25 Απρ 2024
READING

3 στους 5 καταναλωτές είναι έτοιμοι να μποϊκοτάρουν brands που δεν υπολογίζουν την κλιματική αλλαγή

5 MIN READ

3 στους 5 καταναλωτές είναι έτοιμοι να μποϊκοτάρουν brands που δεν υπολογίζουν την κλιματική αλλαγή

3 στους 5 καταναλωτές είναι έτοιμοι να μποϊκοτάρουν brands που δεν υπολογίζουν την κλιματική αλλαγή

Τον μεγάλο ρόλο που παίζει πλέον η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή στις επιλογές των καταναλωτών φώτισε η πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν η Dentsu International και η Microsoft Advertising. Στην έρευνα, με τίτλο «Η άνοδος των sustainable μέσων», συμμετείχαν περισσότερα από 24.000 άτομα από 19 χώρες και επίκεντρο ήταν η συμπεριφορά και η στάση των καταναλωτών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα δείχνουν πόσο πολύ έχει ενισχυθεί η σημασία του παράγοντα που αφορά την κλιματική αλλαγή, όσον αφορά τις επιλογές του κοινού στην καθημερινότητά του. Για την ακρίβεια, το 59% των καταναλωτών δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα brands που δεν κάνουν αρκετά ενταντίον της κλιματικής αλλαγής μέσα στον επόμενο χρόνο και μάλιστα ένα συντριπτικό 91% θέλουν οι εταιρείες να δείξουν με λεπτομέρειες τι ακριβώς κάνουν για το περιβάλλον. Αυτή η επιθυμία για περισσότερη ενημέρωση και πληροφορία είναι συντονισμένη και με την άποψη του 42% των καταναλωτών ότι χρειάζεται τα brands να παρουσιάζουν διαφανή στοιχεία για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η παραγωγή και η διαφήμιση των προϊόντων τους.

Μάλιστα, οι άνθρωποι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή σε ποσοστό 86%, νούμερο που ξεπερνάει, έστω και με μικρή διαφορά, εκείνο που αντιστοιχεί στην ανησυχία για τον Covid (85%), αλλά και για την υγεία συγγενών και φίλων (79%) και για το κόστος ζωής (76%).

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός brand έναντι κάποιου άλλου παίζει ακόμα το αν οι πρακτικές που χρησιμοποιεί για την προώθηση και τη διαφήμιση των προϊόντων του είναι φιλικές για το περιβάλλον, καθώς πάνω απο το 75% των καταναλωτών θα ήθελε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να διαθέτει τα χρήματά του μόνο σε brands που εφαρμόζουν «πράσινες και βιώσιμες» καμπάνιες. 

Το ενδιαφέρον είναι, επιπλέον, ότι οι καταναλωτές θεωρούν υπεύθυνους για την επιβάρυνση στο περιβάλλον κατά σειρά τις κυβερνήσεις (51%), τις εταιρείες (43%) και τη βιομηχανία της διαφήμισης (36%), ενώ μόνο ένα 17% συνδέει τη δική τους καταναλωτική συμπεριφορά, δηλαδή δραστηριότητες όπως το ψάξιμο στο ίντερνετ, το gaming, η τηλεόραση και το streaming, με αρνητική επίδραση στην κλιματική αλλαγή.

Δείτε ακόμα: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν το sustainability αλλιώς

Βέβαια, τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την εντύπωση που έχουν οι καταναλωτές για τις εταιρείες και το marketing τους, όχι την πραγματικότητα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν, όπως εξηγεί ο CEO της Dentsu, ότι ήδη πολλά brands έχουν δραστηριοποιηθεί και προσαρμόζουν τη διαφημιστική στρατηγική τους στης ανάγκες που θέτει η περιβαλλοντική κρίση.

Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση η συζήτηση γύρω από το sustainable marketing, που πλέον απαιτούν και οι ίδιοι οι καταναλωτές από τις εταιρείες να υιοθετήσουν.

Πώς μπορεί μια εταιρεία να εφαρμόσει βιώσιμες πρακτικές στο marketing

Ίσως για έναν παραδοσιακό marketer η έννοια της βιωσιμότητας δύσκολα θα μπορούσε να χωρέσει στο marketing, που τόσο πολύ είναι συνυφασμένο με το κέρδος μιας εταιρείας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν επαγγελματίες του χώρου, για να γίνει κατανοητό πώς μπορεί το marketing να συμβάλει στο χτίσιμο ενός βιώσιμου brand, αρκεί να διευρυνθεί αυτό που περιλαμβάνει η ίδια η έννοια του marketing: δεν πρέπει να θεωρείται το μέσο που βρίσκει τρόπους να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών με σκοπό το κέρδος, αλλά ως συνολική προσέγγιση του πώς μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, ώστε να έχει απήχηση το προϊόν μιας εταιρείας, αλλά χωρίς να χάνονται από το πλάνο οι επόμενες γενιές και η ανάγκη τους να μπορούν στο μέλλον να καλύψουν και τις δικές τους ανάγκες.

Αλλά καθώς η κερδοφορία μιας επιχείρησης είναι στους πρωταρχικούς στόχους του marketing, θα πρέπει τώρα οι επαγγελματίες του κλάδου να συνεργαστούν σε στρατηγικές που λαμβάνουν υπόψη τους και προωθούν την περιβαλλοντική ευημερία και την κοινωνική ισότητα, με τρόπο όμως ωφέλιμο και για την επιχείρηση. Αλλάζει δηλαδή το ίδιο το οικοσύστημα στο οποίο δραστηριοποιείται πλέον ο κλάδος.

Δείτε ακόμα: Η θέση του Chief Sustainability Officer αποκτά μεγάλη σημασία για τις εταιρείες

Το sustainable marketing, λοιπόν, που απαιτούν πλέον και οι καταναλωτές, ξεδιπλώνεται σε βασικά βήματα: 

στη φάση του product development, που σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη προϊόντων που συνδυάζουν βιωσιμότητα και κερδοφορία

στη στρατηγική που ακολουθείται συνολικά, σε πρακτικές αποφάσεις που μπορεί να αφορούν, λόγου χάρη, πτυχές όπως το packaging ή η διαχείριση αποβλήτων

στο branding και τη διαφήμιση, όπου πρέπει να δίνεται έμφαση στον πολιτισμικό αντίκτυπο και το μήνυμα που μπορεί να περνάει στον καταναλωτή ένα brand, ώστε να ενθαρρύνονται, αντίστοιχα, και οι βιώσιμες επιλογές από την πλευρά του κοινού

στις συνεργασίες με άλλες εταιρείες και brands, ανάλογα με τον κλάδο, ώστε κάθε ωφέλιμη περιβαλλοντικά απόφαση να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ένα καλό παράδειγμα εδώ είναι η πρόσφατη σύμπραξη των κολοσσών Target και Walmart για την εύρεση μιας λύσης για βιώσιμα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

στην εκπαίδευση και τη συνειδητοποίηση σχετικά με τις αξίες της βιωσιμότητας στο πλαίσιο των ίδιων των εταιρειών, ώστε να γίνει κτήμα όλων πως ουσιαστικά κάθε έκφανση της δραστηριότητας μιας εταιρείας αποτελεί ευκαιρία για μία ακόμα βιώσιμη επιλογή.

Μικρά αλλά κυρώς συνειδητά βήματα μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες σε περισσότερο φιλικές προς το πριβάλλον επιλογές. Έχει φτάσει πλέον η στιγμή που το ζητά όχι μόνο το ίδιο το περιβάλλον, αλλά και οι καταναλωτές, που δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.