20 Απρ 2024
READING

Πως παρακάμπτει το Amazon τις καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας

4 MIN READ

Πως παρακάμπτει το Amazon τις καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας

Πως παρακάμπτει το Amazon τις καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας

Εδώ και χρόνια, το Amazon ναυλώνει ιδιωτικά φορτηγά πλοία, κατασκευάζει τα δικά του container και μισθώνει αεροπλάνα για να ελέγχει καλύτερα το περίπλοκο ταξίδι αποστολής μιας online παραγγελίας. Βέβαια, ακόμα και το Amazon έχει δει  μέση αύξηση των τιμών κατά 25% από τον Ιανουάριο του 2021.

Τώρα, καθώς πολλοί λιανοπωλητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυτές οι πρώιμες κινήσεις του Amazon το βοηθούν να αποφύγει τους μεγάλους χρόνους αναμονής. Με τη ναύλωση ιδιωτικών φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά των εμπορευμάτων της, το Amazon μπορεί να ελέγχει πού πηγαίνουν τα εμπορεύματά του, αποφεύγοντας τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια.

Το Amazon έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα για να ελέγξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας αποστολής. Ξόδεψε περισσότερα από 61 δισεκατομμύρια δολάρια για τη ναυτιλία το 2020, από μόλις 38 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Τώρα, το Amazon αποστέλλει το 72% των δικών της πακέτων, από λιγότερο από 47% το 2019.

Παίρνει μάλιστα τον έλεγχο στο πρώτο βήμα του ταξιδιού της αποστολής, κατασκευάζοντας τα δικά της container στην Κίνα. Το Amazon παρήγαγε πιθανώς 5.000 έως 10.000 από αυτά τα κοντέινερ τα τελευταία δύο χρόνια. Τα container είναι σε ανεπάρκεια, με μεγάλους χρόνους αναμονής και τιμές που εκτοξεύτηκαν από λιγότερο από 2.000 δολάρια πριν από την πανδημία σε 20.000 δολάρια σήμερα. Δημιουργώντας τα δικά του container, ουσιαστικά εγγυάται ότι ο εξοπλισμός θα είναι διαθέσιμος για τις αποστολές των προϊόντων του.

Για ορισμένα από τα προϊόντα με το υψηλότερο περιθώριο κέρδους, το Amazon αποφεύγει εντελώς τα λιμάνια, καθώς φέρεται να μισθώνει τουλάχιστον δέκα αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων που μπορούν να μεταφέρουν μικρότερες ποσότητες φορτίου απευθείας από την Κίνα στις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα.

Ένα από τα μετασκευασμένα αεροπλάνα Boeing 777 μπορεί να μεταφέρει 220.000 κιλά φορτίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τη χωρητικότητα, τα μικρά φορτηγά πλοία 1.000 container που ναυλώνονται από το Amazon και άλλους μπορούν να μεταφέρουν 180 φορές περισσότερα, ενώ τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία μεταφέρουν πάνω από 3.600 φορές περισσότερα από όσα μπορούν να μεταφέρουν τα αεροπλάνα.

Επίσης, το 2017, το Amazon άρχισε να λειτουργεί αθόρυβα ως παγκόσμιος διαμεταφορέας εμπορευμάτων μέσω μιας κινεζικής θυγατρικής του, βοηθώντας στη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του ωκεανού για τους Κινέζους πωλητές της που πληρώνουν για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Fulfilled by Amazon.

Αυτή τη σεζόν, και άλλοι μεγάλοι λιανοπωλητές, η Walmart, η Costco, η Home Depot, η Ikea και η Target, ναυλώνουν επίσης δικά τους πλοία για να παρακάμψουν τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια και να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους νωρίτερα.

Μια άλλη επιβάρυνση στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι σε έλλειψη. Λόγω της Μεγάλη παραίτησης, πολλές θέσεις εργασίας μένουν ανοιχτές και δεν καλύπτονται. Για να καταπολεμήσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού – και τη φήμη του για αμείλικτο φόρτο εργασίας και ιλιγγιώδη ταχύτητα – το Amazon λέει ότι προσφέρει μπόνους έως και 3.000 δολάρια σε όλους τους 150.000 εποχικούς εργαζόμενους που προσλαμβάνει φέτος. Πέρυσι, προσέλαβε 100.000 εποχικούς εργάτες και, αυτή η αύξηση των εργαζομένων κατά 50.000 φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι πιθανότατα άνθρωποι για να κάνουν τις φορτοεκφορτώσεις ώστε τα αγαθά να φτάνουν στα ράφια στα κέντρα εκπλήρωσης το συντομότερο δυνατό.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι ξεφορτώνουν και φορτώνουν, διαλέγουν και συσκευάζουν σε περισσότερες από 250 νέες εγκαταστάσεις που το Amazon  άνοιξε στις ΗΠΑ μόνο το 2021. Αυτό αποτελεί μια σαφής ένδειξη ότι σχεδίασε πολύ πρώιμα από την ανεπάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξάνοντας την χωρητικότητα των αποθηκών.

Μάλιστα, το Amazon, για την επίλυση των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού για τα Χριστούγεννα, δηλώνει ότι έχει επενδύσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, θα επεκτείνει περεταίρω τον στόλο αερομεταφορών του, θα προσλάβει περισσότερους ανθρώπους και θα επεξεργαστεί περισσότερα container μεταφοράς για να καλύψει τη ζήτηση.

Επίσης, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει επενδύσει σε τεχνολογία για την καλύτερη πρόβλεψη της ζήτησης για δημοφιλή προϊόντα. Έχει επίσης επενδύσει σε ανθρώπους, αεροσκάφη, πλοία και κτίρια προκειμένου να μεταφέρει αποτελεσματικά τα προϊόντα στα κατώφλια των ανθρώπων. Επιπλέον, έχει αυξήσει τις πύλες εισόδου σε όλο το δίκτυό του κατά 50% και έχει διπλασιάσει την ικανότητα επεξεργασίας container. Ο στόλος του Amazon Air αναμένεται να έχει περισσότερα από 85 αεροσκάφη, ενώ η εταιρεία λέει ότι προσλαμβάνει επίσης υπαλλήλους που θα βοηθήσουν στην αποθήκευση, συλλογή, συσκευασία και αποστολή των παραγγελιών των πελατών.

Η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έχει προκαλέσει αιχμές στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. Πρόσφατα, έχουν μειωθεί οι πρόβλεψή για παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτίας αυτών των δυσκολιών στον εφοδιασμό και την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιλυθούν μέχρι το επόμενο έτος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.