22 Ιαν 2025
READING

Ο οίκος Burberry μπαίνει στο resale και την ενοικίαση ρούχων

4 MIN READ

Ο οίκος Burberry μπαίνει στο resale και την ενοικίαση ρούχων

Ο οίκος Burberry μπαίνει στο resale και την ενοικίαση ρούχων

O οικος Burberry έκανε το μεγάλο βήμα και μπήκε στον χώρο ενοικίασης και μεταπώλησης ρούχων με τη συνεργασία του με την πλατφόρμα My Wardrobe HQ. Πλέον, οι fans του βρετανικού fashion house θα μπορούν να αποκτήσουν για λίγο μία από τις διάσημες καμπαρντίνες του, που κοστίζουν πάνω από 1900 ευρώ· χάρη στη νέα υπηρεσία ενοικίασης, μπορούν να τη νοικιάσουν για μία εβδομάδα για 199 ευρώ, ενώ αν θέλουν να την αποκτήσουν μεταχειρισμένη, θα τους κοστίσει περίπου 875 ευρώ.

Η απόφαση αυτή ενός από τους σημαντικότερους οίκους πολυτελείας στον κόσμο επιβεβαιώνει την ισχυροποίηση της στροφής προς τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία, και ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δυναμικά ανερχόμενη τάση της επανάχρησης και τoυ second hand. Χάρη στη συνεργασία αυτή, οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του οίκου, σε προσιτές τιμές και για περιόδους τεσσάρων, επτά, δέκα ή δεκατεσσάρων ημερών. Στα διαθέσιμα προϊόντα θα συμπεριλαμβάνονται ακόμα πιστοποιημένες δωρέες από VIP πελάτες του οίκου.

Οι τιμές για εβδομαδιαία ενοικίαση θα κυμαίνονται από 47 έως 200 ευρώ, ενώ οι τιμές της μεταπώλησης θα ξεκινούν από 130 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί σε αξεσουάρ όπως φουλάρια. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ένας πελάτης να αγοράσει τελικά το κομμάτι που έχει ενοικιάσει. Οι υπηρεσίες ενοικίασης της πλατφόρμας είναι προς το παρόν διαθέσιμες μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, του resale και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ υπάρχει η προοπτική για διεύρυνσή τους και στις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του brand να γίνει «κλιματικά θετικό» μέχρι το 2040, βασιζόμενο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας όπως εφαρμόζονται στα είδη πολυτελείας, δήλωσε η Pam Batty, αντιπρόεδρος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του οίκου. Το 40% των κερδών από κάθε συναλλαγή στην πλατφόρμα θα δωρίζεται στον φιλανθρωπικό οργανισμό Smart Works. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεργασία των μεγάλων brands με πλατφόρμες ενοικίασης και μεταπώλησης μπορεί να τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τις προτιμήσεις του κοινού και να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά την παραγωγή και τη διαχείριση του αρχείου τους, αν και, σε γενικές γραμμές, οι μάρκες πολυτελείας προβληματίζονται για τον βαθμό που η ενοικίαση και η επανάχρηση των προϊόντων τους αποδυναμώνει την ισχύ και το exclusivity του brand identity τους.  

Δείτε ακόμα: Πώς θα μπορούσε η βιομηχανία της μόδας να μειώσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον

Εκτός αυτού, είναι και η διαχείριση του κόστους για τον καθαρισμό, τη διαλογή, τη διαχείριση του αποθέματος και τις μεταφορές, που προβληματίζει τις εταιρείες. Ωστόσο, και καθώς η τάση του resale ενισχύεται, χάρη σε ένα νεανικό κυρίως κοινό, τα brands κατανοούν παράλληλα και ότι αυτός είναι ένας τρόπος να εμπλουτίσουν τη βάση των fans τους με νεότερους καταναλωτές, στους οποίους διαφορετικά τα προϊόντα αυτά θα ήταν απρόσιτα. 

Αλλά δεν είναι μόνο η δυνατότητα να φορέσουν ένα είδος πολυτελείας με λιγότερα χρήματα, που κάνει δελεαστικό τον χώρο μεταπώλησης και ενοικίασης στους καταναλωτές. Πλέον, και οι ίδιοι προσπαθούν να κάνουν καταναλωτικές επιλογές περισσότερο βιώσιμες· μάλιστα, ειδικοί λένε χαρακτηριστικά ότι ανιχνεύεται στην αγορά ενός είδους «περιβαλλοντική ενοχή», η οποία είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους που ωθούν το κοινό σε τέτοιες υπηρεσίες.

Από την άλλη, τα προϊόντα των οίκων πολυτελείας όπως του Burberry είναι ιδανικά για resale και ενοικίαση, καθώς είναι πιο ποιοτικά και ανθεκτικά, σε σχέση με τα fast fashion ρούχα, που συχνά αγοράζονται χωρίς σκέψη και απλά πετιούνται.

Βέβαια, υπάρχουν και οι αντιρρήσεις για το σύνολο της αγοράς της ενοικίασης. Έρευνες αμφισβητούν το περιβαλλοντικό όφελος από αυτήν την πρακτική, στη βάση ότι οι διαδικασίες καθαρισμού και μεταφορικών μεταξύ των ενοικιάσεων τελικά αφήνουν μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα. Άλλοι οργανισμοί επιμένουν στα πλεονεκτήματα του rental, λέγοντας ότι αυτές οι έρευνες δε λαμβάνουν υπόψη όλους τους επιμέρους παράγοντες, όπως την ποσότητα νερού που απαιτεί η κατασκευή ενός καινούριου ρούχου, και υπολογίζουν μόνο τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ο οίκος Burberry, πάντως, και η πλατφόρμα My Wardrobe HQ ελπίζουν ότι η συνεργασία τους θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά και ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έχει μια εμπειρεία πολυτελείας. Σε κάθε περίπτωση, το βρετανικό fashion house είναι ένα ακόμα ισχυρό brand που αποφασίζει να μπει στο παιχνίδι της ισχυρής τάσης του resale και της ενοικίασης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.