26 Απρ 2024
READING

H Porsche επενδύει σε start-up του μέλλοντος

4 MIN READ

H Porsche επενδύει σε start-up του μέλλοντος

H Porsche επενδύει σε start-up του μέλλοντος

Σε μια διαφορετική από τα συνηθισμένα κίνηση προχώρησε ο επενδυτικός βραχίονας της Porsche, επενδύοντας σε μια νεοσύστατη γερμανική start-up που φιλοδοξεί να γίνει ένα one-stop shop για όσα χρειάζεται ενεργειακά ένα σπίτι με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά και τα απαραίτητα για ένα δίκτυο υποδομής που να μπορεί να στηρίξει τη χρήση ηλιακής ενέργειας και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. 

Τη νεοφυή αυτή επιχείρηση του Αμβούργου ίδρυσαν ο Micha Grueber και ο Philipp Schröder, ο οποίος έχει υπάρξει επικεφαλής της Tesla στη Γερμανία και διευθυντής της εταιρείας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας Sonnen. O φιλόδοξος στόχος τους είναι εμφανής από το ίδιο το όνομα της εταιρείας, 1Komma5, το οποίο παραπέμπει στους 1,5°C που είναι ο στόχος που έθεσε η Σύνοδος του Παρισιού για το κλίμα, για τη μέγιστη άνοδο θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά οχήματα, βιωσιμότητα και καινοτομία

Αυτό που θέλει να κάνει η 1Komma5 είναι να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για ένα σπίτι με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Όπως εξηγεί ο Schröder σε συνέντευξή του, τις τεχνολογίες για την πολυπόθητη ενεργειακή μετάβαση τις έχουμε. Η ηλιακή ενέργεια έχει φθηνύνει. Τα κεφάλαια υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι ένας «σταθμός εργασίας» που να παρέχει όλα τα εργαλεία συγκεντρωμένα. Και το ανθρώπινο δυναμικό, εν πολλοίς οι απαραίτητοι ηλεκτρολόγοι για το χτίσιμο ενός δικτύου καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, που να τροφοδοτεί ηλεκτροκίνητα οχήματα και «πράσινα» σπίτια είναι περιορισμένο και διασκορπισμένο.

Έτσι, η 1Komma5 θέλει να αγοράσει εταιρείες του κάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, να συγκεντρώσει όλο το δυναμικό και την υποδομή που χρειάζεται η μετάβαση αυτή, να ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες και την επικοινωνία τους, ώστε να χτιστεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό δίκτυο. Γιατί, όπως εξηγεί, στο μέλλον, αν σε επίπεδο δικτύου τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, φόρτισης και αντλιών θέρμανσης ενός σπιτιού, για παράδειγμα, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, θα υπάρχουν θέματα λειτουργικότητας και αξιοπιστίας απόδοσης.

Δείτε ακόμα: Η Porsche οδηγεί τη νέα τάση της μόδας

Η αρχή θα γίνει με εταιρείες από τη Γερμανία, που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με μηγές ανανεώσιμης ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, για να επεκταθεί έπειτα στην Αυστρία και την Ελβετία. Η εταιρεία θα παράσχει σε αυτές τις επιχειρήσεις το λογισμικό για την διεκπεραίωση των διοικητικών και λειουργικών ζητημάτων, τη διαχείριση των πελατών αλλά και το λογισμικό για τη διαχείριση της ενέργειας και τη σύνδεση των λειτουργιών φόρτισης, παραγωγής ηλεκτρισμού από την φωτοβολταϊκά και αποθήκευσης ενέργειας. Και αυτή η βελτιστοποιημένη προσέγγιση, που συνδέει τα «συστατικά» της παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης καθαρής ενέργειας, στόχος είναι να γίνει διαθέσιμη σε επίπεδο σπιτιών και δικτύων.

Για την Porsche –  που εκτός από τις επενδύσεις της στην ηλεκτροκίνηση, εργάζεται και για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων εξίσου καθαρών με την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε τα παλαιότερα οχήματά της να συνεχίσουν να κυκλοφορούν -, η αξία αυτής της επένδυσης έγκειται στο ότι αφορά ολόκληρη την αλυσίδα τροφοδοσίας καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, από τη βιώσιμη παραγωγή καθαρής ενέργειας, την αποθήκευσή της, τη χρήση της στη φόρτιση των αυτοκινήτων – όχι μόνο τα ίδια ηλεκτροκίνητα οχήματα. Γιατί, όπως εξηγεί εκπρόσωπος της Porsche Ventures, εκτός από το πόσα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, έχει σημασία η ξεκάθαρη υποδομή για την παραγωγή της ενέργειας και τη φόρτισή τους.  

Από την πλευρά της, η 1Komma5, διά στόματος Schröder σημειώνει ότι η επένδυση από ένα brand όπως η Porsche θα ενισχύσει το brand awareness για την εταιρεία του, θα την αναδείξει σε ένα premium και sexy brand, θα δώσει μια γοητεία στους νέους, απαραίτητους ηλεκτρολόγους της επερχόμενης εποχής της ηλεκτροκίνησης. Γι’ αυτό, εξηγεί, η εταιρεία του αρνήθηκε επενδύσεις από πετρελαιοβιομηχανίες· επειδή έχει έναν σκοπό πάνω από τα έσοδα.

Χάρη στην επένδυση της Porsche, η 1Komma5 σκοπεύει να ανοίξει φυσικά καταστήματα στα πρότυπα της Apple και της Tesla, όπου οι πελάτες θα μπορούν να ενημερωθούν για όλα όσα χρειάζεται το χτίσιμο ενός σπιτιού με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Μέσα σε ένα τέτοιο κατάστημα, θα μπορούσε ίσως να συνπάρχει μια ηλεκτροκίνητη Porsche Taycan με έναν οικιακό φορτιστή και μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.