01 Μάι 2024
READING

Η σφήνα της Παπουτσάνης στα απολυμαντικά επιφανειών ανάμεσα στους πολυεθνικούς κολοσσούς

4 MIN READ

Η σφήνα της Παπουτσάνης στα απολυμαντικά επιφανειών ανάμεσα στους πολυεθνικούς κολοσσούς

Η σφήνα της Παπουτσάνης στα απολυμαντικά επιφανειών ανάμεσα στους πολυεθνικούς κολοσσούς

Εάν συνδέσει κανείς το προϊόν με τη μάρκα Παπουτσάνης, ίσως με αυτόν τον τρόπο καταφέρει να αποκομίσει την ακριβή εικόνα, για την οποία η εταιρεία σε ένα μεγάλο βαθμό αναπτύσσεται, καθώς επενδύει στο brand που πρεσβεύει, αποτελώντας μία επιχειρηματική οντότητα με διαδρομή στην αγορά από το 1870 με ιδρυτή τον επιχειρηματία της εποχής, Δημήτρη Παπουτσάνη, στη Λέσβο, ο οποίος έκανε παραγωγή πράσινου σαπουνιού ελαιολάδου. Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο Μενέλαος Τασόπουλος, ο οποίος το 2010 ανέλαβε το μάνατζμεντ και το 32% των μετοχών της εταιρείας μαζί με τον Γιώργο Γκάτζαρο.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έχει για την Παπουτσάνης το επώνυμο προϊόν, είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση είδε στους πρώτους εννέα μήνες του 2021 τις πωλήσεις της στη συγκεκριμένη κατηγορία να αυξάνονται με 44% σε σχέση με τους εννέα μήνες του 2020. Ωστόσο ένας ακόμα τομέας, στον οποίο η ίδια η επιχείρηση ποντάρει είναι και αυτός των ξενοδοχειακών προϊόντων, όπου η προοπτική σύναψης συνεργασιών με μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για την πώληση και διάθεση των μικρών συσκευασιών περιποίησης και καλλυντικών (amenities) και αποτελεί έναν ακόμη επιχειρηματικό βραχίονα που μπορεί να προσδώσει επιπλέον προοπτικές ανάπτυξης στην επιχείρηση.

Μάλιστα και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που διατηρούν παρουσία στον τομέα αυτόν όπως είναι για παράδειγμα ο Κορρές, επενδύουν σημαντικά στην επέκτασή τους στον ξενοδοχειακό τομέα με ειδικά προϊόντα που απευθύνονται στις επιχειρήσεις αυτού του κλάδου. Για την Παπουτσάνης όμως οι εννέα μήνες του 2021 έφεραν αύξηση πωλήσεων στα αγαθά που προορίζονται για τον ξενοδοχειακό τομέα, κατά 48%. Βέβαια, όλα τα παραπάνω συγκρίνονται με μία περίοδο όπως η περσινή, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ γνώρισαν κάμψη πωλήσεων λόγω της πανδημίας. 

Η είσοδος στα απολυμαντικά επιφανειών

Μία από τις πρόσφατες κινήσεις της Παπουτσάνης ήταν να εισέλθει πρόσφατα και στα απολυμαντικά επιφανειών με τη σειρά Natura 1for all, τοποθετούμενη απέναντι στον διεθνή και πολυεθνικό ανταγωνισμό που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα και απαρτίζεται από εταιρείες όπως η Unilever με τα προϊόντα Kleenex ή έναντι της Reckit Benckiser που παράγει το Dettol. Μέσα από αυτή την κίνηση η Παπουτσάνης πόνταρε και στο επαγγελματικό δίκτυο συνεργασιών που διαθέτει σε επίπεδο B2B πελατών, γεγονός που κατά την στρατηγική προσέγγιση της επιχείρησης της δίνει την δυνατότητα να μεγαλώσει και σε μία ακόμα κατηγορία πέρα από τις ήδη υπάρχουσες. Είχε προηγηθεί και η είσοδος στην αγορά των αντισηπτικών για τα χέρια εντός του 2020, δεδομένης της ευκαιρίας που άνοιξε εκεί η έλευση της πανδημίας, όπου δημιούργησε μία νέα σειρά προϊόντων σε διάφορα μεγέθη με τη μάρκα Natura και επί της ουσίας ανέπτυξε ευρεία παρουσία στη λιανική με επώνυμο προϊόν. 

Mακριά από την ανάπτυξη ενός b2c e-shop ποντάρει στο επαγγελματικό κανάλι

Στον ξενοδοχειακό τομέα πάντως, η Παπουτσάνης δεν έχει μείνει μόνο στα παραδοσιακά κανάλια πώλησης, καθώς έχει δημιουργήσει ένα πλήρως λειτουργικό ιστότοπο, μέσω του οποίου η εκάστοτε ξενοδοχειακή επιχείρηση έχει την δυνατότητα να μπει, να παραγγείλει και κατ’ επέκταση να παραλάβει της ειδικού μεγέθους συσκευασίες. Στο εν λόγω e-shop η Παπουτσάνης έχει εντάξει όλες τις ξενοδοχειακές σειρές προϊόντων της όπως είναι τα Olivia, Olivia Fusion, Olive Care, Eau de Grece, Skin Essentials, Karavaki και άλλες μεταξύ αυτών. Στην αγορά των ξενοδοχειακών προϊόντων η εκτίμηση είναι ότι η φετινή χρονιά ότι θα κινηθεί αυξητικά σε ποσοστό πάνω από 60% σε πωλήσεις σε σύγκριση με το 2020.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο δημιουργίας και πλατφόρμας B2C που θα απευθύνεται στο καταναλωτικό κοινό δεν είναι στα πλάνα της εταιρείας, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στα φυσικά σημεία λιανικής και στο γεγονός ότι το προϊόν της κερδίζει πόντους στην αγορά μέσω της απευθείας επαφής με τον καταναλωτή, ο οποίος θα ανοίξει τη συσκευασία με το σαμπουάν ή το αφρόλουτρο, θα το μυρίσει και στη συνέχεια θα το αγοράσει. 

Στη βασική γκάμα των δραστηριοτήτων της είναι και η σαπωνομάζα, μία κατηγορία που το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει προσθέσει και συνθετικά προϊόντα στο δυναμικό της, όπου εκτός από την υψηλή προστιθέμενη αξία που έχουν οι συνθετικές σαπωνομάζες, στις οποίες πρόσφατα εισήλθε η Παπουτσάνης και εκτός των άλλων παρουσιάζουν και περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέσω αυτής της κίνησης προβάλλεται η δημιουργία συνθετικών σαπουνιών. 

Στρατηγικά η εταιρεία προσβλέπει στην περεταίρω ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά μέσα από τα επώνυμα προϊόντα που διαθέτει στα σημεία λιανικής, αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητας σε επίπεδο πωλήσεων στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγει για τρίτους. Στον τομέα των επενδύσεων κατά τα τελευταία τρία χρόνια η Παπουτσάνης δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ για να εκσυγχρονίσει και να βελτιστοποιήσει την παραγωγική της διαδικασία, ενισχύοντας τους αυτοματισμούς στο εργοστάσιό της στη Ριτσώνας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.