25 Απρ 2024
READING

Apivita: Το πέταγμα της μέλισσας και τα φτερά της Puig την ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

5 MIN READ

Apivita: Το πέταγμα της μέλισσας και τα φτερά της Puig την ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Apivita: Το πέταγμα της μέλισσας και τα φτερά της Puig την ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

O Δεκέμβριος του 2020 σηματοδοτούσε πλέον ουσιαστικά αλλά και τυπικά το άνοιγμα μίας νέας εποχής για την Apivita, η οποία άφηνε πίσω της μία άλλη μακρά περίοδο που χρονολογούταν από το 1979, όταν ο Νίκος Κουτσιανάς μαζί με τη γυναίκα του, Νίκη, ίδρυαν την εταιρεία.

Κι αυτό γιατί στο τέλος του προηγούμενου έτους, η ισπανική Puig, η οποία είχε ήδη αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας, απέκτησε και ένα υπολειπόμενο ποσοστό μετοχών που είχε στην κατοχή του ο Κουτσιανάς. Το πρώτο μεγάλο βήμα για την αλλαγή σκυτάλης είχε ήδη υλοποιηθεί από το 2017. Τότε, η Exea, εταιρεία που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων της οικογένειας Puig, είχε εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης και συγκεκριμένα το 66,6%, με τον Νίκο Κουτσιανά να διατηρεί ποσοστό μειοψηφίας και θέση προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο.

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις apis που σημαίνει μέλισσα και vita που σημαίνει μέλισσα, οπότε η λέξη apivita σηματοδοτεί ουσιαστικά τη φράση «η ζωή της μέλισσας», γεγονός που αντικατοπτρίζει την βασική στρατηγική και τρόπο σκέψης της εταιρείας και των στελεχών της, με επίκεντρο τον κύκλο ζωής της μέλισσας που αποτελεί και τον σημαντικότερο επικονιαστή στη φύση, ενώ ταυτόχρονα πρεσβεύει την απόλυτη φιλοσοφία και δικαιοσύνη στην μικροκοινότητα της κυψέλης. 

Από το μαύρο σαπούνι στα φαρμακεία όλης της Ελλάδα και η έξοδος στον κόσμο

Ο Νίκος Κουτσιανάς, άρχισε την επιχειρηματική του πορεία, παράγοντας σαπούνια με μέλι. Το σκούρο χρώμα των σαπουνιών τα έκανε αντιεμπορικά. Ο Κουτσιανάς απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και η σύζυγός του και συνοδοιπόρος, Νίκη Κουτσιανά, επέμειναν παρά την περιορισμένη εμπορική επιτυχία που είχαν τα πρώτα σαπούνια. Ιδρύοντας την Αpivita δικαιώθηκαν και καθιέρωσαν το μαύρο σαπούνι με πρόπολη και θυμάρι στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Αυτή τη στιγμή ο Ν. Κουτσιανάς συνεχίζει την επιχειρηματική του πορεία, έχοντας ιδρύσει την εταιρεία παραγωγής μελιού και ροφημάτων από ελληνικά βότανα, η οποία φέρει την ονομασία Symbeeosis και μπήκε στην αγορά με τα προϊόντα της εντός του 2021. 

Ταυτόχρονα η Apivita διατηρεί διεθνή και ευρεία παρουσία σε 50 χώρες. Η επένδυση του ομίλου Puig είχε εξαρχής σημαντικά θετικές παραμέτρους στην αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης. Μάλιστα η παραγωγική μονάδα στο Μαρκόπουλο Αττικής καθώς και το ερευνητικό εργαστήριο, αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριότητάς της, ο οποίος διατηρείται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η Apivita βγάζει από το εργοστάσιό της περισσότερα από 300 προϊόντα για την περιποίηση του προσώπου, των μαλλιών και του σώματος, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται και με κωδικολόγιο αγαθών στον τομέα της αντιηλιακής προστασίας. 

Η διεθνής παρουσία της εταιρείας σε χώρες όπως η Τυνησία, η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία καθώς και άλλες αγορές στις οποίες αναπτύσσει τη δραστηριότητά της, έφεραν και νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της. Ο στόχος εισόδου στη Γαλλία το 2020 έγινε με την εταιρεία να έχει εξαγοράσει τα δικαιώματα χρήσης εμπορικού σήματος που δραστηριοποιείται στην γαλλική επικράτεια. Ταυτόχρονα όμως και η Κίνα αποτέλεσε αγορά στόχο, στην οποία εισήλθε πρόσφατα η Apivita. 

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων το 2020 σηματοδότησε ελεγχόμενη μείωση του τζίρου της κατά 8% στα 43,9 εκατ. ευρώ λόγω της νόσου Covid-19 και των διαδοχικών lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 2,05 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. 

Η πολυκαναλική παρουσία της Apivita

Δραστηριοποιουμενη και στη λιανική η Apivita διατηρεί το κατάστημα – ναυαρχίδα του εμπορικού της σήματος στην οδό Σόλωνος στο Κολωνάκι καθώς και ενός ακόμη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ισχυρό τμήμα παρουσίας της στην ελληνική αγορά λιανικής αποτελεί το δίκτυο των φαρμακείων. 

Η μάρκα της βάσει στοιχείων της ίδιας της εταιρείας εντοπίζεται σε πάνω από 3.800 φαρμακεία στην Ελλάδα και σε περισσότερα από 3.000 σημεία πώλησης διεθνώς. Ένα ακόμα κανάλι της αγοράς, το οποίο ήδη έχει καλλιεργήσει με τη θέση της σε αυτό, είναι τα ξενοδοχεία και οι χώροι spa, όπου αποτελεί έναν τομέα που μέσα στα επόμενα χρόνια προσβλέπει να αναπτύξει περαιτέρω, έχοντας μάλιστα βασικούς ανταγωνιστές σε αυτήν την κατηγορία όπως είναι ο Κορρές ή ο Παπουτσάνης.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της στην αγορά έχει πολυκαναλική διάσταση, όπου προστίθενται και δίαυλοι πωλήσεων όπως είναι τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, αλλά και η επιλεκτική διανομή με την παρουσία της Apivita σε καταστήματα της αλυσίδας Hondos Center αλλά και στα Attica, ενώ καίριος πυλώνας δραστηριότητας είναι και αυτός του travel retail με παρουσία σε χώρους πώλησης αεροδρομίων. 

H φιλοσοφία για τον σεβασμό του περιβάλλοντος και το βιοκλιματικό εργοστάσιο

Βασικά στοιχεία επιχειρηματικής φιλοσοφίας για την Apivita αποτέλεσαν ανέκαθεν η εναρμόνιση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικό αυτής της φιλοσοφίας είναι το βιοκλιματικό εργοστάσιο που διατηρεί στο Μαρκόπουλο, το οποίο από άποψης αρχιτεκτονικού σχεδιασμού προσομοιάζει στη λειτουργία μίας κυψέλης καθώς συγκεντρώνει το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε επιμέρους χώρους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο εργοστάσιό της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια στιγμή η Apivita αποτέλεσε την πρώτη ελληνική εταιρεία που απέκτησε πιστοποίηση  Β Corporation, η οποία την καθιστά μέλος ενός διεθνούς δικτύου εταιρειών που στο επίκεντρο έχουν την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.