23 Απρ 2024
READING

Γιατί τα first-party data είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο

6 MIN READ

Γιατί τα first-party data είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο

Γιατί τα first-party data είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο

Έχουμε επιτέλους φτάσει σε μια χρονική στιγμή όπου οι μάρκες αντλούν σημαντικά έσοδα από τους λιανοπωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου και τα δικά τους κανάλια άμεσης πώλησης προς τον καταναλωτή (DTC).

Μόνο το 2021, οι Αμερικανοί καταναλωτές αναμένεται να δαπανήσουν συνολικά 933,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο ηλεκτρονικό εμπόριο και 129,31 δισεκατομμύρια δολάρια στο DTC. Αλλά δεν είναι όλες οι μάρκες εξίσου αποτελεσματικές μέσα σε αυτά τα κανάλια.

Ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των εμπορικών σημάτων που αξιοποιούν με επιτυχία τα κανάλια λιανικής και DTC έγκειται στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν first-party data. Τα first-party δεδομένα είναι πληροφορίες που συλλέγει μια εταιρεία απευθείας από τους πελάτες της και της ανήκουν. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν μέρος των δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες και μπορούν να συμπληρώσουν, να βελτιώσουν και να μειώσουν την ανάγκη για άλλους τύπους δεδομένων. Τα first-party data παρέχουν στις εταιρείες συχνά μοναδικές πληροφορίες για τους πελάτες τους. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση των πελατών, καθώς και σε έναν σχετικό και ακριβή τρόπο προσέγγισής τους με μια εξατομικευμένη προσφορά.

Οι εταιρείες που τα χρησιμοποιούν, έχουν τη δυνατότητα να καθοδηγήσουν τις δικές τους σχέσεις με τους πελάτες τους και να οδηγήσουν τους καταναλωτές τους σε ψηφιακές αγορές. Αυτές οι μάρκες βλέπουν τις επενδύσεις τους στην ψηφιακή αγορά να αποδίδουν, γεγονός που δημιουργεί μια αλλαγή στη στρατηγική των εμπορικών σημάτων.

Αντίθετα, οι μάρκες που δεν αξιοποιούν τη δύναμη των first-party data αγωνίζονται να αυξήσουν τις ψηφιακές τους πωλήσεις. Παρά τις αλλεπάλληλες επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, αυτές οι μάρκες βλέπουν αμετάβλητες ή αρνητικές αποδόσεις από τις προσπάθειες λιανικής πώλησης DTC και ηλεκτρονικού εμπορίου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και εξελισσόμενες προκλήσεις για τις μάρκες με τους νέους κανονισμούς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ενδεχόμενη κατάργηση των cookies. Αυτές οι προκλήσεις κάνουν τα first-party data να είναι πιο πολύτιμα από ποτέ.

Τα πλεονεκτήματα των firstparty data

Τα first-party data παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα. Αρχικά, Η λειτουργία με first-party data είναι σύμφωνη με τους παγκόσμιους νόμους περί προστασίας δεδομένων, καθώς, πρώτον, οι πελάτες μιας μάρκας μπορούν να δώσουν ρητή άδεια για τη χρήση των δεδομένων τους  και, δεύτερον, τα first-party data παραμένουν στα χέρια αυτών που τα συλλέγουν, και αυτό παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο και διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει με αυτά τα δεδομένα.

Επιπλέον, τα first-party data είναι πιο ακριβή επειδή η λήψη τους γίνεται απευθείας από τους πελάτες, σε αντίθεση με τα δεδομένα τρίτων που συχνά συγκεντρώνονται από διάφορα σύνολα δεδομένων. Επίσης, τα δεδομένα αυτά προέρχονται από το κοινό μιας εταιρείς, γεγονός που τα καθιστά πιο συναφή με την εταιρεία.

Επιπλέον, τα first-party data είναι φθηνότερα από την αγορά δεδομένων από τρίτους, τα οποία στην τελική μπορεί να είναι ανακριβή. Μπορεί να απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για τη συλλογή, την επεξεργασία και τελικά την εφαρμογή τους, αλλά αξίζει τον κόπο.

Τέλος, καθώς συλλέγονται τα δεδομένα από πρώτο χέρι από τους πελάτες μιας εταιρείας και αυτοί ενημερώνονται για όλους τους σκοπούς επεξεργασίας, χτίζεται εμπιστοσύνη και σταθερές σχέσεις με τους πελάτες. Με τη σειρά της, αυτή η εμπιστοσύνη φέρνει πολλές ευκαιρίες, τόσο για το marketing όσο και για τις πωλήσεις. Οι πελάτες εξοικειώνονται με τις μάρκες, μοιράζονται δεδομένα μαζί τους και είναι πιο πιθανό να εμπλακούν με τις εν λόγω μάρκες.

