25 Απρ 2024
READING

Η Uniqlo σχεδιάζει να παράγει ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030

3 MIN READ

Η Uniqlo σχεδιάζει να παράγει ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030

Η Uniqlo σχεδιάζει να παράγει ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030

H κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα με απειλητικές προεκτάσεις, και οι ειδικοί μιλούν πια με πολύ συγκεκριμένους αριθμούς και θέτουν επίσης πολύ συγκεκριμένους στόχους στις βιομηχανίες, για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα τόσο, ώστε να κάνει όντως τη διαφορά στο μέλλον. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη βιομηχανία της μόδας, η πιο πρόσφατη δέσμευση των μεγάλων brands είναι ότι μέχρι το 2050 θα έχουν καταφέρει να μηδενίσουν τις εκπομπές τους αερίων θερμοκηπίου.

Στα πλαίσια αυτού, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Uniqlo, Fast Retailing, δήλωσε ότι τα ρούχα της θα αποτελούνται κατά 50% από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου δράσης της για τη βιωσιμότητα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Επί του παρόντος, περίπου το 15% του πολυεστέρα που χρησιμοποιεί η εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων προέρχεται από ανακυκλωμένα μπουκάλια. Η εταιρεία λέει ότι θα ξεκινήσει με συνθετικές ίνες, όπως το νάιλον, καθώς θα αρχίσει να αυξάνει την αναλογία ανακυκλωμένων υλικών στα ρούχα της.

Η Fast Retailing διατύπωσε επίσης το σχέδιο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Στις δικές της δραστηριότητες, η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει αυτές τις εκπομπές κατά 90% από τα επίπεδα του 2019. Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα καταστήματά της θα είναι το κλειδί, καθώς τα καταστήματα ευθύνονται για την πλειονότητα των συνολικών εκπομπών της εταιρείας. Η εταιρεία στοχεύει να εκπέμπει 40% λιγότερες εκπομπές από τα καταστήματα που βρίσκονται στους δρόμους και 20% λιγότερες από τα καταστήματά της μέσα σε εμπορικά κέντρα.

Το σχέδιο βασίζεται στην μετάβαση των καταστημάτων της Fast Retailing από την ηλεκτρική ενέργεια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επί του παρόντος, 64 καταστήματα Uniqlo σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλα τα καταστήματα στη Βόρεια Αμερική και ορισμένα στη Νοτιοανατολική Ασία θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και θα ολοκληρώσουν τη μετάβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους που λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η Fast στοχεύει επίσης να ενθαρρύνει τις εταιρείες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού της να μειώσουν τις εκπομπές τους. Μεταξύ των προμηθευτών πρώτων υλών και των ραφείων της, στοχεύει σε μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2030, με βάση τα επίπεδα του 2019.

Η βιομηχανία μόδας θεωρείται ευρέως η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο. Για αυτό η Fast Retailing δήλωσε ότι θα μειώσει τα απόβλητα βελτιώνοντας την ακρίβεια των προβλέψεων του όγκου παραγωγής της και μεταρρυθμίζοντας τις λειτουργίες της εφοδιαστικής της. Αναμένει ότι αυτά τα βήματα θα τη βοηθήσουν να πουλήσει όσα παράγει.

Η εταιρεία κατασκευής casual ενδυμάτων θα συλλέγει επίσης περισσότερα μεταχειρισμένα ρούχα. Η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει μια υπηρεσία συλλογής που θα χρησιμοποιεί το προσωπικό διανομής που εμπλέκεται στην παράδοση των παραγγελιών στις πόρτες των πελατών.

Η Fast Retailing σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί περισσότερο με κατασκευαστές άλλων βιομηχανιών, όπως κατασκευαστές αυτοκινήτων και κατασκευαστές οικοδομικών υλικών, ώστε να δημιουργήσουν μια ερευνητική μονάδα το 2022, η οποία θα ειδικεύεται στην κυκλοφορία των ενδυμάτων και στην ανάπτυξη νέων υλικών.

Άλλες μάρκες ενδυμάτων κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Η Patagonia, μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής ρούχων για εξωτερικούς χώρους, σκοπεύει να κατασκευάζει τα ρούχα της με όλα τα ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2025. Η Hennes & Mauritz, επίσης, έχει ως στόχο το 2030 όλα τα ρούχα της να είναι κατασκευασμένα είτε από ανακυκλωμένα είτε από υλικά που προέρχονται από βιώσιμες πηγές.

Συγκριτικά με τα πλάνα αυτών των εταιρειών, οι δεσμεύσεις της Fast Retailing φαντάζουν κάπως συγκρατημένες. Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει το αντίθετο και τονίζει ότι βάζει πρώτα τους πελάτες μας ενώ παρουσιάζει αυτούς τους στόχους ως τους μέγιστους για τους οποίους μπορεί να δεσμευτεί η μάρκα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.