Διαφήμιση της Tesco με εμβολιασμένο Άη-Βασίλη προκαλεί αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

H διαμάχη για τους εμβολιασμούς αναδεικνύεται σε κάθες πτυχή της πανδημικής πραγματικότητας και το marketing και οι διαφημίσεις δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν. Αυτό αποδεικνύει η πρόσφατη συζήτηση και οι αντιδράσεις που προκάλεσε μια διαφήμιση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρωταγωνιστής του σποτ που πρωτοπαρουσιάστηκε στα μέσα Νοεμβρίου, ο Άγιος Βασίλης, που αποδεικνύεται εμβολιασμένος και εφoδιασμένος με διαβατήριο εμβολιασμού. Στη διαφήμιση, που δημιούργησε το διαφημιστικό agency Bartle Bogle, ακούγεται μια διασκευή του τραγουδιού των Queen «Don’t stop me now» και παρακολουθούμε ανθρώπους να είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν διάφορα εμπόδια και προβλήματα, από κλειστά εμπορικά κέντρα κα ελλείψεις τροφίμων, μέχρι blackouts, για να καταφέρουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Ακόμα και ο Άγιος Βασίλης ακούγεται στις ειδήσεις ότι μάλλον θα βρίσκεται σε καραντίνα, ώσπου αυτός εμφανίζεται να δείχνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του σε έναν ελεγκτή στα σύνορα, με το κοινό να αναφωνεί με ενθουσιασμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μάλιστα τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον αυξάνονται διαρκώς και η ανησυχία μεγαλώνει, έχει κλείσει τα σύνορά του για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από δέκα αφρικανικές χώρες, επανέφερε τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία και να ενισχύσει το πρόγραμμά του για την τρίτη δόση των εμβολιασμών, με την ελπίδα ότι θα προλάβει να εμβολιάσει κάθε ενήλικα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Δείτε ακόμα: Το Amazon θα μπορούσε να ξεπεράσει το Tesco μέχρι το 2025

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η προβολή της διαφήμισης της Tesco προκάλεσε αντιδράσεις και η αρμόδια αρχή δέχτηκε περίπου 5000 παράπονα για το περιεχόμενό της, που πολλοί βρήκαν προσβλητικό, ότι προσπαθεί να επηρεάσει και να πιέσει το κοινό για τους εμβολιασμούς, αλλά και ότι ενθαρρύνει τις διακρίσεις που βασίζονται στο κατά πόσο κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι. Από την πλευρά του, το δημιουργικό γραφείο της διαφήμισης σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι η μικρή διαφημιστική ταινία δεν έχει παραβεί κάποιους κανόνες, συνεπώς δεν απαιτείται κάποια περαιτέρω ενέργεια. Διατυπώθηκε ακόμη, μέσω του εκπροσώπου τους, ότι υπάρχει κατανόηση για το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με το πρόγραμμα εμβολιασμού, και γι’ αυτό ίσως το βρίσκουν κακόγουστο, αλλά το συμπέρασμά τους είναι ότι η διαφήμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεύθυνη ή ότι μπορεί να προσβάλλει στην έκταση που υπονοοούν τα σχετικά παράπονα. Η Tesco δήλωσε ότι η διαφήμιση παρουσιάζει με έναν πιο ανάλαφρο τρόπο αυτό που νιώθει ολόκληρη η χώρα, καθώς βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας, και καταφέρνει να προβάλλει παράλληλα τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα ταξίδια.

Εν τω μεταξύ, η Tesco απασχολεί αυτές τις μέρες και με τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της, που απειλούν με απεργίες και άδεια ράφια ενόψει γιορτών, αν δεν προσαρμοστούν οι μισθοί τους στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το περιεχόμενο μιας διαφήμισης ξεσηκώνει αντιδράσεις επειδή σχετίζεται με τα εμβόλια. Πέρυσι, στο τέλος της χρονιάς και ενώ η ανάπτυξη και η διάθεση των εμβολίων βρισκόταν ακόμα στα αρχικά της στάδια, η Ryanair είχε λανσάρει διαφημιστικά που διακήρυτταν ότι «τα εμβόλια έρχονται», παρουσιάζοντας παράλληλα ταξιδιώτες να πηγαίνουν διακοπές χωρίς μάσκες και social distancing. Εκείνη τη φορά τα παράπονα ήταν 2370, με τους θεατές να βρίσκουν το περιεχόμενο παραπλανητικό, προσβλητικό και ανεύθυνο, καθώς υπονοούσε, επιπλέον, ότι όλοι οι Βρετανοί θα μπορέσουν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι, έτοιμοι για τις διακοπές τους, κάτι που δε συνέβη. Μάλιστα, η αρμόδια αρχή τελικά απαγόρευσε τη διαφήμιση αυτή.