22 Ιαν 2025
READING

Γιατί η Pandora δε θέλει να μπει στο Amazon

4 MIN READ

Γιατί η Pandora δε θέλει να μπει στο Amazon

Γιατί η Pandora δε θέλει να μπει στο Amazon

To επιτυχημένο brand κοσμημάτων Pandora φαίνεται ότι δε γοητεύεται από τις δυνατότητες του κολοσσού που λέγεται Amazon, ούτε από την multibrand πλατφόρμα του Farfetch, όπως δήλωσε πριν λίγες μέρες ο CEO του. Αντ’αυτών, προτιμά να επενδύσει περισσότερο στα φυσικά του καταστήματα και το δικό του online store.

Πιο συγκεκριμένα, ο Alexander Lacik δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι αναγνωρίζει πώς μπορούν να βοηθήσουν πλατφόρμες όπως το Amazon, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά και νέα brands, που ακόμα προσπαθούν να χτίσουν το κοινό τους. Το Amazon τους προσφέρει ουσιαστικά ένα τεράστιο κοινό, χωρίς σύνορα. Ωστόσο, η Pandora δεν έχει αυτήν την ανάγκη. «Εγώ έχω ήδη ένα κοινό», είπε χαρακτηριστικά. 

Γιατί, πράγματι, η Pandora είναι αυτήν τη στιγμή ίσως ο κατασκευαστής κοσμημάτων με τη μεγαλύτερη παραγωγή διεθνώς. Πρόκειται για μια τεράστια εταιρεία, αξίας 12,3 δισεκατομμυρίων, με έδρα της την Κοπεγχάγη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενίσχυσε τις επενδύσεις της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει παρουσία στην κινέζικη πλατφόρμα Τ-mall, όχι όμως και στις Amazon και Farfetch, τις μεγαλύτερες πλατφόρμες της δυτικής αγοράς στις οποίες θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί. 

Η επιτυχία της και η γρήγορη ανάπτυξή της οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι έχει βρει μια niche αγορά, που απευθύνεται σε ένα κοινό με πολύ συγκεκριμένες ανάγκες: τα κοσμήματά της είναι ακριβότερα από τα αξεσουάρ που πωλούνται μαζικά σε αλυσίδες fast fashion, φθηνότερα από καταξιωμένα, ιστορικά και σοφιστικέ brands όπως τα Tiffany’s, αλλά με στυλ που παραμένει εξίσου δελεαστικό για τις fashionistas των Millennials. Τα κοσμήματά της, με την ιδέα της δυνατότητας να μπορεί να συνθέσει κανείς το δικό του προσωπικό κομμάτι επιλέγοντας από μια ποικιλία charms, είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε η αγορά τους να αποτελεί μια εξατομικευμένη εμπειρία – άλλο ένα στοιχείο που συντελεί στην επιτυχία ενός brand. Παράλληλα, έχει καταφέρει να θεωρείται η go-to επιλογή για περιστάσεις όπως τα Χριστούγεννα και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, χάρη στα αντίστοιχα σχέδια και το κατάλληλο influencer marketing, που έγινε την κατάλληλη στιγμή. Με όλα αυτά, έχει κερδίσει ένα ένα εντυπωσιακό brand awareness.

Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Lacik, μιλώντας για την Pandora, «οκτώ στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως γνωρίζουν το brand, συνεπώς δε χρειάζομαι να σας κάνω να με μάθετε. Αυτό που χρειάζομαι να κάνω είναι να δείξω αυτό που έχω, και αυτό μπορώ να το κάνω πολύ καλύτερα αν έχω μια απευθείας σχέση με τον πελάτη». Η Pandora έχει κατακτήσει, λοιπόν, την πολυτέλεια να έχει μια άμεση σχέση με τους πελάτες της, να μπορεί να απευθύνεται σε αυτούς χωρίς να παρεμβάλλονται τρίτοι και, το κυριότερο, να είναι σίγουρη ότι το μήνυμά της φτάνει στον προορισμό του. Μάλιστα, ο Lacik χαρακτηρίζει «συμβιβασμό» τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε πλατφόρμες όπως η Amazon και στους πελάτες τους, έναν συμβιβασμό που το brand αυτό δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει.

Τα 2.600 φυσικά καταστήματα της Pandora σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύουν τα λεγόμενά του, και το γεγονός ότι η φυσική παρουσία του brand εξακολουθεί να του αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, υπογραμμίζει περαιτέρω την αξία της άμεσης σχέσης με τον πελάτη. Ακόμα και αυτήν την περίοδο, που οι αγορές προσπαθούν να επανέλθουν σε προπανδημικά επίπεδα, και ειδικότερα το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, το 62% των πωλήσεων της Pandora πραγματοποιήθηκαν στα φυσικά καταστήματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως σημειώνεται, σχεδόν τα δύο τρίτα των πελατών της είναι άντρες που αγοράζουν κοσμήματα για τις γυναίκες της ζωής τους, συντρόφους, μητέρες, παιδιά, και εκτιμούν τη βοήθεια που μπορούν να έχουν από το προσωπικό των καταστημάτων. Έτσι αναπτύσσεται δηλαδή μια σχέση που είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί ιντερνετικά. 

Η επιτυχία της Pandora και η αυτοπεποίθηση που της επιτρέπει να αρνηθεί τα όσα μπορεί να της προσφέρει ένα marketplace όπως τον Amazon υπογραμμίζουν επιπλέον ότι, ακόμα και τώρα, μια πανδημία μετά και με τη μεγάλη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές αγορές, το καταναλωτικό κοινό κάποια στοιχεία του φυσικού καταστήματος τα θεωρεί αναντικατάστατα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.