22 Ιαν 2025
READING

Πού είναι τα καινούρια Playstation; Η κρίση χτυπάει και τη βιομηχανία του gaming

3 MIN READ

Πού είναι τα καινούρια Playstation; Η κρίση χτυπάει και τη βιομηχανία του gaming

Πού είναι τα καινούρια Playstation; Η κρίση χτυπάει και τη βιομηχανία του gaming

Δυσεύρετο στην παγκόσμια αγορά είναι το Playstation 5, ένα χρόνο μετά το λανσάρισμά του, τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η κατασκευάστρια Sony αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παραγωγή του εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Δύσκολο είναι ακόμα να βρει κανείς ένα καινούριο X-Box της Microsoft, αλλά και το ολοκαίνουριο Switch OLED της Nintendo, αν και η κονσόλα PS5 εξακολουθεί να είναι η πιο περιζήτητη μεταξύ των gamers.

Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς, αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν πλήξει και άλλους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς, όπως τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις ηλεκτρονικές συσκευές, ωστόσο αυτός ο «ανταγωνισμός» στο ποιος θα εξασφαλίσει τα chips που χρειάζεται, έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τη βιομηχανία του gaming. Τόσο, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα social media groups που προσπαθούν να εντοπίσουν κοσνόλες στην αγορά, για να καλύψουν τις ανάγκες των μελών τους, που μπορεί να είναι από gamers μέχρι γονείς που θέλουν να αγοράσουν ένα Playstation 5 στο παιδί τους για τα Χριστούγεννα. 

Αυτές οι συνθήκες ανάγκασαν τη Sony να μειώσει την παραγωγή της κατά ένα εκατομμύριο μονάδες για την περίοδο από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή από 16 εκατομμύρια στα 15 εκατομμύρια μονάδες, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει το PS5 ακόμα πιο δυσεύρετο. Αντίστοιχα, τόσο η Nintendo όσο και η Microsoft ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις τους μειώνονται εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν την πρωτοφανή ζήτηση, δεδομένων των συνθηκών.

Γιατί είναι γεγονός ότι το πρόβλημα της έλλειψης των πολυπόθητων κονσολών στην αγορά προκύπτει συνδυαστικά, καθώς εκτός από τις δυσκολίες στην παραγωγή και τη μεταφορά, οι εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν και μια πρωτοφανή ζήτηση, που φαίνεται να οφείλεται και στο ότι πολλοί καταναλωτές στράφηκαν στο gaming για να γεμίσουν τον χρόνο τους κατά τα απανωτά lockdowns. 

Για να καλύψουν τη ζήτηση τουλάχιστον όσον αφορά τους πιο πιστούς τους πελάτες, οι εταιρείες εφαρμόζουν τώρα διάφορες πολιτικές προνομίων. Για παράδειγμα, η Microsoft έκανε τον περασμένο μήνα προωθητικές ενέργειες σε «επιλεγμένους fans», προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα Xbox μαζί με ένα παιχνίδι. Η Sony ενημέρωσε με mail για νέα αποθέματα πελάτες της επιλεγμένους με βάση τη δραστηριότητα και τις σχετικές αγορές τους. Παράλληλα, κάποιοι μεγάλοι retailers δίνουν πρόσβαση στο στοκ τους σε πελάτες που έχουν αγοράσει ετήσιες συνδρομές στις υπηρεσίες τους· μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι, σήμερα, η πλειονότητα των συνδρομητών σε αυτά τα καταστήματα, όπως στο Walmart, έχει γίνει ακριβώς για την πρόσβαση στο επόμενο διαθέσιμο PS5 και ότι, μετά την αγορά του, οι συνδρομές θα ακυρωθούν. 

Εκτός από την αυξημένη ζήτηση και τα προβλήματα στην παραγωγή, τη διαθεσιμότητα των παιχνιδομηχανών επηρεάζουν και τα scalper bots, τα λογισμικά που αγοράζουν τις μονάδες με το που βγαίνουν στην αγορά, ώστε να ξαναπωληθούν σε υψηλότερες τιμές. Συνεπώς, η κατάσταση για τον μέσο gamer καταναλωτή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Πάντως, παρά τα προβλήματα, το Playstation 5 κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της Sony, καθώς αναδείχθηκε στην κονσόλα με τις ταχύτερες πωλήσεις, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που παίζει η μεγάλη ζήτηση στην παρούσα έλλειψη. Στην Ελλάδα, μια αναζήτηση στο Skroutz δείχνει ότι μάλλον δεν παρουσιάζονται ελλείψεις, καθώς φαίνεται να υπάρχει διαθεσιμότητα για παραλαβή μέχρι έως 30 μέρες μετά, ωστόσο χαρακτηριστικό της ζήτησης είναι η απίστευτη άνοδος της τιμής, καθώς το PS5 ξεκίνησε να πωλείται για 500 ευρώ, στην ακριβότερη έκδοσή του, ενώ τώρα η τιμή του ξεπερνάει τα 800. 

Με δεδομένο ότι πλησιάζει η εορταστική περίοδος, όπου ούτως ή άλλως η ζήτηση είναι αυξημένη, τα πράγματα προβλέπεται να γίνουν δυσκολότερα για τους καταναλωτές που επιθυμούν μια νέα κονσόλα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η βιομηχανία του gaming θα αντιμετωπίζει προβλήματα έως και το 2023.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.