27 Απρ 2024
READING

Πως η Supreme κατάφερε να οικοδομήσει την αξία της μάρκας της;

4 MIN READ

Πως η Supreme κατάφερε να οικοδομήσει την αξία της μάρκας της;

Πως η Supreme κατάφερε να οικοδομήσει την αξία της μάρκας της;

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η βιομηχανία του retail κατακλύζονταν από υπερπαραγωγή υλικών αγαθών, το δημοφιλές brand Supreme έκανε το ντεμπούτο του προσφέροντας κάτι καινούριο και φρέσκο, ανεξάρτητο από τα δεδομένα της αγοράς. Αρχικά διέθετε limited απόθεμα, το οποίο απευθύνονταν σε μία πολύ πιο εξειδικευμένη μερίδα αγοραστικού κοινού, τους skaters.

Εκείνη τη χρονική περίοδο το skating δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο είναι τώρα, με αποτέλεσμα μέσω της επιτυχημένης διαφημιστικής εκστρατείας της εταιρείας, της περιορισμένης προσφοράς και της υψηλής ζήτησης, να προσελκύσει καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τα υλικά αγαθά ως κάτι περισσότερο από ένα αντικείμενο που έπρεπε να χρησιμοποιήσει και αργότερα να το πετάξει. Τότε άρχισε το brand να αποκτά συλλεκτικό χαρακτήρα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Κινέζος Καναδός συλλέκτης Carson Guo, ο οποίος προέρχεται από μία οικογένεια συλλεκτών. Ξεκίνησε να συλλέγει αυτοκόλλητα με το λογότυπο της Supreme κολλώντας τα κάτω από τα skateboards των φίλων του. Έξι χρόνια αργότερα και έχοντας στη κατοχή του 248 σανίδες του skateboard, δημιούργησε μία συλλογή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που πρεσβεύει η Supreme, την δύναμη της αξίας, την προέλευση αλλά και το πολιτιστικό κεφάλαιο (cultural capital). Ο Andy Liu, οικογενειακός φίλος με τον Carson Guo, θεωρούνται οι μεγαλύτεροι fans της Supreme, κατέχοντας μία τεράστια συλλογή με αξιοζήλευτα κομμάτια της μάρκας.

Κανένας δε φανταζόταν ότι το συγκεκριμένο brand θα κατάφερνε να φτάσει τόσο ψηλά και θα αποκτούσε τόσο μεγάλη δημοτικότητα και απήχηση, κερδίζοντας τελικά μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους luxury οίκους μόδας του κόσμου. Η σημαντικότερη συνεργασία της εταιρείας ήταν εκέινη με τον οίκο Louis Vuitton, δημιουργώντας μία μοναδική συλλογή, η οποία λειτούργησε σαν μαγνήτης για τους συλλέκτες. Τι είναι όμως αυτό που τελικά ελκύει τους συλλέκτες του συγκεκριμένου brand και με ποιο τρόπο αυτές οι συλλογές ενισχύουν την αξία;

Αναμφίβολα ο ηγέτης του streetwear καθώς και ολόκληρης της κουλτούρας του είναι η Supreme. Όλα ξεκινούν από urban εικόνες της Νέας Υόρκης, προβάλλοντας ανθρώπους να κάνουν skate, έχοντας αυτοκόλλητο του λογότυπου του brand κάτω από τη σανίδα. Με το πέρασμα των χρόνων, η αξία της μάρκας συνεχώς αυξανόταν, με αποτέλεσμα διάφοροι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο να συλλέγουν προϊόντα Supreme, διαφοροποιώντας αρκετά την ιδιοσυγκρασία της μάρκας. Ωστόσο υπάρχει μία βασική διαφορά. Η συλλογή ειδών Supreme προέρχεται κατά κύριο λόγο από καταναλωτές της Gen Z, με αποτέλεσμα όσο η γενιά μεγαλώνει, ενισχύεται και ο σεβασμός ολόκληρης της street κουλτούρας, κάτι το οποίο την καθιστά ακόμη πιο προσιτή.

Διαβάστε επίσης: Οι έφηβοι στρέφονται όλο και περισσότερο στην Apple, την Adidas και την VANS

Που και πως οικοδομεί η Supreme το λεγόμενο Build Value;

Από την ίδρυση της μάρκας το 1994, μέχρι το 2010 αναπτύσσονταν με αρκετά έντονους ρυθμούς. Από τη στιγμή λοιπόν που κατά κύριο λόγο απαρτίζεται από το καταναλωτικό κοινό της Gen Z, αυτό σημαίνει ότι όσο αυτό μεγαλώνει τόσο περισσότερο είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά περισσότερα αγαθά Supreme. Όλη η κουλτούρα του streetwear κάνει τη μάρκα ακόμη πιο ελκυστική, οικοδομώντας την αξία της.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές για τη μάρκα υπήρξε η συνεργασία της μαζί με τον luxury οίκο μόδας LV το 2017, κάτι το οποίο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αξία της. Υπήρξε μία εμβληματική συνεργασία μεταξύ των καλύτερων βιομηχανιών, η οποία αποτέλεσε γέφυρα μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών κουλτουρών ακόμη και ηλικιακών ομάδων. Μετά από αυτή τη συγκεκριμένη συνεργασία, ολοένα και περισσότερες μάρκες πολυτελείας, άρχιζαν να συνεργάζονται με πιο streetwear brands. Το 2020 το δημοφιλές brand εξαγοράστηκε με αξία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την VF Corporation, την εταιρεία που κατέχει τις Vans, The North Face και Timberland.

Φέτος η Supreme κέρδισε μια δικαστική υπόθεση ορόσημο για την εταιρεία, εναντίον της υποτίθεται «νόμιμης» εταιρείας «copycat», και στους δύο ιδρυτές της στους οποίους υποβλήθηκαν πρόστιμα αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και μερικά χρόνια φυλάκισης. Μετά από διερεύνηση εντοπίστηκαν οι αντιγραφείς οι οποίοι είχαν κατοχυρώσει πανομοιότυπα εμπορικά σήματα της Supreme σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ινδονησία, η Ισπανία και η Σιγκαπούρη, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία σχέση με την original μάρκα. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως είναι ότι άνοιξαν καταστήματα σε όλη την Ευρώπη και την Κίνα, πουλώντας «νόμιμα» αντίγραφα ρούχων Supreme.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.