23 Απρ 2024
READING

Γιατί η Pinduoduo επενδύει στο τομέα της γεωργίας;

3 MIN READ

Γιατί η Pinduoduo επενδύει στο τομέα της γεωργίας;

Γιατί η Pinduoduo επενδύει στο τομέα της γεωργίας;

Τα τελευταία χρόνια η πλατφόρμα Pinduoduo θεωρείται ο ισχυρότερος ανταγωνιστής του Alibaba. To Alibaba κατέγραψε 863 εκατομμύρια ετήσιους ενεργούς καταναλωτές στις retail πλατφόρμες του μέσα στο διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών, ενώ οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες της Pinduoduo ξεπέρασαν τα 740 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, το οποίο έληξε τον Σεπτέμβριο.

Με στόχο να καταφέρει να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί, η Pinduoduo ακολουθεί μία διαφορετική διαδρομή από τον αντίπαλό της. Αντί να εστιάσει στο κομμάτι της ανάπτυξης του λεγόμενου cloud computing όπως το Alibaba, αυτό που κάνει είναι να επενδύει στο τομέα της γεωργίας.

Τον Αύγουστο η Pinduoduo παρουσίασε το γεωργικό της πρόγραμμα αξίας 10 δισεκατομμυρίων yuan (1,57 δισεκατομμύρια δολάρια), με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσιμων αναγκών του αγροτικού τομέα αλλά και γενικότερα των αγροτικών περιοχών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνει πιθανές χρηματοδοτήσεις σε startups επιχειρήσεις κατηγορίας agritech, επιχορηγήσεις για ερευνητικές ανάγκες, καθώς και για πιθανή κατάρτιση ταλέντων. Το πρόγραμμα δεν συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τη κερδοφορία της εταιρείας, καθώς οποιαδήποτε πιθανά κέρδη θα διατεθούν για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Ορισμένοι λαμβάνουν τη συγκεκριμένη επενδυτική ενέργεια της Pinduoduo στο τομέα της γεωργίας ως μια προσπάθεια για την μείωση της αγροτικής φτώχιας, ενώ κάποιοι άλλοι ως μία απάντηση ως προς το πρόσφατο κάλεσμα του Πεκίνου για “common prosperity”-κοινή ευημερία, κάτι το οποίο  υποδηλώνει την ευημερία που μοιράζονται όλοι, τόσο σε υλικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Ωστόσο η εταιρεία επανέλαβε ότι ο τομέας της γεωργίας αποτελούσε βασική δραστηριότητά της από την αρχή.

Διαβάστε επίσης: Κινεζικές εφαρμογές διαδικτυακών σουπερμάρκετ με 500 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση η καθεμία  

Η Pinduoduo, η οποία ιδρύθηκε το 2015, απογειώθηκε πουλώντας φρούτα μέσω διαδικτύου προτού αρχίσει σταδιακά να διευρύνει τις κατηγορίες προϊόντων της. Για πολλούς καλλιεργητές το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν σωτήριο. Γενικότερα η γεωργία στην Κίνα κυριαρχούνταν από εκατομμύρια μικρές οικογενειακές φάρμες, οι οποίες στηρίζονταν κατά βάση σε διανομείς ώστε να καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εθνικό επίπεδο. Έτσι αυτό που έκανε η Pinduoduo είναι ότι με την εγγραφή των αγροτών στη πλατφόρμα, παρείχε απευθείας εκπαίδευση ώστε να γίνουν έμπειροι χειριστές ψηφιακών καταστημάτων αλλά και επαγγελματίες έμποροι. Μέσω αυτού κατάφερε να προσελκύσει πωλητές γεωργικών προϊόντων, την περίοδο που το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Κίνα ανθίζει.

Η Pinduoduo δεν είναι η μόνη κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα που προσπαθεί να αναδείξει τα αγροτικά προϊόντα στα αστικά νοικοκυριά. Η πλατφόρμα Taobao της Alibaba είχε θέσει ως βασική της πρωτοβουλία το αγροτικό ηλεκτρονικό εμπόριο, προσφέροντας τη δυνατότητα στους να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω  livestreaming.

Παρόλα αυτά η Pinduoduo επιδιώκει να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής, εστιάζοντας κυρίως σε γεωργικές τεχνολογικές δυνατότητες, οι οποίες θα έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τη προσφορά και τη ζήτηση, να βελτιώνουν την παραγωγικότητα, να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα αλλά και να προωθούν την αξία των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.  Εκτός από την άνοδο των πωλήσεων και της γενικότερης ανάπτυξης, η Pinduoduo συνεργάζεται με ερευνητικά ινστιτούτα με στόχο την εφαρμογή βιομηχανικών προτύπων για προϊόντα όπως είναι το κρέας και τα σπαρτά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.