Barilla και Oreo επεκτείνουν τις εναλλακτικές κατηγορίες

Καθώς το τμήμα των πιο υγιεινών προϊόντων συνεχίζει να επεκτείνεται, οι εταιρείες  παλεύουν να διατηρήσουν τις παραδοσιακές τους μάρκες σχετικές και να παραμείνουν στην τάση. Για τα προϊόντα που παραδοσιακά παρασκευάζονται με κρέας ή γαλακτοκομικά, η δημιουργία μιας φυτικής εναλλακτικής λύσης κάνει διαθέσιμο το εμπορικό σήμα σε νέους καταναλωτές. Ακολουθούν μερικά από τα πιο αγαπημένα προϊόντα τροφίμων που έχουν υποστεί ανανέωση υιοθετώντας εναλλακτικά συστατικά για να επεκτείνουν την απήχηση τους.

Barilla

Η Barilla αξιοποιεί τα όσπρια για εναλλακτικές ζυμαρικών. Το 2018, ο γίγαντας ζυμαρικών Barilla παρουσίασε τη σειρά One-Ingredient Legume Pastas, η οποία στόχευε ταυτόχρονα σε δύο καταναλωτικές τάσεις: δίαιτες χωρίς γλουτένη και δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Ξεκίνησε με τέσσερις ποικιλίες που η καθεμία διέθετε είτε αλεύρι ρεβιθιού είτε κόκκινη φακή. Η σειρά έχει έκτοτε επεκταθεί σε έξι προϊόντα, με σχήματα που κυμαίνονται από ροτίνι και πένες μέχρι σπαγγέτι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Barilla παρουσίασε την τελευταία προσθήκη με τα σπαγγέτι από ρεβίθια. Τα προϊόντα φέρουν πιστοποίηση gluten-free και μη γενετικά τροποποιημένου προϊόντος.

Τα ρεβίθια και οι φακές δεν είναι καινούργια στον κατάλογο συστατικών της Barilla, αντιθέτως χρησιμοποιούνται στη σειρά ProteinPLUS εδώ και αρκετά χρόνια. Η ιδέα για τα ζυμαρικά με όσπρια ήταν στα πλάνα αρκετό καιρό, αλλά η φάση έρευνας και ανάπτυξης της Barilla διήρκεσε περίπου ένα χρόνο πριν τα νέα προϊόντα είναι έτοιμα. Η εταιρεία ήθελε να δημιουργήσει ένα προϊόν με γεύση και υφή που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές και που ανταποκρίνεται στα πρότυπα που περιμένουν από την Barilla, δηλαλή υψηλής ποιότητας συστατικά, εξαιρετική γεύση, υφή al dente και εναρμόνιση με τις αρχές του μεσογειακού τρόπου διατροφής.

Ενδεχομένως η Barilla εμπνεύστηκε από την Banza, μια μάρκα που παρέχει ζυμαρικά από ρεβίθι και έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη. Τα ζυμαρικά με φασόλια προβλέπεται να αυξηθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό 13% μέχρι το 2025 και να αξίζουν περισσότερα από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Oreo

Φέτος κυκλοφόρησε μια έκδοση Oreo χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν πλέον εκδόσεις τόσο των κανονικών όσο και των Double Stuf Oreo που δεν περιέχουν γλουτένη, φτιαγμένα με ένα μείγμα από δύο τύπους αλεύρων χωρίς γλουτένη: λευκό ρύζι και βρώμη.

Η αγορά χωρίς γλουτένη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Η ανάπτυξη οφείλεται στους καταναλωτές που αμφισβητούν όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις των παραδοσιακών συστατικών, όπως το αλεύρι με βάση το σιτάρι, και δεν περιορίζεται μόνο σε όσους έχουν δυσανεξία. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι το 35% των καταναλωτών που αγοράζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν έχουν καμία ειδική ευαισθησία ή άλλο ειδικό λόγο για να το κάνουν.