Septona: Το ελληνικό οικογενειακό παράδειγμα που τζιράρει πάνω από 80 εκατομμύρια

Mία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη διαδρομή της το 1975 με κύριο αντικείμενό της την παραγωγή μπατονέτας, κατάφερε να μεγαλώσει να γίνει έντονα εξαγωγική, διαθέτοντας τα προϊόντα της σε πολλές χώρες του κόσμου, την οικογένεια Ευαγγελίου, η οποία ηγείται της Septona, να επενδύει ακόμα και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του παραγωγικού της εξοπλισμού.

Η εξέλιξή της μάλιστα ήταν τέτοια στη διάρκεια των ετών με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας αμιγώς εξαγωγικής εταιρείας με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή προϊόντων βάμβακος και διάθεση ποσοστού που υπερβαίνει το 65% του τζίρου της σε αγορές του εξωτερικού όπως η Ευρώπη και τα Βαλκάνια, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι αραβικές χώρες η Λατινική Αμερική και ο Καναδάς, η Αυστραλία αλλά και αρκετές από τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκονται οι κόρες του ιδρυτή της επιχείρησης, Θωμά Ευαγγελίου, Κωνσταντίνα και Βασιλική, οι οποίες διαχειρίζονται τα πεπραγμένα της Septona, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα.

Η εξωστρέφεια της επιχείρησης ιδίως κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, ήταν αυτή που τη βοήθησε να αναπτυχθεί περισσότερο, επιλέγοντας στο διάστημα από το 2010 έως και το 2017 να επενδύσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ. 

Αυξάνοντας το εκτόπισμά της εντός του 2020 και υλοποιοώντας νέες κινήσεις και επενδύσεις φέτος

Στη διάρκεια του 2020  η εταιρεία κατάφερε να μεγαλώσει περαιτέρω, καθώς αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις της σε μωρομάντηλα στην ελληνική αγορά, ενώ ευρύτερα κατάφερε να μεγαλώσει και σε επίπεδο πωλήσεων. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι τα μωρομάντηλα κέρδισαν 10 μεριδιακές μονάδες στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ενώ η εταιρεία είχε προγραμματίσει το επαναλανσάρισμά τους εντός του 2021, προκειμένου να διατηρήσει την ενίσχυση του μεριδίου της στην κατηγορία και ταυτόχρονα να το διευρύνει. Σημαντική ώθηση έλαβε σε κάθε περίπτωση και από τα αντισηπτικά προϊόντα, όπως καθαριστικές λοσιόν χεριών και αντισηπτικά μαντηλάκια κατά την διάρκεια εκδήλωσης της νόσου Covid-19. Στο πλάνο της είναι μάλιστα να δημιουργήσει και νέα προϊόντα με αντισηπτικές ιδιόκτητες. Στρατηγική στόχευση αποτελεί επίσης και η ανάπτυξη νέων οικολογικών προϊόντων στην κατηγορία βιοδιασπώμενων αγαθών υπό την ονομασία Eco Life που έχει ήδη φέρει στην αγορά. 

Στον τομέα των επενδύσεων προέβη σε δαπάνη για την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και στην επέκταση των εγκαταστάσεών της για να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμικότητα και να πετύχει περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας. 

Αύξησε τις πωλήσεις της κατά 13 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη της σε 6,5 εκατ. ευρώ

Οι πωλήσεις του ομίλου στη διάρκεια του 2020 σε 83,2 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,5%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στη συνολική αύξηση των πωλήσεων της μητρικής εταιρείας Septona Α.Ε. κατά 12,3 εκατ. ευρώ και της θυγατρικής στη Βουλγαρία κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από τους φόρους ανήλθαν σε 6,1 εκατ. ευρώ το 2020 από 2,59 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. 

Να σημειωθεί ότι η πανδημία ήταν αυτή που ευνόησε σημαντικά την εταιρεία, δεδομένου ότι οι πωλήσεις της πραγματοποιούνται μέσα από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν διέκοψαν λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους ούτε μία στιγμή την λειτουργία τους, σε συνδυασμό με την παραγωγή σε μαντηλάκια και αντισηπτικά προϊόντα, των οποίων οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκαν από τον Μάρτιο του 2020 και ύστερα. Θα θυμίσουμε ενδεικτικά τις μετρήσεις της Nielsen, ο οποίες στην κατηγορία των καθαριστικών προϊόντων ως προς τις πωλήσεις τους στο διάστημα από την τελευταία εβδομάδα του 2020 έως και τις 22 Μαρτίου του ιδίου έτους, στην κατηγορία των καθαριστικών – απολυμαντικών έκαναν λόγο για αύξηση 246,7% στα σαπούνια, 184,2% στη χλωρίνη, 147,4% στα καθαριστικά σπιτιού και 133,8% στα αντισηπτικά μαντηλάκια, επομένως μπορούμε να αντιληφθούμε και την θετική επίδραση που είχε η εν λόγω κατηγορία στα ευρύτερα αποτελέσματα και στην πορεία της Septona. 

Η Septona ιδρύθηκε 1973 με αρχικό αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή μπατονετών. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων προσωπικής υγιεινής, όπως μωρομάντηλα, βρεφοκαλλυντικά, δίσκους και μαντηλάκια ντεμακιγιάζ, σερβιέτες, υγρά μαντήλια καθαρισμού και υποσέντονα. Επί του παρόντος απασχολεί 569 εργαζόμενους στα τέσσερα εργοστάσιά της στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στο εργοστάσιο στην Βουλγαρία για να καλύπτει τις ανάγκες των εξαγωγών στις χώρες κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

H οικογένεια Ευαγγελίου εντούτοις διατηρείται διαρκώς δραστήρια και ενεργή στον τομέα του επιχειρείν. Κάτι τέτοιο άλλωστε αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες δραστηριότητες των αδελφών Κωνσταντίνας και Βασιλικής με την εμπλοκή τους στον τομέα των επενδύσεων σε real estate και τουρισμό, καθώς ίδρυσαν την εταιρεία, VaCon Properties IKE με αντικείμενο την ανέγερση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και στην εκμετάλλευση τουριστικών δραστηριοτήτων.