23 Απρ 2024
READING

Η Lush ρισκάρει αποχωρώντας από τα Social Media

3 MIN READ

Η Lush ρισκάρει αποχωρώντας από τα Social Media

Η Lush ρισκάρει αποχωρώντας από τα Social Media

Η Lush, η εταιρεία λιανικής πώλησης καλλυντικών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που φημίζεται για τα bath bombs της ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απενεργοποιήσει ορισμένους λογαριασμούς της σύντομα, ως διαμαρτυρία μέχρι αυτές να αναλάβουν δράση για να παρέχουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους χρήστες.

Αναγνωρίζοντας ότι διακινδυνεύει πάνω από 13 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις που δημιουργούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – με τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανούς followers μόνο στο βορειοαμερικανικό κανάλι Instagram – η Lush βγαίνει από το Instagram, το Facebook, το TikTok και το Snapchat για ένα χρόνο. Η πολιτική αυτή θα επεκταθεί και στις 48 αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Ωστόσο, προς το παρόν η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί τους λογαριασμούς της στο Twitter και το YouTube, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει καλύτερα κανάλια επικοινωνίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Lush εναντιώνεται στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία έκλεισε αρκετούς από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες στους πελάτες κατά τη διάρκεια του lockdown. Κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης διακοπής, η Lush ενθάρρυνε τους πελάτες να ασχοληθούν με το προσωπικό και τους λογαριασμούς των καταστημάτων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα hashtags της Lush, τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου και την εφαρμογή Lush Labs.

Ακόμα, η Lush έχει ιστορικό πολιτικών θέσεων, από την καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων και τη συνεργασία με την Allout στην καμπάνια #Gayisok το 2015, μέχρι τη δωρεά των κερδών από τις πωλήσεις bath bombs της σε ψηφιακούς ακτιβιστές που εργάζονται για να διατηρήσουν το διαδίκτυο ελεύθερο, ανοιχτό και ασφαλές.

Η Lush δεν είναι η πρώτη μάρκα που επανεξετάζει τη στρατηγική της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Bottega Veneta έκανε μια αιφνιδιαστική έξοδο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν ξεκινήσει ένα τριμηνιαίο ψηφιακό περιοδικό τον Απρίλιο. Επιπλέον, τον Ιούνιο, η Balenciaga καθάρισε το Instagram της.

Για τη Lush, η κίνηση αυτή προκλήθηκε από ευρύτερες ειδήσεις σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των χρηστών – ένα ζήτημα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το βασικό δημογραφικό κοινό της Lush, τα νεαρά κορίτσια.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με το γεγονός ότι η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βάζει την οικονομική επιτυχία των πλατφορμών της πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών της. Φέτος δημοσιεύτηκε μια σειρά εκθέσεων όπου, χάρη σε εσωτερικά έγγραφα του Facebook που διέρρευσαν, καταγγέλεται ότι Facebook γνώριζε ότι το Instagram ήταν επιβλαβές για την υγεία των νέων ανθρώπων αλλά δεν το επικοινώνησε με το κοινό.

Η Lush τονίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αρχίσουν να αφουγκράζονται την πραγματικότητα για το πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων και τη ζημιά που προκαλούν μέσω της τάσης τους να παράγουν συνεχώς περιεχόμενο ανεξάρτητα από το αν είναι επιβλαβές για τους χρήστες ή όχι. Επίσης, κατήγγειλε ότι οι σοβαρές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μόλις και μετά βίας αναγνωρίζονται και συνέκρινε την κατάσταση με την εποχή που η κλιματική αλλαγή αγνοήθηκε και υποτιμήθηκε για δεκαετίες.

Η εταιρεία, μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όλη της η ύπαρξη είναι βασισμένη στην αποφυγή των επιβλαβών συστατικών στα προϊόντα της και δεν σκοπεύει να αφήσει χώρο στα επιβλαβή στοιχεία των social media που θέτουν τους πελάτες της σε κίνδυνο. Η Lush ελπίζει ότι οι πλατφόρμες θα εισαγάγουν “κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής” και ότι η διεθνής ρύθμιση θα περάσει στη νομοθεσία.

Οι άνθρωποι αναζητούν μάρκες που ζουν τις αξίες τους και δίνουν προτεραιότητα στο σωστό είδος σχέσης με τους πελάτες και όχι σε οποιαδήποτε σχέση για εύκολα λεφτά. Έτσι, η Lush ενδεχομένως θυσιάζει τα βραχυπρόθεσμα έσοδα, αλλά κερδίζει μακροπρόθεσμη πίστη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.