriers
Οι εταιρείες courier εχουν ως στόχο να παραδίδουν τις παραγγελίες  με την πρώτη προσπάθεια αλλά για διαφορετικούς λόγους που προκύπτουν είτε από τις ίδιες είτε από τους παραλήπτες καταλήγουν να κάνουν δεύτερη προσπάθεια παράδοσης, και αυτό “στοιχίζει”.
Στοιχίζει χρήματα γιατί η δεύτερη φορά σημαίνει επιπλέον κόστος αλλά στοιχίζει ακόμη περισσότερο σε επίπεδο εξυπηρέτησης, ανεκτέλεστες παραδόσεις, παράπονα από τους πελάτες, μεγάλη διαχείριση τηλεφωνημάτων και απασχόλησης τηλεφωνικών κέντρων.

Ήδη κάποιες εταιρείες courier συνεργάζονται με το δίκτυο Clever Point γιατί είναι προφανής η εξοικονόμηση κόστους και κυρίως η επιτυχία της παράδοσης.Είναι πολύ ευκολότερο και κυρίως με εξασφαλισμένη επιτυχία η εταιρεία courier αντι να προσπαθήσει δεύτερη φορά να βρει τον παραλήπτη να του παραδώσει το δέμα του να το αφήσει στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς του και αυτός να περάσει να το παραλάβει στις 7.00 το απόγευμα που θα γυρίζει από την δουλειά του.

Δίκτυο καταστημάτων

Για την μικρή λιανική και τους επαγγελματίες μιας περιοχής η συνεργασία με το Clever Point οδηγεί σε δύο σημαντικές ωφέλειες, έσοδα και επισκεψιμότητα.Το τοπικό κατάστημα -που μπορεί είναι από μίνι μάρκετ εώς ανθοπωλείο και έχει διευρυμένο ωράριο- έχει έσοδο από κάθε κίνηση και επιπλέον έχει αυξημένη επισκεψιμότητα από δυνητικούς πελάτες.Η  παράδοση ενός δέματος είναι μια από τις κινήσεις που μπορεί να κάνει το σημείο και συμπληρώνεται από επιστροφή και αποστολή δεμάτων και φακέλων.Το Clever Point δεν είναι εταιρεία ταχυμεταφορών αλλά παρέχει υπηρεσία επιστροφής και αποστολής  μέσα από τις συνεργασίες του με εταιρείες ταχυμεταφορών.Αυτό που έχει σημασία για το σημείο είναι ότι αποτελεί ένα ολιστικό σημείο παροχής του συνόλου των υπηρεσιών κερδίζοντας χρήματα και αυξάνοντας τους επισκέπτες τους -δυνητικούς πελάτες του.

Καταναλωτές-Παραλήπτες 

Για τους καταναλωτές-αγοραστές το σημείο Clever Point είναι η λύση τους, η εναλλακτική τους, το σημείο ευκολίας, το τέλος της ταλαιπωρίας τους.Μπορούν να παραλάβουν από εκεί, μπορούν να στείλουν από εκεί, μπορούν να επιστρέψουν από εκεί.Το διευρυμένο ωράριο, η παραμονή του δέματος για 7 ημέρες, η εξυπηρέτηση από άνθρωπο είναι στοιχεία επιλογής και προτίμησης για τους καταναλωτές-αγοραστές-παραλήπτες.

Επίσης, το Clever Point ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της αγοράς, ανέπτυξε τη web εφαρμογή shop.cleverpoint.gr για να μπορεί ο παραλήπτης να “αγοράσει” την χρήση της διεύθυνσης του τοπικού σημείου είτε γιατι δεν θέλει να περιμένει να παραλάβει, είτε γιατί θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία τους και δεν θέλει να του παραδώσει courier σπίτι του, είτε γιατί θέλει να μεταχρονολογήσει την παραδοση σε ημέρα και ώρα που τον εξυπηρετεί.

Η υλοποίηση της ιδέας που είχε ο Ευάγγελος Αγορόπουλος , ιδρυτής και CEO της εταιρείας, ξεκίνησε το 2016 και τα επιλεγμένα σημεία του δικτύου είναι μίνι μάρκετ, ανθοπωλεία, βενζινάδικα, σταθμοί πάρκινγκ, παντοπωλεία, DVD clubs και φωτοτυπικά κέντρα.Το Clever Point δίνει στον καταναλωτή περισσότερες επιλογές για το πώς θα παραλάβει τις αγορές του, είτε αυτό αφορά τα σημεία εξυπηρέτησης, είτε στην ώρα παραλαβής η οποία μπορεί να είναι εκτός του ωραρίου αποστολών των courier 9 π.μ. – 5 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα.

Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί σε έρευνα η εταιρεία αποτυπώνουν ότι το 40% του κοινού λαμβάνει τα δέματά του εκτός ωραρίου, συνήθως στις 6 μ.μ. και αυτό χωρίς να είναι καταγεγραμμένη η επιθυμία των πελατών για την ημέρα και ώρα που θα ήθελαν να παραλαμβάνουν γιατί τότε το ποσοστό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.Η ποιότητα της υπηρεσίας μετριέται και αξιολογείται, στο site του Clever Point έχουν καταγραφεί πάνω από 30.000 αξιολογήσεις με μέσο όρο το 4.6 με άριστα το 5.

Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα αφορά τις παραδόσεις αλλά το επόμενο μεγάλο θέμα θα είναι οι επιστροφές.Ήδη στο εξωτερικό η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι μεγάλη στο πως θα διαχειριστούν τις επιστροφές των προϊόντων από τους πελάτες.Και αυτό μπορεί ακόμη να είναι διαχειρίσιμο στην Ελλάδα αλλά με την αύξηση του τοπικού και του διεθνούς ανταγωνισμού θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πώληση η εύκολη δυνατότητα επιστροφής των προϊόντων.Και φαίνεται ότι το δίκτυο Clever Point έχει πάρει ήδη θέση για την νέα αυτή αγορά.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα Lockers η Boxes που τοποθετούν διάφορες εταιρείες σε σημεία αλλά σε αυτή την εναλλακτική υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες που αγγίζουν το όριο της ανέφικτης υπηρεσίας.Μέγεθος δεμάτων που δεν χωράνε στα lockers η στα boxes, έλλειψη ανθρώπινης εξυπηρέτησης-βοήθειας και δεσμευτικός χρόνος παραλαβής ουσιαστικά μπορεί να κάνουν την υπηρεσία από περιοριστική μόνο για μια μικρή μερίδα παραληπτών έως εντελώς ανέφικτη για το μεγάλο όγκο των παραδόσεων.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το καινούργιο “big thing” σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.Είναι όμως απαιτητικό, θέλει συστηματικότητα, θέλει υψηλή ποιότητα προιόντων και υπηρεσιών, θέλει στρατηγικό σχεδιασμό και λεπτομερή υλοποίηση και κυρίως θέλει να παραδοθεί η παραγγελία παρέχοντας μια εξαιρετική εμπειρία.Αυτός ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας ίσως είναι ο πιο σημαντικός.Aυτό το “τελευταίο μίλι”. 

page1image39128064

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.