Οι λόγοι του τα firstparty data είναι σημαντικά

Μερικοί από τους λόγους που τα first-party data αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία των ψηφιακών πωλήσεων είναι οι ακόλουθοι:

  1. Τα first-party data επιτρέπουν στις μάρκες να καθοδηγούν τις σχέσεις τους με τους καταναλωτές.

Παλιότερα, οι μάρκες στηρίζονταν αποκλειστικά στους λιανοπωλητές για να έχουν σημεία άμεσης επαφής με τους καταναλωτές τους. Τώρα, οι καλύτερες μάρκες μπορούν να προωθούνται απευθείας στους καταναλωτές μέσω οικείων και αποτελεσματικών άμεσων καναλιών, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα SMS και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εξατομικευμένα μηνύματα.

Οι καταναλωτές έχουν καταδείξει ότι προτιμούν να ενημερώνονται για τις μάρκες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μάρκες που υιοθετούν αυτή τη στρατηγική έχουν σημειώσει σταθερά κέρδη στις ψηφιακές πωλήσεις και αποδίδουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως τον νούμερο ένα παράγοντα επαναλαμβανόμενης επισκεψιμότητας και επαναγοράς.

  1. Τα first-party data κάνουν τα μέσα ενημέρωσης να αποδίδουν δραματικά καλύτερα.

Τα εμπορικά σήματα DTC που χρησιμοποιούν first-party data για τη στόχευση και την εξατομίκευση των πληρωμένων μέσων τους βλέπουν σταθερά καλύτερη απόδοση. Η οικοδόμηση μοντέλων από first-party data βοηθάει στην αποτελεσματικότερη αναζήτηση νέων πελατών και οι μάρκες που στοχεύουν τους καταναλωτές τους με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται σε μεγαλύτερα ποσοστά επαναγοράς και αφοσίωσης.

Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν first party data για να κατανοήσουν και να στοχεύσουν τους καταναλωτές με marketing, διαφήμιση, περιεχόμενο και άλλα. Παρέχουν μια αξιόπιστη, απευθείας γραμμή δεδομένων μεταξύ μιας μάρκας και εκείνων που αλληλεπιδρούν μαζί της. Η σωστή τεχνολογία marketing επιτρέπει την αποτελεσματική αξιοποίηση των first-party data σε όλα τα κανάλια πολυμέσων, παρέχοντας τόσο προσωπική όσο και αποτελεσματική διαφήμιση στους σωστούς καταναλωτές

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μάρκες που έχουν ενσωματώσει τα first-party data στη στόχευση των μέσων ενημέρωσης έχουν σημειώσει τεράστια κέρδη στους δείκτες αποτελεσματικότητας των μέσων ενημέρωσης.

  1. Τα first-party data δημιουργούν πλεονέκτημα για τα εμπορικά σήματα.

Οι πληροφορίες που προσφέρουν τα first-party data είναι πολύτιμες όταν οι μάρκες διαπραγματεύονται για ψηφιακό χώρο, εμπορικές προωθητικές ενέργειες και συνεργασίες συνδιαφήμισης. Οι μάρκες μπορούν να αξιοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να επιτύχουν καθημερινά πρόσθετη ανάπτυξη τόσο με πελάτες λιανικής όσο και με μάρκες συνεργατών.

  1. Τα first-party data δίνουν τη δυνατότητα στις μάρκες να δημιουργούν πρεσβευτές και υποστηρικτές.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα εμπορικά σήματα να χρησιμοποιούν τους πιο αφοσιωμένους καταναλωτές τους για να προωθήσουν το εμπορικό σήμα μέσω των κοινωνικών καναλιών. Η επαφή με αυτούς τους καταναλωτές τους επιτρέπει να ζητούν αξιολογήσεις προϊόντων, κριτικές και συστάσεις.

Για παράδειγμα, ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν τακτικά τα first-party data τους για την προώθηση νέων SKU που λανσάρουν, προωθώντας τις κριτικές προϊόντων σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου. Άλλες ανταμείβουν τους καταναλωτές τους για την κατανάλωση περιεχομένου και προϊόντων μέσω εξατομικευμένων μηνυμάτων one-to-one.

Τα παραπάνω είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες  αξιοποιούν τη δύναμη των first-party data. Είναι μια ισχυρή αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο τα δεδομένα αυτά πρέπει να θεωρούνται ως περιουσιακό στοιχείο που αυξάνει την αξία του με την πάροδο του χρόνου, όταν οι μάρκες επενδύουν στην ανάπτυξη, τη διαχείριση και τη χρήση τους.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.