27 Απρ 2024
READING

Sneakers με το logo του Lidl και πουλόβερ McDonalds: ένα αναπάντεχο fashion trend

3 MIN READ

Sneakers με το logo του Lidl και πουλόβερ McDonalds: ένα αναπάντεχο fashion trend

Sneakers με το logo του Lidl και πουλόβερ McDonalds: ένα αναπάντεχο fashion trend

Πριν δύο περίπου μήνες τα sneakers τα Lidl προκάλεσαν αίσθηση στην αγορά, τραβώντας την προσοχή σε ένα fashion trend που ίσως σε κάποιους φανεί κάπως περίεργο: το γερμανικό εκπτωτικό σούπερ μάρκετ λάνσαρε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με τα έντονα χρώματα του λογοτύπου του, σε design που παραπέμπει στο στυλ των ‘90s, που έχει επανέλθει στη μόδα ανανεωμένο. Τα sneakers αυτά πωλούνταν για 13 ευρώ και σε λίγες μέρες (σε κάποια καταστήματα και σε λίγες ώρες) είχαν εξαντληθεί, ενώ πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν σε πλατφόρμες μεταπώλησης στη διπλάσια ή τριπλάσια τιμή.

Ίσως και το ίδιο το Lidl δεν περίμενε αυτήν την επιτυχία. Όλα ξεκίνησαν από μια φωτογραφία που δημιούργησε ως αστείο το Lidl Γερμανίας, με ένα αθλητικό παπούτσι με τα χρώματα και το λογότυπο της εταιρείας. Η φωτογραφία, που βρισκόταν online, είχε τέτοια επιτυχία, που στήθηκε μια μικρή καμπάνια γύρω της με μια εφαρμογή με ένα αντίστοιχο ψηφιακό παπούτσι, και ένα sharing challenge που ανέδειξε νικητές στους οποίους δόθηκαν 400 ζευγάρια. Η υπόλοιπη ιστορία καταλήγει στο σήμερα, που πλέον ένα τέτοιο ζευγάρι sneakers κοστίζει στο eBay πάνω από 1000 ευρώ (ναι, χίλια). Έξτρα ικανοποίηση στον αγοραστή προσθέτει συνήθως η δυνατότητα να υπάρχει διαθέσιμο και ένα ζευγάρι αντίστοιχες αθλητικές κάλτσες, με το γνωστό logo, ώστε να φορεθούν σεταρισμένα.

Το παράδειγμα του Lidl είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό αυτής της τάσης που αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές βρίσκουν μια ιδιαίτερη στυλιστική αξία σε κοινότυπα λογότυπα της καθημερινότητας, ως το flipside της logomania που συνήθως αφορά το μεγάλα ονόματα της μόδας, από τον Louis Vuitton και τον Gucci μέχρι τον Fendi και τη Chanel. 

Δείτε ακόμα: Οι τάσεις της μόδας που μας απασχόλησαν το 2021

Γιατί δεν πρόκειται μόνο για το Lidl. Έπειτα από αυτήν την επιτυχία, το αντίπαλον δέος του, το Aldi, λάνσαρε στο πλαίσιο της πρώτης Aldi Mania συλλογής του φούτερ, σανδάλια, φόρμες και πυτζάμες, που έγιναν όλα ανάρπαστα, ενώ τώρα κυκλοφόρησε ένα παλιομοδίτικο χριστουγεννιάτικο ζακάρ πουλόβερ με το logo του, καθώς και τσάντες και αντρικά εσώρουχα. Ανάλογο λανσάρισμα έχουν κάνει τα McDonalds, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το bucket καπέλο των IKEA, το 2020, που μοιάζει κομμένο από μία από τις χαρακτηριστικές μπλε τσάντες του brand.

Ωστόσο, ειδικοί που παρακολουθούν τα trends σημειώνουν ότι η τάση είχε ανιχνευθεί ήδη από το 2015, όταν σχεδιαστές όπως η Anya Hindmarch εμπνεύστηκαν για τις δημιουργίες τους από brands ειδών οικιακής χρήσης. Το σημείο-καμπή, βέβαια, ήρθε το 2017, όταν ο οίκος Balenciaga λάνσαρε μια tote τσάντα που όχι απλώς ήταν εμπνευσμένη από την μπλε τσάντα Frakta των IKEA, αλλά ήταν ουσιαστικά ακριβώς ίδια – εκτός από το λογότυπο και την τιμή (περίπου 1800 ευρώ).

Το 2019 είδαμε τον οίκο Burberry να χρησιμοποιεί ένα εισιτήριο των Βρετανικών Σιδηροδρόμων ως έμπνευση για ένα μπρελόκ του, αλλά και τους πρωτοποριακούς Vetements να χρησιμοποιούν λογότυπα της Vodafone και της Heineken. Κάπως έτσι τα brands της καθημερινότητας πέρασαν στο streetwear, χάρη σε νέους αντισυμβατικούς σχεδιαστές, που ήθελαν να κάνουν ίσως ένα statement εναντίον της logomania, που έχει επανέλθει δυναμικά, μάλιστα, ή απλώς να φέρουν έναν εναλλακτικό, απενοχοποιημένα κοινότυπο και προσγειωμένο αέρα στο streetstyle, ωστόσο υπογράφοντας σε οίκους με απρόσιτες για το ευρύ κοινό τιμές.

Έτσι, τώρα ήρθε πιθανόν η ώρα των σούπερ μάρκετ να πάρουν την εκδίκησή τους συνειδητοποιώντας ότι μπορούν ίσως να το κάνουν καλύτερα και μάλλον αυθεντικότερα, με γνήσιο χιούμορ, εμπλουτίζοντας τελικά την ποπ κουλτούρα χάρη στα social media και – φυσικά – ενισχύοντας και το brand awareness τους, κυριολεκτικά, με στυλ. 

To κοινό τους, πάντως, αν και δε γνωρίζουμε κατά πόσο ήταν οι παραδοσιακοί fashionistas ή όχι, φαίνεται ότι ήταν έτοιμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.