Οι εταιρείες Food and beverage έπρεπε να προσαρμοστούν σε ένα δραματικά διαφορετικό περιβάλλον τους τελευταίους 18 μήνες. Πριν από την πανδημία, πολλά μεγάλα brands τροφίμων και ποτών έχαναν μερίδιο αγοράς εξαιτίας μικρότερων και πιο ευέλικτων επιχειρήσεων, οι οποίες προσέφεραν ψηφιακές δυνατότητες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται ταχύτερα στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πελατών.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η αναζήτηση για ανάπτυξη δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση. Ακόμη δε γνωρίζουμε ακριβώς ποιες από τις νέες συνήθειες και συμπεριφορές που ακολούθησαν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα υιοθετηθούν και θα αντέξουν μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς αρχίζει να αναδύεται μία νέα μορφή του κλάδου.
Ο καταναλωτής μετά την πανδημία
Η τεράστια επιτάχυνση των ψηφιακών δυνατοτήτων, αποτελεί απότοκο της γενικότερης ραγδαίας αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Η μετάβαση στη ψηφιοποίηση έχει καταφέρει να μεταβάλλει ορισμένες καταναλωτικές συμπεριφορές, ειδικά στον τομέα των τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα οι αγορές τροφίμων για μαγείρεμα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν κατά (333%).
Διαβάστε επίσης: Ωριμάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στα super market στην Ελλάδα;
Το καταναλωτικό κοινό έχει μεγαλύτερη επίγνωση των κοινωνικών ζητημάτων όπως είναι η βιωσιμότητα, καθώς η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δεν αποτελεί μόνο μέλημα των επιχειρήσεων, αλλά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Επίσης πάνω από τα δύο τρίτα των καταναλωτών επιδιώκουν από τις εταιρείες να τους παροτρύνουν να ενεργήσουν πιο συνειδητά. Για παράδειγμα υφίσταται το τελευταίο διάστημα η τάση μίας πιο υγιεινής ζωής, με τους αγοραστές να συνδέουν τη καταναλωτική διαδικασία με τη ψυχική και τη σωματική ευεξία. Η μεγάλη πλειοψηφία, (70%) των ανθρώπων, δηλώνουν ότι το ζήτημα της διαφύλαξης της υγείας διαδραματίζει αρκετά σημαντικό ρόλο.
Μελλοντικές trends στη καινοτομία τροφίμων
Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης εξέλιξης στις προτεραιότητες των καταναλωτών γίνεται εμφανής, εξαιτίας της αυξανόμενης δημοτικότητας των καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και των στρατηγικών των καταναλωτών στον τομέα του food and beverage. Για παράδειγμα, τα διάφορα συνδρομητικά μοντέλα αποτελούν πλέον βασική συνήθεια για το ένα τέταρτο των καταναλωτών. Κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος του ευρύτερου προγράμματος ευεξίας των επιχειρήσεων του κλάδου, εντάσσοντας στο δυναμικό τους νέες μεθόδους παράδοσης.
Αξίζει να σημειωθεί η άνοδος του γνωστού trend «Do it yourself», η οποία υιοθετήθηκε από το (60%) των καταναλωτών. Φυσικά, η ευκολία παραμένει βασικός παράγοντας για τους αγοραστές ειδών παντοπωλείου, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εντάσσουν στο δυναμικό τους νέες υπηρεσίες, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών για προσιτές τιμές, για βιωσιμότητα καθώς και για ευκολία.
Διαβάστε επίσης: Η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στα τρόφιμα
Η κυριαρχία των ψηφιακών λύσεων
Τόσο τα διάφορα brands τροφίμων όσο και οι retailers είναι πρωτοπόροι σε τομείς όπως οι υπηρεσίες ψηφιακής συνομιλίας αλλά και video tutorials. Τέτοιου είδους υπηρεσίες θα εξακολουθούν να είναι σημαντικές ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Αν και το φυσικό λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μέρος των επιχειρηματικών στρατηγικών, στο άμεσο μέλλον οι ψηφιακές και οι φυσικές εμπειρίες θα συγχωνευθούν.
Διαβάστε επίσης: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του συμβατικού και του virtual retail
Το κλειδί για την αξιοποίηση των αναδυόμενων τάσεων της αγοράς, είναι να εντοπίζεται άμεσα η μεταβολή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ειδικά στο τομέα του Food and beverage. Η ικανότητα μίας εταιρείας τροφίμων να κινείται γρήγορα, να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και να καινοτομεί, αναμφίβολα θα καταφέρει να την αναδείξει, αυξάνοντας το αγοραστικό της μερίδιο. Ίσως τελικά οι μεγάλοι περίοδοι κρίσης για μία κοινωνία, κάποιες φορές να λειτουργούν περισσότερο αποδοτικά παρά κατασταλτικά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.