20 Απρ 2024
READING

Τελικά η άνοδος των EVs επηρεάζει τις πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων;

4 MIN READ

Τελικά η άνοδος των EVs επηρεάζει τις πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων;

Τελικά η άνοδος των EVs επηρεάζει τις πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων;

Ορισμένες startup αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η Lucid και η Rivian συχνά επισημαίνουν ότι όπως έχει αποδείξει και η Tesla, αρκετοί αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πρόθυμοι στο να δοκιμάσουν νέα brands. Ωστόσο αυτό που ισχύει για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ισχύει και για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η Ford, η General Motor και η Volkswagen.

Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα προσελκύουν περισσότερο πελάτες, οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι αυτοκινήτων από εταιρείες που εδρεύουν στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του site αυτοκινήτων Edmunds.com. Κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων είναι σε θέση να προσελκύσει μία μερίδα του καταναλωτικού κοινού, η οποία είναι αρκετά περιζήτητη. Αποτελούν μία μερίδα πωλήσεων, οι οποίες όχι μόνο μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα προσοδοφόρες για την βιομηχανία των αυτοκινήτων, αλλά θα είναι και σε θέση να προσελκύσουν νέους μακροπρόθεσμους πελάτες.

Μεταξύ των αγοραστών του νέου Ford Mustang Mach-E, σχεδόν το (70%) δεν συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους ήδη υπάρχοντες πελάτες της Ford σύμφωνα με το Edmunds.com. Μία παρόμοια τάση φαίνεται να ισχύει και για τη μάρκα Chevrolet της General Motors. Πιο συγκεκριμένα το (60%) των αγοραστών του μοντέλου Chevrolet Bolt, αγόρασε για πρώτη φορά από το brand Chevrolet. Επιπλέον και για τη Volkswagen, η οποία πουλά πολύ λιγότερα οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκριτικά με τη Chevrolet ή τη Ford, η διαφορά ήταν σαφώς μικρότερη αλλά εξίσου αισθητή, καθώς ανάμεσα στο καταναλωτικό κοινό που επέλεξε να αγοράσει το ηλεκτρικό όχημα SUV ID.4, το (72%) δεν ανήκαν στους μόνιμους καταναλωτές που επιλέγουν το brand VW.

Διαβάστε επίσης: Η Hyundai επενδύει στα ηλεκτροκίνητα αλλά και στα οχήματα υδρογόνου

Τα πράγματα φαίνεται να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και για το νέο pickup F-150 Lightning, καθώς μεταξύ των αγοραστών που το απέκτησαν το (70%-80%) υπήρξαν καινούργιοι στη Ford. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα των πωλήσεων των μεγάλων brand αυτοκινήτων κυμαίνονται ως εξής. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, η GM πούλησε περίπου 25.000 Bolt EV και EUV, η Ford πούλησε περίπου 18.000 Mach-E ενώ η VW πούλησε 12.000 ID.4. Παρόλα αυτά η Tesla εξακολουθεί να ξεπερνά σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η απόκτηση νέων πελατών συμβάλλει αρκετά στην ανάπτυξη της εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίας. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι να διατηρηθούν οι συγκεκριμένοι νέοι πελάτες μακροπρόθεσμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το επόμενο όχημα που θα επιλέξουν να αγοράσουν από το εκάστοτε brand πιθανώς να είναι ηλεκτροκίνητο.

Ωστόσο η απήχηση των ολοκαίνουριων SUVs δε θα διαρκέσει για πάντα, από τη στιγμή που σε βάθος χρόνου τελικά τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντικατασταθούν από κάποιο ήδη αγαπημένο brand. Αυτό συμβαίνει διότι μια αυτοκινητοβιομηχανία επαναπαύεται στο γεγονός ότι το ήδη υπάρχον καταναλωτικό της κοινό θα ανταλλάξει το ηλεκτρικό του όχημα με κάποιο καινούριο μοντέλο, κάτι το οποίο σημαίνει χαμηλότερο ποσοστό νέων πελατών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο της Nissan και συγκεκριμένα του μοντέλου Leaf, οι αγοραστές του οποίου όταν κυκλοφόρησε το 2012 ήταν κατά βάση νέοι πελάτες της εταιρείας. Εκείνες τις μέρες το Leaf ήταν σχεδόν το μόνο EV που μπορούσε να αγοράσει κάποιος Αμερικανός καταναλωτής. Σήμερα το συγκεκριμένο μοντέλο αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό, καθώς μόλις το (50%) των αγοραστών του είναι νέοι πελάτες για την εταιρεία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλοί πελάτες της Leaf ανταλλάσσουν τώρα τα παλιά τους Leaf ώστε να αποκτήσουν καινούρια πιο σύγχρονα.

Η πρώτη πρόκληση λοιπόν για τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι να διαθέτουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και ποικιλία οχημάτων για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο επιθυμεί άμεσα να αποκτήσει ένα νέο πιο σύγχρονο μοντέλο. Η GM έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει περισσότερα από 30 νέα EV μέχρι το 2025. Παρόλα αυτά η σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση του καταναλωτή, διότι μία όμορφη αγοραστική εμπειρία σε κάποια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση των πωλήσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.