Η Κίνα εφαρμόζει πολιτική Zero–COVID, η οποία στοχεύει στην απόλυτη μείωση των κρουσμάτων COVID μέσω αυστηρών μέτρων ελέγχου και ουσιαστικά σημαίνει την απουσία μεταδόσεων. Αφορά απαιτητικά μέτρα σε συνδυασμό με κλειστά σύνορα και αυστηρότερη παρακολούθηση, όπως οποιοσδήποτε εισέρχεται να υποβάλλεται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.
Η πανδημία του Covid-19 είχε συνολικά καταστροφικές επιπτώσεις στον τουρισμό παγκοσμίως και αυτό επηρέασε επιχειρήσεις όπως τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο βασίζονται στον κλάδο για την επιβίωσή τους. Καθώς όμως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων βρίσκεται υπό καλύτερο έλεγχο σε πολλές χώρες με την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού, η ταξιδιωτική βιομηχανία εισέρχεται στο στάδιο της ανάκαμψης με διαφορετικούς ρυθμούς.
Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει σιγά-σιγά επανέλθει μετά την ανεπιθύμητη εμφάνιση του COVID-19, η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας στην πανδημία παραμένει σε ισχύ. Μια σκληρή προσέγγιση εξάλειψης που περιλαμβάνει περιφερειακά lockdowns, μαζικά τεστ και μέτρα ινχηλάτησης επαφών είναι τόσο αυστηρά σήμερα όσο και όταν ξεκίνησε η πανδημία στις αρχές του 2020.
Παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού (σχεδόν 76% του πληθυσμού), οι ανησυχίες που σχετίζονται με το COVID εξακολουθούν να είναι έντονες, ακυρώνοντας τοπικές εκδηλώσεις και αποκλείοντας τους Κινέζους από διεθνή ταξίδια. Και με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής προβλέπουν ότι η Κίνα θα κρατήσει τα σύνορά της κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022.
Αυτά είναι άσχημα νέα για το λιανικό εμπόριο ειδών πολυτελείας και μόδας, το οποίο βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις κινεζικές τουριστικές δαπάνες για την αύξηση των εσόδων πριν από την πανδημία.
Οι Κινέζοι καταναλωτές πάντα αγαπούσαν τα ταξίδια και αντιπροσωπεύουν μια ισχυρή αγοραστική δύναμη. Η Κίνα κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά από το 2012, με τους εξερχόμενους τουρίστες να ξοδεύουν σχεδόν 277 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018, περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών παγκόσμιων δαπανών για τον τουρισμό. Καθώς βασικοί προορισμοί όπως το Παρίσι, το Μιλάνο και το Λονδίνο ανοίγουν και αναμένουν την ανάκαμψη του τουρισμού, ο κλάδος αντιμετωπίζει ένα βασικό ερώτημα σχετικά με το ποιο θα είναι το μέλλον του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου μόλις επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες.
Προσέγγιση με γνώμονα την ασφάλεια
Σύμφωνα με έρευνα, πάνω από το 90% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι τα ταξίδια εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις προτιμώμενες δραστηριότητες αναψυχής μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών. Βέβαια, μετά από όλη αυτή την επιφυλακτικότητα σε θέματα δημόσιας υγείας οι Κινέζοι θα περιμένουν από τις μάρκες στο εξωτερικό μια προσέγγιση με γνώμονα την ασφάλεια. Κατά την επιστροφή τους, οι Κινέζοι τουρίστες θα επιζητούν, ιδιαίτερα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης υψηλών προδιαγραφών, μια πλήρως ανιχνεύσιμη, ελεγχόμενη, χωρίς κινδύνους εμπειρία λιανικής πώλησης, καθώς θα θέλουν την ίδια αίσθηση ασφάλειας που έχουν συνηθίσει στην Κίνα. Δεδομένου ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει γίνει η νέα κανονικότητα, οι Κινέζοι ταξιδιώτες θα αποφεύγουν τα πολυσύχναστα καταστήματα.
Πολλοί Κινέζοι καταναλωτές θα εκτιμούν την ικανότητα περιορισμού του ιού ως κρίσιμο μέρος της κοινωνικής ευθύνης μιας επιχείρησης, ακριβώς όπως και οι δυτικοί καταναλωτές θεωρούν την παραγωγή χωρίς κακομεταχείριση ζώων απαραίτητη για την επιχειρηματική ηθική μιας μάρκας. Συνεπώς, η παροχή μιας απόλυτα ασφαλούς εμπειρίας αγορών θα είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την προσέλκυση του κινεζικού τουρισμού το 2023.
Εμπειρίες προηγμένου επιπέδου
Πέρα από το κομμάτι της ασφάλειας, οι Κινέζοι τουρίστες θα περιμένουν εμπειρίες προηγμένου επιπέδου που θα υπερβαίνουν απλώς τις φωτογραφίες που αξίζουν στο Instagram. Όταν οι Κινέζοι καταναλωτές ταξιδέψουν ξανά θα απαιτούν να δουν κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν είναι εύκολο να δουν στην πατρίδα τους.
Πριν από την πανδημία, οι Κινέζοι καταναλωτές είχαν ήδη ψηφιακές γνώσεις και ήταν συνηθισμένοι σε εμπειρίες omnichannel αγορών που ενισχύονταν από την τεχνολογία και τα εξελιγμένα συστήματα CRM. Σήμερα, είναι συνηθισμένοι σε pop-up εμπειρίες προηγμένου επιπέδου, οι οποίες έχουν ανθίσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην Κίνα πολλές μάρκες, όπως η Prada και Lancôme, δραστηριοποιήθηκαν με pop-up καταστήματα για να αυξήσουν τις τοπικές πωλήσεις.
Πριν από την πανδημία, οι Κινέζοι θα ταξίδευαν στο εξωτερικό για να ψωνίσουν σε χαμηλότερες τιμές, ωστόσο η τοπική άνοδος σε προορισμούς αφορολόγητων ειδών, όπως το Χαϊνάν, αφαιρεί αυτό το πλεονέκτημα. Επιπλέον, πολλά κινεζικά καταστήματα αφορολόγητων ειδών έχουν δημιουργήσει καταστήματα Tmall για να μπορούν οι καταναλωτές να απολαμβάνουν χαμηλές τιμές χωρίς να επισκέπτονται φυσικά το νησί. Επιπλέον, η ελκυστικότητα του Made in France/Italy έχει επίσης γίνει μια ξεπερασμένη έννοια και οι νεότερες γενιές προτιμούν όλο και περισσότερο το Made in China.
Για να μπορέσουν τα καταστήματα στο εξωτερικό να αξιοποιήσουν την ανάκαμψη του κινεζικού τουρισμού θα είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τις διαδραστικές εμπειρίες υψηλής τεχνολογίας στις οποίες έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές στην πατρίδα τους. Λόγω αυτών των αλλαγών, οι εν λόγω πωλητές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μοναδικά τοπικά σενάρια που θα αποπνέουν κάτι ξεχωριστό που σχετίζεται με την ταυτότητα του τόπου για να διαφοροποιηθούν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.